Durek Verrett i ekstase: «Jeg er beæret over din kjærlighet og hengivenhet»

Durek Verrett har skapt mye debatt i forbindelse med sine selverklærte åndelige evner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Durek Verrett har skapt mye debatt i forbindelse med sine selverklærte åndelige evner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsesse Märtha Louises kjæreste er i fyr og flamme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i høst har den selverklærte sjamanen Durek Verrett (45) vært mye i fokus på grunn av sin omstridte bok, som ble stanset etter etiske vurderinger.

Verrett lot sin vrede gå utover norske medier, men modererte seg senere og kom deretter med en utilslørt hyllest til norsk natur og det norske folk.

Denne gang er det en langt hyggeligere nyhet som påkaller Verretts engasjement.

I disse dager utgis boken «Samuels sang» og cd-boksen «Samuels sanger». I begge utgivelsene står Shaman Dureks tipptipptippoldefar, Samuel Hellen, sentralt.

Les også: Durek Verrett beklager til nordmenn

– Verdens største enkeltkilde for folketoner til Dass

Senere viste det seg at Durek Verretts tipptipptippoldefar, Samuel Hellen, var en av folkemusikksamler og komponist Ludvig Mathias Lindemans viktigste kilder.

– Melodiene etter Samuel Hellen regnes blant de beste og mest spennende innen norsk tradisjonssang. Med sine 12 melodier til viser av Petter Dass er han verdens største enkeltkilde for folketoner til Dass-sanger. Han plukket opp visene på veien i en omflakkende tilværelse. Til å være kriminell og omstreifer var han en svært bokinteressert mann, fortalte fagbokforfatteren, forleggeren og musikeren Ann-Turi Ford til ABC Nyheter på forsommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Holder liv i minnene

Nå takker Durek Verrett for at forfarens arv er lansert.

Samuels etterkommere (F.v.: Henrik Andre Pedersen, Aleksander Grimstad, Ole Christoffer Pedersen, Ann-Turi Ford, Kåre Haugerud og Tom Erik Larsen.)
Samuels etterkommere (F.v.: Henrik Andre Pedersen, Aleksander Grimstad, Ole Christoffer Pedersen, Ann-Turi Ford, Kåre Haugerud og Tom Erik Larsen.)

«Jeg er beæret over din kjærlighet og hengivenhet til kunsten, musikken og Norges historie. Det er viktig for oss å anerkjenne arven og samfunnsbidraget fra kunstnerne før oss, og å holde liv i minnene», skriver Durek Verrett i en personlig hilsen til Ann-Turi Ford i forbindelse med lanseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Går du mange nok ledd tilbake på slektstavlen til prinsesse Märtha Louises kjæreste, finner du Samuel Hellen (1813-1892). Han var dømt til livstidsslave i fengsel på Akershus festning.

– Hans livshistorie vitner om en enorm klassereise, og at det går an å reise seg igjen, selv fra den dypeste bunn, fortalte Ann-Turi Ford, til ABC Nyheter på forsommeren.

– Nesten å regne som en katastrofe

I motsetning til omstreifere flest, kunne Samuel både lese og skrive. Takket være bistand fra flere kilder som slektsforskere, lokalhistorikere, fagpersoner med kunnskap om musikkhistorie, transkribering av rettspapirer, fangeprotokoller og tilgang til Riksarkivets skattkammer, har forfatteren Turid Ford satt sammen puslespillet om en av Durek Verretts ukjente forfedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg setter stor pris på Shaman Dureks ord og gleder meg veldig over å ha funnet både ham og de fem andre etterkommerne. Som Shaman Durek håper jeg at vi alle kan møtes en gang i nær framtid, sier Ford til ABC Nyheter.

VIDEO: Dureks tipp tipp tippoldefar var omstreifer og livstidsfange

– Takk for at du holder historien i live

«Musikkarven vil leve lenge som en inspirasjon for fremtidige generasjoner. Jeg er også beæret over at en gruppe av mine familiemedlemmer deltok ved denne viktige anledningen, og jeg håper at jeg vil kunne møte dem og deg i nær fremtid. Du har gjort en flott ting, Ann-Turi. Takk for at du holder historien i live, og jeg er takknemlig overfor deg», skriver Verrett i sin hilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samuel H. Hellen fikk til sammen ti barn med to kvinner på 1800-tallet. Han ble til slutt arrestert og senere dømt til livstidsstraff. Forbrytelsen han ble dømt for innbefattet blant annet småkriminalitet som stjeling, «lureri», omgåelse av datidens passlover og ulovlig kryssing av amtsgrenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sonet med Gjest Bårdsen

De første to årene tilbragte han på Fredriksten festning i lenker. Så ble han overflyttet til fengselet «Slaveriet» på Akershus festning. Her ventet seks nye år i lenker under kummerlige forhold.

På festningen sonet han sammen med 380 fanger, deriblant de legendariske forbryterne Gjest Bårdsen og Ole Pedersen Høiland. Natten tilbragte de i sovesaler på opptil 50 mann.

Til slutt ble han benådet og satt fri.

Les også: Sjaman Dureks oldemor født på Sagene

– Var nok flere som hoppet høyere i stolen

Det var parallelt med Turid Fords historiske funn, at også andre historisk interesserte gikk i gang med undersøkelser, og fant et slektskap.

– Jeg satt jo med en allerede ferdig slektstavle etter Samuel da jeg fikk vite dette, og kan bekrefte at han er Dureks tipp-tipp-tippoldefar, fortalte slektsforsker Espen Tjernshaugen da han leste om koblingen til prinsesse Märthas nye kjæreste før han leste artikkelen i ABC Nyheter om de norske familiebåndene.

– Jeg er ikke så veldig opptatt av titler og konger, og det var nok flere som hoppet høyere i stolen enn meg da jeg ble klar over dette, men dette er bare artig, oppsummerte Tjernshaugen.

Video: Her ble oldemoren til Durek født