«Self-partnered»: Plutselig er singelpositivitet i ferd med å ta av

Skuespilleren Emma Watson uttalte nylig at hun er self-partnered, eller lykkelig alene.
Skuespilleren Emma Watson uttalte nylig at hun er self-partnered, eller lykkelig alene. Foto: Steven Senne / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjendiser som Emma Watson leder an i å kvitte seg med singel-stempelet og vise at det går fint an å leve et lykkelig liv på egen hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har alle hørt eventyrfortellingene om kjærligheten. Hvis vi var heldige, fortalte de oss, ville vi møte en prins eller prinsesse og leve lykkelig alle våre dager. Hvis ikke, ville vi vandre ensomme mot graven med et knippe katter til trøst.

Nå er det stadig flere singelpositive mennesker der ute som avviser forestillingen om at å finne den Ene er den eneste veien til lykke.

Forrige uke betrodde skuespiller Emma Watson til Vogue at en «blodig tilstrømning av ubevisste beskjeder» hadde gjort henne stresset og engstelig, fordi hun var på vei inn i 30-årene uten mann og barn. Nå er hun imidlertid veldig glad for å være singel.

– Jeg kaller det å være sin egen partner (self-partnered, kanskje selv-skap?).

God nok som én

Popstjernen Selena Gomez synger også et slag for singelpositivitet, med titler som «Lose You to Love Me» og «Look at Her Now», og hun prater gjerne om moroa hun har hatt som en «super, super singel» kvinne siden hun slo opp med Justin Bieber for to år siden. På Twitter kalte popstjernen Ariana Grande tiden etter at hun slo opp med Pete Davidson, «et helvete av et produktivt, emosjonelt, vilt og likevel ... lykkelig (!) år». Lizzo, som for øyeblikket er på turné i Storbritannia, er stolt over å kunne si at hun representerer «sing» i single. I hiten Truth Hurts fra 2017 synger hun I will never, ever, ever, ever, ever be your side chick … Ain’t worried ’bout a ring on my finger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekstremt kraftfullt

Det er heller ikke Abi Jackson (37), forfatter og London-innbygger, som forelsket seg i singellivet etter å ha endt en fem år lang forlovelse.

– Å fokusere på fordelene ved å være singel, fremfor det du savner, er ekstremt kraftfullt, sier hun.

– Jeg har begynt å sykle og elsker den nye hobbyen min. Hadde det ikke vært for at jeg er singel og presser meg selv til å prøve nye ting, hadde jeg kanskje ikke oppdaget sykling.

Hun har nå mer tid til å fokusere på venner og familie, i tillegg til samfunnsaktiviteter som frivillig engasjement i Speideren.

– Vi må begynne å si at «du er nok som én person», ellers vil det å være singel definere deg.

Jackson forteller også at hun, i likhet med et økende antall kvinner, går på date

Selena Gomez var sammen med Justin Bieber. Nå topper hun hitlistene med låter som «Loose you to love me». Foto: Amy Sussman / AFP
Selena Gomez var sammen med Justin Bieber. Nå topper hun hitlistene med låter som «Loose you to love me». Foto: Amy Sussman / AFP

med seg selv.

– Noen synes at det er rart å gå på kino eller spise middag alene, men jeg synes det er fantastisk. Jeg pynter meg og utnytter kvelden til det fulle. Jeg vil ikke gjemme meg bort i et hjørne eller unnskylde at jeg er på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om hun ikke utelukker å gå inn et nytt forhold, sier hun at det å date gjorde henne til en karikatur.

– Det føltes som om jeg ble redusert til morsomme anekdoter om dårlige dater og mislykkede flørter. Det er lett å bli fanget i narrativet fra eventyrene, spesielt for kvinner, men jeg tror ikke at det å være singel bør være det samme som å være på leting etter kjærligheten. Det handler om å utvikle et positivt forhold til seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den viktige selvaksepten

Selv har jeg vært inn og ut av datingapper siden 2017, og kjenner følelsen. Det er enkelt å møte mennesker på nett, men det har alltid vært vanskelig å etablere et ekte bånd. Det finnes en grense for hvor mange ganger jeg kan sveipe til venstre på menn som heter Zed og som poserer toppløs i stua til bestemor. I stedet for å nok en gang drikke drinker med en avholds regnskapsfører som forbereder seg til sitt neste triatlon, vil jeg bruke tiden min på det jeg liker. Enten det er å gå på teater, besøke Bondens Marked eller lage nye oppskrifter med de pretensiøse, overprisede grønnsakene mine, føles det bedre å investere i egne interesser. Ingen har vel lyst til å ende opp som Bridget Jones, et vodka-slurpende ansikt utad for alle peppermøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet

Bridget Jones sukker over dagens kaloriinntak, måler vidden på lårene, finner ut at hun er seksuelt frustrert og røyker nervøst. Foto: NTB scanpix
Bridget Jones sukker over dagens kaloriinntak, måler vidden på lårene, finner ut at hun er seksuelt frustrert og røyker nervøst. Foto: NTB scanpix

I 2018 ga forfatter Catherine Gray ut en bok om hvordan hennes søken etter lykke hadde ført til at hun ikke datet noen på et år. Og hva kalte hun boken? The Unexpected Joy of Being Single.

Danielle Wrate (43) var redaktør og utgiver av boken og er også fornøyd på egen hånd.

– Det er en befriende følelse når du har funnet en måte å glede deg over ditt eget selskap på, og kan dra ut alene, sier hun og legger til at – stigmaet ved å være ute alene er i ferd med å forsvinne. Jeg ser nå mange mennesker som gjør ting på egen hånd. Jeg drar gjerne på ferie alene og får det beste fra to verdener da jeg alltids kan bli med på en dagstur når jeg vil ha selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wrate er også med i en lokal sosial gruppe kalt Sinkies, som står for Single Income, No Kids. Gruppen ble etablert av en singel kvinne som ønsket å oppgradere sitt sosiale liv. De arrangerer med jevne mellomrom pub-quiz, fotturer og søndagslunsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange medlemmer og det er åpent for begge kjønn, men det er bare kvinner som dukker opp.

– Jeg endte opp med et skikkelig dating-kjør

Ja, dette er i høyeste grad en trend som frontes av kvinner. Men Rob Smith (36), som jobber som eiendomsutvikler på sørkysten av England, påpeker at det er like viktig for menn å opprettholde et godt forhold til seg selv.

– Jeg har vært singel i fem år, og er veldig komfortabel med det. Jeg har en jobb som krever mye reising, og jeg setter pris på uavhengigheten, friheten og fleksibiliteten min, sier han.
– Jeg ville ikke hatt like mange opplevelser hvis jeg hadde vært i et forhold.

Men da familien begynte å vitse om hans sivilstatus og presse ham til å etablere seg, tok han deres negativitet til seg.

– Jeg endte opp med et skikkelig dating-kjør for å prøve å finne noen, noe som gjorde meg dypt ulykkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter litt ransaking av sjelen kom han frem til at han var lykkeligere alene enn å prøve å presse frem romantikk.

– Jeg slettet alle appene og bestemte meg for å glede meg over livet mitt som singel.

Han konfronterte slektningene sine om kommentarene de hadde kommet med, og ba dem respektere beslutningen hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke det er like stort press på menn om å etablere seg som det er for kvinner, men det eksisterer definitivt et press for oss også. Jeg er veldig fornøyd med livet mitt, og jeg hadde behov for at familien min forstod det.

Selv om han er åpen for ideen om å etablere sin egen familie i fremtiden, sier han at det nok ikke vil påvirke hans lykke.

– Menn er heldige fordi de har muligheten til å få barn sent i livet, sier han.
– Jeg antar at det kan være en ekstra utfordring for kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lykkelig som singel

Ifølge Paul Dolan, atferdforsker ved London School of Economics, korrelerer ikke alltid tradisjonelle milepæler i det voksne liv, som ekteskap og barn, med økt lykke. Forskning som deler av hans bok Happy Ever After er basert på viser at kvinner som forblir enslige og barnløse faktisk lever lengre, lykkeligere og sunnere liv. Likevel kan negative stereotyper om spesielt enslige kvinner være skadelige.

– Se bare på hvordan Jennifer Aniston ble fremstilt i årevis, sier Jackson.

– Hun var på forsiden av alle blader som «kvinnen som ikke kunne få en mann». Sannheten er at hun er vakker, vellykket og har et utrolig liv. Hun har aldri trengt vår medlidenhet – og det gjør heller ikke andre single kvinner.

Kate Bolick (48), forfatter av Spinster: Making a Life of One’s Own, kunne ikke vært mer enig. Boken er dels memoarer, dels sosialhistorie fra begynnelsen av forrige århundre, og følger livet til fem single kvinner, blant dem den sosiale reformatoren Charlotte Perkins Gilman og poeten Edna St. Vincent Millay.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennom historien har kvinner, når de fått flere økonomiske og yrkesmessige muligheter, utsatt ekteskapet eller avvist det helt, sier Bolick.

Antallet ekteskapsinngåelser har gått tydelig ned i Storbritannia, ifølge tall fra Office for National Statistics. I 2015 ble det inngått 239.020 ekteskap mellom par av motsatt kjønn, en nedgang på 3,4 prosent fra året før.

– Mange single kvinner har det bra som de har det, sier Bolick.
– Det er viktig at vi viser denne virkeligheten slik at de single blir sett for dem de er.

Professor Paul Dolan ved London School of Economics and Political Sciences. Foto: PH!riaalondon
Professor Paul Dolan ved London School of Economics and Political Sciences. Foto: PH!riaalondon

For å gjenspeile den virkeligheten etablerte Nicola Slawson (35), en journalist fra Shropshire, opp et nyhetsbrev for single kvinner kalt «Singeltilskuddet»

– Mye av medieinnholdet rettet mot kvinner er nedlatende og negativt, sier hun.
– Det handler om hva du skal gjøre med partneren din, eller hvordan du får en partner hvis du ikke har en. Antagelsen om at det å være i et forhold er normen, er utrolig irriterende. Jeg tar derfor sikte på å skrive om tingene som virkelig betyr noe for single kvinner – alt fra selvaksept til praktiske problemer, som økonomistyring for en enehusholding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Wrate er Slawson en talskvinne for de som reiser alene.

– Jeg ble frarådet å dra til Marokko alene som en kvinne, sier hun.
– Men jeg dro uansett, og hadde en av mitt livs beste opplevelser. Du må selvfølgelig være forsiktig, men ikke la andres antakelser og idealer forhindre deg i å gjøre noe du har lyst til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er tegnene på at du ikke bør gå inn i et forhold

Besatt av Den Ene

For andre innebærer en positiv tilnærming til singellivet mer enn å reise alene eller gå på date med seg selv. I 2015 bestemte Sophie Tanner, en konsulent fra Brighton, seg for å omfavne «sologami». Hun inngikk ekteskap med seg selv.

– Det var en litt fandenivoldsk handling mot stigmaet rundt å være singel. Men folk var utrolig støttende og tok det på på alvor.

Den åndelige seremonien ble ledet av en venn og etterfulgt av en mottakelse med venner og familie. Ved å prioritere forholdet til seg selv, forteller hun, har hun utviklet seg som person og funnet større selvaksept og lykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var fantastisk å feire, for med mindre du gifter deg eller får barn, finnes det ingen anledninger til å feire din egen lykke i voksenlivet.

I år ga Tanner ut en roman løst basert på hennes erfaringer med sologami.

– Det er en antiroman, der karakteren omfavner kraften i å være på egen hånd, sier hun. Selv om hun tror romantisk kjærlighet kan gi lykke, hevder Tanner at det å ha et positivt forhold til deg selv er viktigere.

Jennifer Aniston har vært singel lenge, og offer for sladrepressen av den grunn. Foto: Richard Shotwell / AP
Jennifer Aniston har vært singel lenge, og offer for sladrepressen av den grunn. Foto: Richard Shotwell / AP

– Det føles som om det er flere par som slår seg sammen, enn de som virkelig er kompatible. Folk vil bli overrasket om de innser hvor glad det er mulig å være på egen hånd.

I en verden som er tilrettelagt for par er det lett å ty til narrativet om at singel kvinne = ulykkelig, som samfunnet pakker på oss. Hjertet mitt var i biter da jeg slo opp med kjæresten som jeg hadde vært sammen med i 16 måneder, men jeg skjønte raskt at det reddet meg fra den typen middelmådige forhold som Tanner beskriver. Bortsett fra de dagene jeg må fører en enkvinnekrig mot trange forholdsrammer, er jeg nå mye lykkeligere på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som samfunn er vi besatt av å finne Den Ene, sier Tanner.
– Vi har en tendens til å tro at vi ikke kan være lykkelige med mindre det skjer, noe som virkelig ikke er sant. Det er ikke normen for folk å finne sin sjelevenn, men fordi vi legger så mye press på viktigheten av å være sammen med noen, senker folk forventningene eller holder ut i gjennomsnittlige eller til og med giftige forhold.

Les også: Italiensk kvinne giftet seg med seg selv

Nå, som førtiåring, elsker Tanner å ha tid til hobbyene sine.

– Jeg liker alenetid. Jeg elsker å lese, skrive og gå tur med hunden min ved sjøen.

Ensom er hun ikke.

– Ensomhet er en emosjonell respons på å føle deg usynlig og ikke verdig å bli elsket, noe som kan skje både i og utenfor parforholdet. Da føler du deg misforstått og alene. Glad ensomhet betyr at du er komfortabel med deg selv som du er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken på at hun kanskje aldri får barn plager henne ikke.

– Du trenger ikke å få barn for å realisere deg selv, på samme måte som du ikke trenger en partner til dette heller.

Alt du trenger er faktisk selvtillit.

– Jeg ser ikke poenget med å be om unnskyldning for min eksistens som singel kvinne, eller vente på at livet skal begynne, sier Slawson.
– Jeg vil bare ut i verden og leve det.

Oversatt av Guro Thobru / ABC Nyheter / Presswork © Guardian News & Media Limited.