Da Noah Lind (22) innså at han var trans, gruet han seg til å møte folk

– Det er veldig fint å se noe som alltid var meningen. Det å kunne se ut sånn jeg synes jeg skal. Det er helt fantastisk, forteller Lind.
– Det er veldig fint å se noe som alltid var meningen. Det å kunne se ut sånn jeg synes jeg skal. Det er helt fantastisk, forteller Lind. Foto: Tone Knipperud

Ni måneder har gått siden Noah Lind fikk den flate brystkassa han har ønsket seg i flere år. Det forandret livet hans totalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noah Lind (22) ventet på operasjon i to år. Da operasjonen ble utsatt på uvisst tidspunkt, svartnet alt. Han ringte moren sin og sa: «Mamma, nå brenner det.»

– Mange tror jeg har gjort dette fordi jeg hater meg selv. Det er feil. Jeg har gått gjennom alt dette, gjort alt dette, fordi jeg er glad nok i meg selv til å se at jeg også skal være lykkelig.

Lind sitter litt stivt ved spisebordet sitt i en stor Frogner-leilighet. Han har brede skuldre og skjeggstubber. At han en gang har hatt et jentenavn er rart å tenke på.

Han beveger seg med omhu, og kan ikke løfte armene høyere enn til hodet.

Det er ni måneder siden han fikk operert en mannlig brystkasse, men en lei ettervirkning er at kroppen produserer et nytt, lite fettlag der brystene en gang var. Det ble fjernet med kirurgisk inngrep dagen før ABC Nyheter møter Lind.

– Jeg hadde lokalbedøvelse, men var helt våken. Jeg kunne kjenne at de raspa ut fettet, jeg kjente det på ribbeina mine, forklarer han, og illustrerer følelsen ved å dra neglene sine over duken på spisebordet.

Les også: Transpersoner er ikke psykisk syke

Et bedre menneske

Før Lind møter nye mennesker, spør han alltid seg selv: «kommer de til å tåle meg?».

– Alle har fordommer. Selv om det er veldig mye bedre i dag og mange som er åpne, er det fortsatt et stykke å gå. Føler jeg meg ikke trygg på en person, kommer jeg heller ikke til å tro at de tåler meg.

Lind har blitt vant til mediene og fått flere oppslag. Da han innså at han var trans bodde han i Kongsvinger, en såpass liten by at han gruet seg for å møte folk og fortelle om det. Han tok derfor kontakt med lokalavisa og spurte om de ville skrive sak om ham. På den måten fant hele byen ut av Noahs kjønnsidentitet i løpet av en dag.

At han har gjort seg til en talsperson for transmiljøet, er av en bevisst grunn: det er vanskeligere å hate noen du kan forstå.

– Jeg har blitt en bedre person av å være trans, for det er mange fordommer jeg har måttet ta oppgjør med. Det er derfor jeg vil være ansiktet for denne fordommen, så man kan bryte den ned.

Alt forandret seg

Lind svarer på spørsmål på rappen, men alltid reflektert. For første gang har han ikke et hurtig svar:

– Hva har forandret seg i livet ditt etter operasjonen?

Det er egentlig bare… ja. Alt, sier han stille, før han ler litt av sitt korte svar.

Han setter seg forsiktig opp i stolen - operasjonen fra dagen før sitter fortsatt i kroppen - og lener seg litt frem.

– Jeg brukte en kompresjonsvest for at brystkassa skulle se flatere ut, og den gir vanskeligheter med å puste og man får vondt i ryggen. Om sommeren følte jeg alltid at jeg måtte skjule det. Ikke nødvendigvis for alle andres del, men fordi jeg ikke var komfortabel med det. Jeg hadde veldig dårlig holdning og hadde på meg tre lag med klær selv om det var 30 varmegrader. Jeg bada ikke.

– Denne prosessen handler ikke om hat, den handler om kjærlighet. Jeg må være glad i meg selv, hvis ikke kommer jeg ingen vei - akkurat som alle andre. Foto: Tone Knipperud
– Denne prosessen handler ikke om hat, den handler om kjærlighet. Jeg må være glad i meg selv, hvis ikke kommer jeg ingen vei - akkurat som alle andre. Foto: Tone Knipperud

Det som virker selvfølgelig for de fleste, blir en enorm utfordring når man har et så sterkt ubehag knyttet til egen kropp. Det er et eget ord for det - kjønnsdysfori. Det defineres som «ubehag ved at anatomisk kjønn og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke samsvarer».

Lind føler på en enorm frihet nå som kroppen passer til kjønnsidentiteten hans.

– Det å kunne få den brystkassa jeg ville ha, endret alt. Bare det å gå forbi speilet i bar overkropp etter jeg har dusja - ofte må jeg rygge tilbake og ta en ekstra titt.

Han kortfatter det:

Hele endringen er bare lykke. Nå kan jeg leve.

Godt støtteapparat

Familien og vennene til Lind har vært viktige. Da han som 15-åring fortalte hvem han egentlig var til moren, aksepterte hun ham umiddelbart.

– Mamma måtte tvinge meg til å fortelle det til familien. Vi hadde et familiemøte hvor jeg fortalte at jeg veldig gjerne ville at de skulle kalle meg Noah nå.

Noahs lillebror var bare 9 år.

– Jeg spurte lillebror hva han tenkte om det, og han syntes det var litt rart. Men så kom han frem til at han egentlig alltid hadde hatt lyst på en storebror, så han syntes det passa oss begge, forteller Lind med et smil.

At han har hatt et privilegert familieliv, er han fullstendig klar over. Ikke alle er like heldige som ham.

– Jeg har verdens beste støttenettverk rundt meg, både av venner og familie. Jeg tror ikke jeg hadde klart å snakke om dette på denne måten uten dem.

Lang vei til operasjon

For å få fjerning av brystene dekket av staten, må prosessen gå gjennom Rikshospitalet i Oslo. Som eneste statlig sykehus i Norge har de tilbudet Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme.

Etter ett år med testosteronbehandling får man plass på venteliste for operasjon av brystkassen. For Lind tok det to år.

Jeg kom endelig inn på den konsultasjonen, og fortalte at de kunne ringe meg om operasjon når som helst - jeg kunne komme på timen, for dette er så viktig for meg, forteller Lind.

Lind skulle få svar på resultatene fra konsultasjonstimen i løpet av de to-tre neste månedene. Men månedene med håpefull titting i postkassa endte aldri med funnet av et innkallingsbrev. Til slutt tok han kontakt med dem selv.

– De fortalte at jeg hadde blitt satt opp til enda en konsultasjonstime - på slutten av sommeren.

Lind sukker. Skuffelsen fra starten av året er fortsatt sår.

– Jeg ringte mamma og sa at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. «Jeg har vært så tålmodig, men nå brenner det. Nå klarer jeg ikke mer. Dette går ikke.»

– Det er en beintøff prosess. Så å få spørsmål om jeg skammer meg eller om jeg hater kroppen min - nei, tvert i mot. Jeg har kriga meg gjennom alle disse årene og jobbet så hardt for å være den jeg er og kunne høres ut og se ut som den jeg er. Foto: Tone Knipperud
– Det er en beintøff prosess. Så å få spørsmål om jeg skammer meg eller om jeg hater kroppen min - nei, tvert i mot. Jeg har kriga meg gjennom alle disse årene og jobbet så hardt for å være den jeg er og kunne høres ut og se ut som den jeg er. Foto: Tone Knipperud

Følte seg ivaretatt ved privatklinikk

Familien forsto alvoret og reagerte raskt. Bestemoren ønsket å betale for behandling ved en privatklinikk for at det skulle løse seg så fort som mulig for barnebarnet.

Deretter gikk det slag i slag - bare en uke etter første kontakt med privatklinikken fikk han konsultasjonstime og ble satt opp til operasjon.

En liten måned etter han tok den desperate telefonen til moren sin, lå han på operasjonsbordet for å få overkroppen han trengte.

Det var så fint - da jeg kom dit følte jeg meg som et menneske og ikke som et nummer.

Lind forteller at Rikshospitalet brukte det faktum at Lind ikke ønsket å fjerne eggstokkene som et motargument for kjønnskorrigerende operasjon. De mente det betydde at han ikke var en ekte mann.

I et svar fra Rikshospitalet, skriver de at blant kriteriene for å bli diagnostisert med transseksualisme er det vanlig å ha et «ønske om kirurgisk eller hormonell behandling for å gjøre kroppen mest mulig i samsvar med det foretrukne kjønn.». I skrivet presiserer de samtidig at det er mulig å fjerne eggstokker og livmor «dersom du opplever dysfori rundt indre kjønnsorganer». De understreker at dette er irreversibel kirurgi som vil frata deg muligheten til å bli gravid.

22-åringen tror ikke han hadde overlevd uten operasjon.

Jeg klarte ikke se livet for meg.

Les også: I New York har dei 31 kjønn

Startet egen informasjonsvirksomhet

Lind ønsker å gjøre en varig endring på folks oppfattelse av transpersoner. Sammen med kompisen sin, Thomas Westervoll, startet han derfor Transtastisk - en virksomhet for å spre informasjon om transseksualisme.

Det er veldig lite av den informasjonen man faktisk trenger å få i media - det er mer fokus på «Nanna ble Mats» eller «skiftet kjønn» - men det er jo ikke et kjønnsskifte, det er en kjønnskorrigering. Vi ønsket å gjøre det enklere å forstå, så vi lagde et foretak.

Det tok ham mange år, men Lind er endelig på god vei til å bli lykkelig. – Endelig ser jeg ut som jeg vil, sier han.
Det tok ham mange år, men Lind er endelig på god vei til å bli lykkelig. – Endelig ser jeg ut som jeg vil, sier han.

Under hvert foredrag Lind holder med Transtastisk ønsker han å utfordre tankegangen om uttrykket «født i feil kropp».

– Jeg forstår hvorfor det blir brukt, det er et godt bilde, avklarer Lind umiddelbart.

Han understreker at hvis noen identifiserer seg som «født i feil kropp», er han glad for at de har funnet en passende betegnelse. Ingen tær skal tråkkes på.

– Jeg ser at mange har begynt, eller fortsatt, å kalle alle transpersoner for født i feil kropp. Da blir det veldig viktig for meg å få frem at ikke alle ønsker å bli kalt «født i feil kropp». For meg og mange andre, oppleves det veldig kroppsfiendtlig. Hvis noen skulle kalt meg det, hadde det dyttet en skam over på meg som jeg ikke vil ha.

22-åringen stopper opp et øyeblikk og samler hendene foran seg på bordet.

Det er ikke noe feil med kroppen min. Jeg har like mye rett som alle andre til å være komfortabel med den, sier han bastant. Det er like mye en påminnelse til andre transpersoner som til han selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25 Kvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr
Siste nytt
13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:25SportKvinnenes hopprenn utsatt til 14.3012:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr
Populært