Nakstad med klar corona-oppfordring til nordmenn

<p>Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet under en pressekonferanse om håndteringen av corona-pandemien. </p>
Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet under en pressekonferanse om håndteringen av corona-pandemien.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har blitt hyllet for sine fremtredener under pandemien. Til ABC Nyheter forteller han blant annet om fortiden som talentfull langrennsløper, og kommer med en klar corona-oppfordring.

– Hvordan har du det om dagen?

– Jeg har det travelt, men ellers har jeg det fint. Det er særlig travelt fordi vi fikk økte smittetall på sensommeren. Det har ført til mer jobb enn før ferien.

– Hva har du gjort i sommer?

– Det har blitt et par uker med hyttekontor, og et par uker med mer fri i fjellet.

– Ananas på pizza, ja eller nei?

– Hehe, jeg sier ja for å være litt original, humrer helsedirektøren.

– Det kanskje ikke alle vet, er at du var en lovende langrennsløper i dine ungdomsår. Hvorfor ble det legestudier i Oslo og ikke 50 kilometer intervallstart med verdenseliten i Holmenkollen?

Jeg gikk aktivt langrenn inn mot studietiden, men den gangen var det ikke mulig å kombinere studier og satsing på langrenn. Så jeg prioriterte studier den gangen. Det gikk litt opp og ned resultatmessig i ungdomsårene, men det var noen år jeg vant en del landsrenn, som det het den gangen. Jeg satset frem til jeg var 19 år.

– Hva holder deg våken om natten?

– Ingenting, svarer Nakstad kontant.

– Hvordan var hverdagen din før corona?

– Den var relativt travelt som overlege ved Oslo universitetssykehus. Men med litt andre arbeidsoppgaver enn de jeg har i dag.

– Du kom vel litt tilfeldig inn i rollen som assisterende helsedirektør?

– Jeg ble spurt om å steppe inn da nesten hele Helsedirektoratet havnet i karantene. Jeg var tiltenkt en vikarfunksjon i to uker, men har blitt bedt om å fortsette, enn så lenge.

– Husker du da hørte om dette coronaviruset for første gang?

– Det var i en nyhetssending ved nyttårstider. Jeg tenkte at dette må vi følge nøye med på. Jeg husker jeg innkalte til et møte om dette tidlig i januar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Espen Rostrup Nakstad har vært en travel mann siden coronaviruset kom til Norge i vinter. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Espen Rostrup Nakstad har vært en travel mann siden coronaviruset kom til Norge i vinter. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Når innså du at dette var alvorlig?

– Vi skjønte at dette kunne bli alvorlig da vi så utbruddet i Wuhan utvikle seg, men vi hadde en stund håp om at viruset ikke skulle spre seg utenfor Kina. Det er flere tidligere virusutbrudd som har vært alvorlige, men som ikke har spredd seg ut fra Asia.

– Hvilke utfordringer ser du ved pandemien denne høsten?

– Hovedutfordringen er folks utholdenhet. Det å fortsette å følge smittevernråd og regler etter som månedene går.

– Fryktet du en større andrebølge da disse lokale utbruddene kom i slutten av juli/starten av august?

– Vi har hele tiden sett på disse utbruddene som lokale, og kommunene har jobbet hardt med å slå dem ned gjennom smittesporing og testing. Risikoen ved en ny bølge vil fortsatt være der, men vi har klart å unngå det så langt.

– Hvis du skal komme med en oppfordring til nordmenn, hva er det?

– Se på smittevernrådene og reglene som en investering i et mest mulig normalt liv utover høsten og vinteren. Vi må være forberedt på å følge slike råd så lenge vi har en pandemi i landet, det vil si til vi har en vaksine på plass.

– Er det noe under pandemien som har gjort spesielt inntrykk på deg?

– Ja, det er nok hvor sterk påvirkningskraft pandemien har hatt på livene våre og særlig på helsetjenesten, selv i en situasjon med lite smitte. Det er mange som har jobbet enormt mye og gjort en fantastisk jobb. Uten dem hadde vi ikke klart å håndtere pandemien da den kom i mars.

– Har det vært vanskelig å motivere befolkningen til å følge rådene?

– Jeg føler fortsatt at de fleste er godt motivert og følger rådene og reglene. Men det er noen som ikke tenker så mye på dette lenger, mens andre mener det bør være enda strengere råd og regler.

– Er det noen ting eller rutiner vi har begynt med under pandemien, som du tror blir permanent i samfunnet?

– Jeg tror bruken av digitale møter i en kombinasjon med hjemmekontor vil vedvare på sikt etter pandemien. Jeg tror også mange har innsett hvor effektivt det kan være å ha hjemmekontor innimellom, fordi man slipper å bruke tid på reiser og andre forstyrrelser. Jeg tror derfor en kombinasjon av hjemmekontor og tilstedeværelse på jobb vil bli mer vanlig i fremtiden, for de yrkesgruppene som har mulighet til det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden