– Små distriktskommuner får størst utfordringer med eldreomsorgen i fremtiden

<p>Økt levealder bør ikke være et mål hvis det ikke samtidig gir flere gode leveår, mener SSB-forsker. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix</p>
Økt levealder bør ikke være et mål hvis det ikke samtidig gir flere gode leveår, mener SSB-forsker. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

Når eldrebølgen kommer vil det bli store kommunale forskjeller i behov for eldreomsorg, ifølge SSB-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de små kommunene i distriktene som kommer til å møte de største utfordringene innen eldreomsorgen når eldrebølgen kommer, ifølge forsker Astri Syse i Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2040 vil hver tredje person i Loppa, Beiarn, Bindal, Vanylven og Engerdal være 70 år, mens tilsvarende i Oslo vil være hver åttende person.

– Vi ser dessverre at det i stor grad er de samme kommunene hvor eldre har få barn i nærheten som også har høye omsorgsbyrder og flest eldre med stort hjelpebehov. Konsekvensen blir mangel på både pleiepersonell og familie i nærheten. Dermed blir det lite av både formell og uformell omsorg, sier Syse til Dagens Medisin.

Forskeren viser til tre ulike fremtidsbilder når det gjelder eldres helse:

  • Antall friske år øker mer enn antall leveår, og sykeligheten er til stede i kortere tid.
  • Sykeligheten er den samme som nå, men kommer senere.
  • Antall friske år øker mindre enn antall leveår, altså at folk lever lenger på tross av sykdom.

Hvilke av disse som slår til, er umulig å si, ifølge Syse.

Hun mener det totale bildet uansett peker i retning av et større pleie- og omsorgsbehov for eldre i tiden fremover, og synes ikke økt levealder bør være et mål hvis det ikke samtidig gir flere gode leveår.

SSB-forskeren viser samtidig til at bedre behandling, flere hjelpemidler, bedre fysiske omgivelser og ny teknologi vil bidra til at eldre kan klare seg selv.

Les også:

Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

– Målet er å leve som man vil, så friskt og godt som mulig, så lenge det gå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden