Morten (62) lå i egen avføring og oppkast i helsehus

Ryen helsehus er et av de fire helsehusene der alle korttids- og rehabiliteringsplasser på sykehjem i Oslo samles.
Ryen helsehus er et av de fire helsehusene der alle korttids- og rehabiliteringsplasser på sykehjem i Oslo samles. Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter

Fylkesmannen i Oslo og Viken har opprettet tilsynssak etter at at Morten (62) mistet 11 kilo på én uke. Familien beskriver behandlingen som «hårreisende».

– Det verste er ventingen. Jeg skjønner jeg ikke er alene her. Det er mange andre pasienter, men synes ting tar til tider unødvendig lang tid, når man ligger i egen avføring i halvannen time, så er det litt i overkant, forteller Morten Jensen (62) til ABC Nyheter.

Episoden Jensen viser til inntraff etter han kom rett fra infeksjonsavdelingen på Ullevål sykehus.

– Dette syntes vi var rett og slett hårreisende, forteller kona Marit Jensen. Datteren Cathrine Jensen er enig.

En lignende situasjon skjedde én gang til. Da skal Jensen ha fått forklart at de ansatte måtte avlegge morgenrapport først.

– Av og til ser du ingen i gangene i det hele tatt, forteller kona, som har besøkt mannen ofte.

Saken fortsetter under bildet

Vært gjennom mye: Oppholdet på Ryen helsehus har vært belastende for Morten Jensen (61). – Har vært på bedre steder, sier han. Foto: Martin Jacob kristoffersen / ABC Nyheter
Vært gjennom mye: Oppholdet på Ryen helsehus har vært belastende for Morten Jensen (61). – Har vært på bedre steder, sier han. Foto: Martin Jacob kristoffersen / ABC Nyheter

Flere tilsynssaker mot Ryen helsehus

Fylkesmannen i Oslo og Viken opprettet en tilsynssak mot helsehuset på bakgrunn av varslene fra familien. Saken er fremdeles ikke avgjort.

I tillegg har fylkesmannen flere andre tilsynssaker om Ryen helsehus til behandling.

Det finnes ingen klar definisjon på helsehus. Konseptet har i økende grad blitt tatt i bruk etter den såkalte samhandlingsreformen, som skal effektivisere helsetjenesten.

Et helsehus er ment å samle helsetjenester i ett og samme bygg for å skape større fagmiljøer og redusere driftskostnader.

Ryen helsehus ligger i dag på Økern i Oslo. Alle korttids- og rehabiliteringsplasser på sykehjem ble i Oslo samlet på fire helsehus fra 2015.

– Folk kan dø her

Familien forteller blant annet om feilmedisinering, fraværende leger og alarmsnorer som ikke fungerer. De forteller at de ble bedt av andre gråtende pasienter om å dra i snoren for dem da de var på besøk.

– Hva skjer hvis noen pasienter får hjerteproblemer, for eksempel? Folk kan dø her lenge før noen oppdager det, sier Marit Jensen.

– Har vært på bedre steder

De opplever at det elektriske har generelt problemer, persiennene går ned og mørklegger rommet i tide og utide, mens lampene fungerte delvis. Ikke alle pleiere kan det norske språket heller.

Morten Jensen havnet på Ryen etter en operasjon ved Ullevål sykehus for lårhalsbrudd. På helsehuset fikk han lungebetennelse og mageinfeksjon og måtte hastes tilbake til Ullevål til infeksjonsavdelingen etter å ha blitt funnet i sitt eget oppkast.

Da han kom tilbake til helsehuset etter infeksjonen påpekte familien at han ikke har fått sårskift på én uke.

Alarmknappen fungerer ikke, så sykepleierne måtte finne på en hjemmesnekra løsning. Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter
Alarmknappen fungerer ikke, så sykepleierne måtte finne på en hjemmesnekra løsning. Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter

Morten Jensen har også problemer med tennene og har opplevd å få kun tørt brød etter en undersøkelse på Ullevål.

Gikk ned 11 kilo på én uke

Jensen forteller at han gikk ned 11 kilo på én uke i løpet av rehabiliteringsperioden på helsehuset.

– Jeg har vært på bedre steder, svarer Morten Jensen på spørsmål om hva han synes om rehabiliteringen, mens familien må le litt.

Morten Jensen jobbet sist i 17 år som driftstekniker i Oslo kommune, blant annet i diverse sykehjem, før han fikk helseproblemer.

– Har du sett noe til legen her?

– Jeg har hørt at han finnes. Jeg så ham forrige mandag (ni dager siden).

– Han presenterte seg, sa han skulle følge meg opp, men siden har jeg ikke sett ham.

– En trist plass

Flere ganger måtte Morten Jensen ringe til familien fordi det var ingen å få tak i på helsehuset.

– En gang så måtte vi ringe direkte til institusjonssjefen fordi telefonen ikke fungerte på helsehuset, sier datteren Cathrine Jensen.

– Vi pårørende blir fysisk slitne av å hele tiden klage på alt fra A til Å, slåss for å få medisiner og slåss for å få mat.

– Det er en trist plass, konkluderer Morten Jensen.

– Den eneste som gjør jobben tilfredsstillende, er fysioterapeuten, som møter opp punktlig og gjør så godt hun kan, forteller familien.

Morten Jensen ville helst inn på en rehabiliteringspost på et sykehus, for eksempel Aker.

– Men beskjeden jeg fikk var at jeg var for syk, sier han.

Familiens inntrykk er at det rett og slett er for få ansatte og for få ressurser.

– De er jo hyggelige å snakke med, men det ser ikke ut til at de har tid, ressurser eller kunnskaper til å gjøre folk friske.

– Bra at det opprettes tilsynssak

ABC Nyheter har spurt Ryen helsehus om behandlingen som denne pasienten fikk er noe noe vi og andre Oslo-borgere kan forvente hvis vi trenger å komme oss etter en tung operasjon.

– Er dette normalt?

Det er tungt for kona Marit og datteren Cathrine å ha Morten Jensen i en dårlig forfatning uten at han skal ha fått tilstrekkelig hjelp. Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter
Det er tungt for kona Marit og datteren Cathrine å ha Morten Jensen i en dårlig forfatning uten at han skal ha fått tilstrekkelig hjelp. Foto: Martin Jacob Kristoffersen / ABC Nyheter

– Vi beklager at pårørende har en dårlig opplevelse av pasientens opphold på helsehuset. Dette er ikke inntrykket og opplevelsen de skal ha etter oppholdet. Vi har høy oppmerksomhet på å øke ansattes kompetanse og kvaliteten på tilbudet til våre pasienter. Det er bra at Fylkesmannen har opprettet tilsynssak slik at fakta i saken blir grundig belyst. Tilbakemeldingene som kommer fra Fylkesmannen når saken er ferdigbehandlet, er ett av flere områder som er viktige i vårt løpende forbedringsarbeid, svarer institusjonssjef ved Ryen helsehus, Johnny Jakobsen.

– Dessverre gjør vi noen ganger feil. Vi arbeider derfor løpende med å lære av dette og forbedre helsetilbudet til våre pasienter, svarer Jakobsen.

ABC Nyheter har innhentet fullmakt til at helsehuset eller kommunen uttaler seg om saken, men helsehuset ønsker ikke å kommentere helseopplysninger i mediene.

Jakobsen kommenterer heller ikke vårt spørsmål om det foreligger ressursmangel direkte.

Overarbeidet Fylkesmann brukte tre uker på å svare

ABC Nyheter har bedt Fylkesmannen i Oslo og Viken om tall på hvor mange bekymringsmeldinger det har kommet fra pasienter og pårørende mot Ryen helsehus, og hvor mange avvik det er per beboer på helsehusene i Oslo.

Helsehusene i Oslo er utelatt fra Oslo kommunes beboerundersøkelse for sykehjemmene fra 2016.

Fylkesmannen brukte tre uker på å si at de ikke har tid til å komme med slike tall og at de må bruke ressursene på andre ting.

«Vi beklager lang saksbehandlingstid. Det har vært en kraftig økning av innsynskrav til Fylkesmannen den siste tiden. Dette er årsaken til at behandling av innsynskrav hos oss for tiden tar lengre tid enn vanlig. Ressursene vi bruker til dette arbeidet må balanseres mot våre andre oppgaver, spesielt våre oppgaver som handler om å sørge for at enkeltmenneskers rettigheter blir oppfylt eller der det vil være fare for liv og helse og utsette vårt arbeid,» svarer Fylkesmannen i brevet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Båt har gått på grunn – to personer hentes ut av redningshelikopter09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Homo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 De marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11 Grensehandelen kan dobles innen 203009:10 Tre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55 Frp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46 Overgrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19 Da de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48 Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen
Siste nytt
10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeBåt har gått på grunn – to personer hentes ut av redningshelikopter09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerHomo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53NorgeDe marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale09:11PengerGrensehandelen kan dobles innen 203009:10NorgeTre pågrepet i internasjonal Kripos-aksjon08:55PolitikkFrp-lederen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag08:46NorgeOvergrepsdømt krevde å få fortsette å jobbe som lege – tapte i retten08:19MotorDa de nye bommene kom, skjedde det noe veldig raskt07:48PolitikkGrande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen
Populært