Meny

Nord-Norges ukjente homoforkjemper

Alf Martin Jæger var en radikal homopionér, som fremmet homofili i skjønnlitteratur allerede på 1920-tallet.
Alf Martin Jæger var en radikal homopionér, som fremmet homofili i skjønnlitteratur allerede på 1920-tallet. Foto: Ukjent

Allerede på 20-tallet skrev Alf Martin Jæger fra Nord-Troms om homofili i skjønnlitteratur og ønsket avkriminalisering av legningen. Han fikk aldri oppleve et fritt homo-Norge.

Årets tema for Pride er historie - og en viktig, men ukjent, person i skeiv historie er Alf Martin Jæger. Allerede på 1920-tallet ble han den første forfatteren til å skrive positivt om homofil kjærlighet, i de radikale bøkene «Strengen brast» og «Odd Lyng».

Jæger har alltid fascinert meg. Han skrev disse to romanene, der han tok opp denne tematikken på en helt ny måte, samtidig som han var en person som bodde ute i periferien i Nord-Norge, ikke fasjonable Kristiania, forteller Runar Jordåen, historiker ved Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen, til ABC Nyheter.

Han har forsket på homofili i norsk historie på 1800- og 1900-tallet.

Jæger flyttet fra hjembyen Alta til den lille bygda Oksfjordhamn i Nord-Troms for å arbeide som lærer tidlig på 20-tallet. Ved siden av arbeidet skrev han, og ble den første, norske forfatteren som skrev skjønnlitterært om temaet homofili på en positiv måte. Til tross for reaksjonene bøkene skapte, fikk han gehør i lokalsamfunnet:

– Bakgrunnen hans er veldig interessant. Han er lærer i en liten kommune i Nord-Norge og blir valgt inn i kommunestyret, på tross av at han skrev disse bøkene. Det er veldig interessant at han likevel ble en samfunnsstøtte, synes Jordåen.

«Den natten laa Øistein og Leif i samme køie»

I 1923 kom debuten til Jæger, kortromanen «Strengen brast». Leif Wang, protagonisten i boka, er en ung mann som kommer til en bygd i nord for å jobbe som lærer. Det høres kanskje kjent ut?

Wang forlover seg med Agnes, men noe føles feil. Når han møter Øistein på en fjellhytte, blir han umiddelbart interessert i ham. De to mennene snakker kvelden vekk, før det står skrevet:

«Den natten laa Øistein og Leif i samme køie.»

Runar Jordåen forsker på homofili på 1800- og 1900-tallet. Han synes Alf Martin Jæger var «helt eksepsjonell». Foto: Universitetet i Bergen
Runar Jordåen forsker på homofili på 1800- og 1900-tallet. Han synes Alf Martin Jæger var «helt eksepsjonell». Foto: Universitetet i Bergen

Leseren får ikke flere detaljer, men når Wang vender tilbake til bygda avslutter han forlovelsen med Agnes. Han begrunner det med at et samliv med henne ville vært uutholdelig - og den sørgmodige erkjennelsen: «Det vil no være vanskelig at finde et menneske som tar mit parti i den sak. Selv min mor vil være imot mig.»

Romanen skapte store reaksjoner i lokalmiljøet. Fellesnevnerne mellom Jæger og Wang var mange - før Jæger kom til Oksfjordhamn var han bosatt i Balsfjord, hvor han også hadde vært lærer og forlovet med en jente. Balsfjordingene la to og to sammen, og noen i familien til Jægers tidligere forlovede ønsket å stoppe boka fra å bli

Han skrev ikke under pseudonym, som jo er spesielt på den tiden. Alle romanene hans handler om dette temaet, og er skrevet fra et innvendig perspektiv. Det er tydelig at han var opptatt av dette selv, men om han faktisk var homofil eller bifil, kan vi ikke vite, sier Jordåen - men at temaet var en hjertesak for ham, er det ingen tvil om.

Ønsket avkriminalisering av homofili allerede i 1928

Reaksjonene til tross - Jæger ga ut ny roman allerede året etter, hvor den homofile kjærligheten ikke lenger bare var implisitt. I romanen «Odd Lyng», utgitt i 1924, brukes for første gang ordet «homoseksuell» i et norsk skjønnlitterært verk, ifølge litteraturviter Jan Olav Gatland - som var den som først forsket på Jægers forfatterskap.

Denne annonsen stod på trykk i Aftenposten 22. november 1924. Foto: Skjermdump: Nasjonalbiblioteket / Aftenposten
Denne annonsen stod på trykk i Aftenposten 22. november 1924. Foto: Skjermdump: Nasjonalbiblioteket / Aftenposten

Boka er navngitt etter hovedpersonen - en ung nordlending som nylig har flyttet til Tromsø for å jobbe som journalist. Her faller han for den flotte Carsten Ulve - med øyne som var «de fagreste, blaa blomster, nei, de var fagrere enn blaa blomster, for de var sjælfulde i al sin deilighet».

Samtidig som Lyng kaller seg for en «mand med et kvindes hjerte», viser Jæger et nyansert bilde på homofili, og skriver at det ikke burde være en synd å følge sine tilbøyeligheter. Han lurer på når mennesker vil komme så langt «at de slutter at straffe for slike 'forbrydelser' som [Oscar] Wilde blev dømt for».

Forfatteren delte de samme meningene som karakteren og skrev leserinnlegg i Dagbladet allerede i 1928, hvor han tok til orde for å avkriminalisere homofili.

Jæger frontet også saken i media, som er helt unikt på den tiden - han var så å si den første og eneste som gjorde det da. Han var helt eksepsjonell, sier historiker Jordåen.

Han skrev i innlegget at loven som forbød seksuelle forhold mellom menn var hensiktsløs - andelen homofile ville ikke gå opp dersom loven ble fjernet uansett. I tillegg viste han til flere land som ikke hadde lignende forbud, som Nederland og Frankrike, og spurte: «Skal Norge være det siste?»

– Han skrev i leserinnlegget at «en homoseksuell føler akkurat like ens for en av sitt eget kjønn» som heteroseksuelle overfor en av motsatt kjønn. Homofili var ikke en sykdom, mente han, som en av svært få på den tiden.

Ulykkelige slutter

Alf Martin Jæger som ung. Foto: Ukjent
Alf Martin Jæger som ung. Foto: Ukjent

En av fellesnevnerne mellom «Odd Lyng» og «Strengen brast» er en ulykkelig slutt. Begge bøkene ender med at hovedpersonen i boka begår selvmord, noe en bokanmeldelse som stod på trykk i datidens lokalavis i Harstad, Haalogaland, den 7. januar 1925, satt pris på:

«Han lar hovedpersonen i boken ta livet av sig. Og det føles som en lettelse; for saa er man da ferdig med boken.»

Dette var kanskje den dårligste anmeldelsen, forteller Jordåen, men at det ikke var så mange anmeldelser av boka på trykk.

Andre var mer ambivalente, og slik jeg husker det nevner de fleste anmeldelsene ikke temaet i boka eksplisitt.

At bøkene ikke fikk en lykkelig slutt var vanlig på den tiden - nesten en slags «forsikring». Hadde Jæger gitt den homofile hovedkarakteren en fast følgesvenn og en lysende fremtid på slutten av boka, ville det nok oppfattes enda mer kontroversielt.

– Men det Jæger gjør i motsetning til annen norsk litteratur på denne tiden, er at han antyder at slutten kunne vært annerledes om bare samfunnets holdninger var annerledes.

Håpefull utgivelse i 1950

Etter utgivelsen av «Odd Lyng» ble det stille på bokfronten - i hele 26 år. I mellomtiden giftet han seg med lærerinnen Aagot Josefsen, som han beskrev som en «begavet kvinne» med interesse for litteratur. De to fikk aldri barn.

I 1950 kom romanen «Ser du en stjerne» - om tolv år gamle Sigfred som forelsker seg i jevnaldrede Waldemar. Sigfred innser at han er annerledes og har følelser for Waldemar som ikke blir gjengjeldt.

Til forskjell fra utgivelsene på 20-tallet, ender ikke denne boka håpløst ulykkelig - faktisk ganske håpefullt. Dette er den avsluttende linjen i boka om Sigfred:

«Men brant det ikke bak alle tåker en evighetsstjerne – en lykkestjerne – også for Sigfred.»

Anmeldelsene av denne boka var få, og skal man tro anmelderen Paul Gjesdahl for Arbeiderbladet, gikk boklanseringen stillferdig for seg - man «fant ikke en gang boka i julekatalogen».

Gjesdahl skriver en anmeldelse i Arbeiderbladet den 22. desember, 1950:

«Sigfred blir forelsket i en Hammerfest-gutt som er på feriebesøk i Bossekop, og hans fine, lidenskapelige svermeri for denne pene og kvikke bygutten bringer med seg et pust fra den store verden, er den egentlige handlingen i boka. Sigfred vil så gjerne bli Waldemars bestevenn for hele livet, men samtidig må han for enhver pris skjule hvor sterkt svermeriet er.»

Som anmeldelsen viser, var det større aksept for homofili på 50-tallet. Her legges det ikke skjul på kjernetemaet i boka - men likevel var det en lang vei å gå til aksept.

Jæger døde i Saltdal i Nordland i 1967 - bare fem år før homofili ble avkriminalisert i Norge i 1972. 44 år etter at han selv slo et slag for det i 1928. I dag er kanskje ikke Alf Martin Jæger det første man forbinder med norske homoikon - men kanskje han burde vært det.

Referanser:

Runar Jordåen, historiker / Skeivt arkiv / Syn og Segn / Nordnorsk debatt / Morgenbladet / Nasjonalbiblioteket / MELK

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:02 Aalesund vant på overtid – storseier for Start20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai
Siste nytt
21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:02SportAalesund vant på overtid – storseier for Start20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai
Populært