Nord-Norges ukjente homoforkjemper

Alf Martin Jæger var en radikal homopionér, som fremmet homofili i skjønnlitteratur allerede på 1920-tallet.
Alf Martin Jæger var en radikal homopionér, som fremmet homofili i skjønnlitteratur allerede på 1920-tallet. Foto: Ukjent

Allerede på 20-tallet skrev Alf Martin Jæger fra Nord-Troms om homofili i skjønnlitteratur og ønsket avkriminalisering av legningen. Han fikk aldri oppleve et fritt homo-Norge.

Årets tema for Pride er historie - og en viktig, men ukjent, person i skeiv historie er Alf Martin Jæger. Allerede på 1920-tallet ble han den første forfatteren til å skrive positivt om homofil kjærlighet, i de radikale bøkene «Strengen brast» og «Odd Lyng».

Jæger har alltid fascinert meg. Han skrev disse to romanene, der han tok opp denne tematikken på en helt ny måte, samtidig som han var en person som bodde ute i periferien i Nord-Norge, ikke fasjonable Kristiania, forteller Runar Jordåen, historiker ved Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen, til ABC Nyheter.

Han har forsket på homofili i norsk historie på 1800- og 1900-tallet.

Jæger flyttet fra hjembyen Alta til den lille bygda Oksfjordhamn i Nord-Troms for å arbeide som lærer tidlig på 20-tallet. Ved siden av arbeidet skrev han, og ble den første, norske forfatteren som skrev skjønnlitterært om temaet homofili på en positiv måte. Til tross for reaksjonene bøkene skapte, fikk han gehør i lokalsamfunnet:

– Bakgrunnen hans er veldig interessant. Han er lærer i en liten kommune i Nord-Norge og blir valgt inn i kommunestyret, på tross av at han skrev disse bøkene. Det er veldig interessant at han likevel ble en samfunnsstøtte, synes Jordåen.

«Den natten laa Øistein og Leif i samme køie»

I 1923 kom debuten til Jæger, kortromanen «Strengen brast». Leif Wang, protagonisten i boka, er en ung mann som kommer til en bygd i nord for å jobbe som lærer. Det høres kanskje kjent ut?

Wang forlover seg med Agnes, men noe føles feil. Når han møter Øistein på en fjellhytte, blir han umiddelbart interessert i ham. De to mennene snakker kvelden vekk, før det står skrevet:

«Den natten laa Øistein og Leif i samme køie.»

Runar Jordåen forsker på homofili på 1800- og 1900-tallet. Han synes Alf Martin Jæger var «helt eksepsjonell». Foto: Universitetet i Bergen
Runar Jordåen forsker på homofili på 1800- og 1900-tallet. Han synes Alf Martin Jæger var «helt eksepsjonell». Foto: Universitetet i Bergen

Leseren får ikke flere detaljer, men når Wang vender tilbake til bygda avslutter han forlovelsen med Agnes. Han begrunner det med at et samliv med henne ville vært uutholdelig - og den sørgmodige erkjennelsen: «Det vil no være vanskelig at finde et menneske som tar mit parti i den sak. Selv min mor vil være imot mig.»

Romanen skapte store reaksjoner i lokalmiljøet. Fellesnevnerne mellom Jæger og Wang var mange - før Jæger kom til Oksfjordhamn var han bosatt i Balsfjord, hvor han også hadde vært lærer og forlovet med en jente. Balsfjordingene la to og to sammen, og noen i familien til Jægers tidligere forlovede ønsket å stoppe boka fra å bli

Han skrev ikke under pseudonym, som jo er spesielt på den tiden. Alle romanene hans handler om dette temaet, og er skrevet fra et innvendig perspektiv. Det er tydelig at han var opptatt av dette selv, men om han faktisk var homofil eller bifil, kan vi ikke vite, sier Jordåen - men at temaet var en hjertesak for ham, er det ingen tvil om.

Ønsket avkriminalisering av homofili allerede i 1928

Reaksjonene til tross - Jæger ga ut ny roman allerede året etter, hvor den homofile kjærligheten ikke lenger bare var implisitt. I romanen «Odd Lyng», utgitt i 1924, brukes for første gang ordet «homoseksuell» i et norsk skjønnlitterært verk, ifølge litteraturviter Jan Olav Gatland - som var den som først forsket på Jægers forfatterskap.

Denne annonsen stod på trykk i Aftenposten 22. november 1924. Foto: Skjermdump: Nasjonalbiblioteket / Aftenposten
Denne annonsen stod på trykk i Aftenposten 22. november 1924. Foto: Skjermdump: Nasjonalbiblioteket / Aftenposten

Boka er navngitt etter hovedpersonen - en ung nordlending som nylig har flyttet til Tromsø for å jobbe som journalist. Her faller han for den flotte Carsten Ulve - med øyne som var «de fagreste, blaa blomster, nei, de var fagrere enn blaa blomster, for de var sjælfulde i al sin deilighet».

Samtidig som Lyng kaller seg for en «mand med et kvindes hjerte», viser Jæger et nyansert bilde på homofili, og skriver at det ikke burde være en synd å følge sine tilbøyeligheter. Han lurer på når mennesker vil komme så langt «at de slutter at straffe for slike 'forbrydelser' som [Oscar] Wilde blev dømt for».

Forfatteren delte de samme meningene som karakteren og skrev leserinnlegg i Dagbladet allerede i 1928, hvor han tok til orde for å avkriminalisere homofili.

Jæger frontet også saken i media, som er helt unikt på den tiden - han var så å si den første og eneste som gjorde det da. Han var helt eksepsjonell, sier historiker Jordåen.

Han skrev i innlegget at loven som forbød seksuelle forhold mellom menn var hensiktsløs - andelen homofile ville ikke gå opp dersom loven ble fjernet uansett. I tillegg viste han til flere land som ikke hadde lignende forbud, som Nederland og Frankrike, og spurte: «Skal Norge være det siste?»

– Han skrev i leserinnlegget at «en homoseksuell føler akkurat like ens for en av sitt eget kjønn» som heteroseksuelle overfor en av motsatt kjønn. Homofili var ikke en sykdom, mente han, som en av svært få på den tiden.

Ulykkelige slutter

Alf Martin Jæger som ung. Foto: Ukjent
Alf Martin Jæger som ung. Foto: Ukjent

En av fellesnevnerne mellom «Odd Lyng» og «Strengen brast» er en ulykkelig slutt. Begge bøkene ender med at hovedpersonen i boka begår selvmord, noe en bokanmeldelse som stod på trykk i datidens lokalavis i Harstad, Haalogaland, den 7. januar 1925, satt pris på:

«Han lar hovedpersonen i boken ta livet av sig. Og det føles som en lettelse; for saa er man da ferdig med boken.»

Dette var kanskje den dårligste anmeldelsen, forteller Jordåen, men at det ikke var så mange anmeldelser av boka på trykk.

Andre var mer ambivalente, og slik jeg husker det nevner de fleste anmeldelsene ikke temaet i boka eksplisitt.

At bøkene ikke fikk en lykkelig slutt var vanlig på den tiden - nesten en slags «forsikring». Hadde Jæger gitt den homofile hovedkarakteren en fast følgesvenn og en lysende fremtid på slutten av boka, ville det nok oppfattes enda mer kontroversielt.

– Men det Jæger gjør i motsetning til annen norsk litteratur på denne tiden, er at han antyder at slutten kunne vært annerledes om bare samfunnets holdninger var annerledes.

Håpefull utgivelse i 1950

Etter utgivelsen av «Odd Lyng» ble det stille på bokfronten - i hele 26 år. I mellomtiden giftet han seg med lærerinnen Aagot Josefsen, som han beskrev som en «begavet kvinne» med interesse for litteratur. De to fikk aldri barn.

I 1950 kom romanen «Ser du en stjerne» - om tolv år gamle Sigfred som forelsker seg i jevnaldrede Waldemar. Sigfred innser at han er annerledes og har følelser for Waldemar som ikke blir gjengjeldt.

Til forskjell fra utgivelsene på 20-tallet, ender ikke denne boka håpløst ulykkelig - faktisk ganske håpefullt. Dette er den avsluttende linjen i boka om Sigfred:

«Men brant det ikke bak alle tåker en evighetsstjerne – en lykkestjerne – også for Sigfred.»

Anmeldelsene av denne boka var få, og skal man tro anmelderen Paul Gjesdahl for Arbeiderbladet, gikk boklanseringen stillferdig for seg - man «fant ikke en gang boka i julekatalogen».

Gjesdahl skriver en anmeldelse i Arbeiderbladet den 22. desember, 1950:

«Sigfred blir forelsket i en Hammerfest-gutt som er på feriebesøk i Bossekop, og hans fine, lidenskapelige svermeri for denne pene og kvikke bygutten bringer med seg et pust fra den store verden, er den egentlige handlingen i boka. Sigfred vil så gjerne bli Waldemars bestevenn for hele livet, men samtidig må han for enhver pris skjule hvor sterkt svermeriet er.»

Som anmeldelsen viser, var det større aksept for homofili på 50-tallet. Her legges det ikke skjul på kjernetemaet i boka - men likevel var det en lang vei å gå til aksept.

Jæger døde i Saltdal i Nordland i 1967 - bare fem år før homofili ble avkriminalisert i Norge i 1972. 44 år etter at han selv slo et slag for det i 1928. I dag er kanskje ikke Alf Martin Jæger det første man forbinder med norske homoikon - men kanskje han burde vært det.

Referanser:

Runar Jordåen, historiker / Skeivt arkiv / Syn og Segn / Nordnorsk debatt / Morgenbladet / Nasjonalbiblioteket / MELK

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:18 Hvorfor kommer spekkhoggere i overgangsalderen?
Siste nytt
14:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:18VerdenHvorfor kommer spekkhoggere i overgangsalderen?
Populært