Nord-Norges ukjente homoforkjemper

Alf Martin Jæger var en radikal homopionér, som fremmet homofili i skjønnlitteratur allerede på 1920-tallet.
Alf Martin Jæger var en radikal homopionér, som fremmet homofili i skjønnlitteratur allerede på 1920-tallet. Foto: Ukjent

Allerede på 20-tallet skrev Alf Martin Jæger fra Nord-Troms om homofili i skjønnlitteratur og ønsket avkriminalisering av legningen. Han fikk aldri oppleve et fritt homo-Norge.

Årets tema for Pride er historie - og en viktig, men ukjent, person i skeiv historie er Alf Martin Jæger. Allerede på 1920-tallet ble han den første forfatteren til å skrive positivt om homofil kjærlighet, i de radikale bøkene «Strengen brast» og «Odd Lyng».

Jæger har alltid fascinert meg. Han skrev disse to romanene, der han tok opp denne tematikken på en helt ny måte, samtidig som han var en person som bodde ute i periferien i Nord-Norge, ikke fasjonable Kristiania, forteller Runar Jordåen, historiker ved Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen, til ABC Nyheter.

Han har forsket på homofili i norsk historie på 1800- og 1900-tallet.

Jæger flyttet fra hjembyen Alta til den lille bygda Oksfjordhamn i Nord-Troms for å arbeide som lærer tidlig på 20-tallet. Ved siden av arbeidet skrev han, og ble den første, norske forfatteren som skrev skjønnlitterært om temaet homofili på en positiv måte. Til tross for reaksjonene bøkene skapte, fikk han gehør i lokalsamfunnet:

– Bakgrunnen hans er veldig interessant. Han er lærer i en liten kommune i Nord-Norge og blir valgt inn i kommunestyret, på tross av at han skrev disse bøkene. Det er veldig interessant at han likevel ble en samfunnsstøtte, synes Jordåen.

«Den natten laa Øistein og Leif i samme køie»

I 1923 kom debuten til Jæger, kortromanen «Strengen brast». Leif Wang, protagonisten i boka, er en ung mann som kommer til en bygd i nord for å jobbe som lærer. Det høres kanskje kjent ut?

Wang forlover seg med Agnes, men noe føles feil. Når han møter Øistein på en fjellhytte, blir han umiddelbart interessert i ham. De to mennene snakker kvelden vekk, før det står skrevet:

«Den natten laa Øistein og Leif i samme køie.»

Runar Jordåen forsker på homofili på 1800- og 1900-tallet. Han synes Alf Martin Jæger var «helt eksepsjonell». Foto: Universitetet i Bergen
Runar Jordåen forsker på homofili på 1800- og 1900-tallet. Han synes Alf Martin Jæger var «helt eksepsjonell». Foto: Universitetet i Bergen

Leseren får ikke flere detaljer, men når Wang vender tilbake til bygda avslutter han forlovelsen med Agnes. Han begrunner det med at et samliv med henne ville vært uutholdelig - og den sørgmodige erkjennelsen: «Det vil no være vanskelig at finde et menneske som tar mit parti i den sak. Selv min mor vil være imot mig.»

Romanen skapte store reaksjoner i lokalmiljøet. Fellesnevnerne mellom Jæger og Wang var mange - før Jæger kom til Oksfjordhamn var han bosatt i Balsfjord, hvor han også hadde vært lærer og forlovet med en jente. Balsfjordingene la to og to sammen, og noen i familien til Jægers tidligere forlovede ønsket å stoppe boka fra å bli

Han skrev ikke under pseudonym, som jo er spesielt på den tiden. Alle romanene hans handler om dette temaet, og er skrevet fra et innvendig perspektiv. Det er tydelig at han var opptatt av dette selv, men om han faktisk var homofil eller bifil, kan vi ikke vite, sier Jordåen - men at temaet var en hjertesak for ham, er det ingen tvil om.

Ønsket avkriminalisering av homofili allerede i 1928

Reaksjonene til tross - Jæger ga ut ny roman allerede året etter, hvor den homofile kjærligheten ikke lenger bare var implisitt. I romanen «Odd Lyng», utgitt i 1924, brukes for første gang ordet «homoseksuell» i et norsk skjønnlitterært verk, ifølge litteraturviter Jan Olav Gatland - som var den som først forsket på Jægers forfatterskap.

Denne annonsen stod på trykk i Aftenposten 22. november 1924. Foto: Skjermdump: Nasjonalbiblioteket / Aftenposten
Denne annonsen stod på trykk i Aftenposten 22. november 1924. Foto: Skjermdump: Nasjonalbiblioteket / Aftenposten

Boka er navngitt etter hovedpersonen - en ung nordlending som nylig har flyttet til Tromsø for å jobbe som journalist. Her faller han for den flotte Carsten Ulve - med øyne som var «de fagreste, blaa blomster, nei, de var fagrere enn blaa blomster, for de var sjælfulde i al sin deilighet».

Samtidig som Lyng kaller seg for en «mand med et kvindes hjerte», viser Jæger et nyansert bilde på homofili, og skriver at det ikke burde være en synd å følge sine tilbøyeligheter. Han lurer på når mennesker vil komme så langt «at de slutter at straffe for slike 'forbrydelser' som [Oscar] Wilde blev dømt for».

Forfatteren delte de samme meningene som karakteren og skrev leserinnlegg i Dagbladet allerede i 1928, hvor han tok til orde for å avkriminalisere homofili.

Jæger frontet også saken i media, som er helt unikt på den tiden - han var så å si den første og eneste som gjorde det da. Han var helt eksepsjonell, sier historiker Jordåen.

Han skrev i innlegget at loven som forbød seksuelle forhold mellom menn var hensiktsløs - andelen homofile ville ikke gå opp dersom loven ble fjernet uansett. I tillegg viste han til flere land som ikke hadde lignende forbud, som Nederland og Frankrike, og spurte: «Skal Norge være det siste?»

– Han skrev i leserinnlegget at «en homoseksuell føler akkurat like ens for en av sitt eget kjønn» som heteroseksuelle overfor en av motsatt kjønn. Homofili var ikke en sykdom, mente han, som en av svært få på den tiden.

Ulykkelige slutter

Alf Martin Jæger som ung. Foto: Ukjent
Alf Martin Jæger som ung. Foto: Ukjent

En av fellesnevnerne mellom «Odd Lyng» og «Strengen brast» er en ulykkelig slutt. Begge bøkene ender med at hovedpersonen i boka begår selvmord, noe en bokanmeldelse som stod på trykk i datidens lokalavis i Harstad, Haalogaland, den 7. januar 1925, satt pris på:

«Han lar hovedpersonen i boken ta livet av sig. Og det føles som en lettelse; for saa er man da ferdig med boken.»

Dette var kanskje den dårligste anmeldelsen, forteller Jordåen, men at det ikke var så mange anmeldelser av boka på trykk.

Andre var mer ambivalente, og slik jeg husker det nevner de fleste anmeldelsene ikke temaet i boka eksplisitt.

At bøkene ikke fikk en lykkelig slutt var vanlig på den tiden - nesten en slags «forsikring». Hadde Jæger gitt den homofile hovedkarakteren en fast følgesvenn og en lysende fremtid på slutten av boka, ville det nok oppfattes enda mer kontroversielt.

– Men det Jæger gjør i motsetning til annen norsk litteratur på denne tiden, er at han antyder at slutten kunne vært annerledes om bare samfunnets holdninger var annerledes.

Håpefull utgivelse i 1950

Etter utgivelsen av «Odd Lyng» ble det stille på bokfronten - i hele 26 år. I mellomtiden giftet han seg med lærerinnen Aagot Josefsen, som han beskrev som en «begavet kvinne» med interesse for litteratur. De to fikk aldri barn.

I 1950 kom romanen «Ser du en stjerne» - om tolv år gamle Sigfred som forelsker seg i jevnaldrede Waldemar. Sigfred innser at han er annerledes og har følelser for Waldemar som ikke blir gjengjeldt.

Til forskjell fra utgivelsene på 20-tallet, ender ikke denne boka håpløst ulykkelig - faktisk ganske håpefullt. Dette er den avsluttende linjen i boka om Sigfred:

«Men brant det ikke bak alle tåker en evighetsstjerne – en lykkestjerne – også for Sigfred.»

Anmeldelsene av denne boka var få, og skal man tro anmelderen Paul Gjesdahl for Arbeiderbladet, gikk boklanseringen stillferdig for seg - man «fant ikke en gang boka i julekatalogen».

Gjesdahl skriver en anmeldelse i Arbeiderbladet den 22. desember, 1950:

«Sigfred blir forelsket i en Hammerfest-gutt som er på feriebesøk i Bossekop, og hans fine, lidenskapelige svermeri for denne pene og kvikke bygutten bringer med seg et pust fra den store verden, er den egentlige handlingen i boka. Sigfred vil så gjerne bli Waldemars bestevenn for hele livet, men samtidig må han for enhver pris skjule hvor sterkt svermeriet er.»

Som anmeldelsen viser, var det større aksept for homofili på 50-tallet. Her legges det ikke skjul på kjernetemaet i boka - men likevel var det en lang vei å gå til aksept.

Jæger døde i Saltdal i Nordland i 1967 - bare fem år før homofili ble avkriminalisert i Norge i 1972. 44 år etter at han selv slo et slag for det i 1928. I dag er kanskje ikke Alf Martin Jæger det første man forbinder med norske homoikon - men kanskje han burde vært det.

Referanser:

Runar Jordåen, historiker / Skeivt arkiv / Syn og Segn / Nordnorsk debatt / Morgenbladet / Nasjonalbiblioteket / MELK

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 Frp ut av regjering – det kan bety dyrere elbiler10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel
Siste nytt
14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorFrp ut av regjering – det kan bety dyrere elbiler10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40KulturResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29KulturAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel
Populært