Meny

Da Noah Lind (22) innså at han var trans, gruet han seg til å møte folk

– Det er veldig fint å se noe som alltid var meningen. Det å kunne se ut sånn jeg synes jeg skal. Det er helt fantastisk, forteller Lind.
– Det er veldig fint å se noe som alltid var meningen. Det å kunne se ut sånn jeg synes jeg skal. Det er helt fantastisk, forteller Lind. Foto: Tone Knipperud

Ni måneder har gått siden Noah Lind fikk den flate brystkassa han har ønsket seg i flere år. Det forandret livet hans totalt.

Noah Lind (22) ventet på operasjon i to år. Da operasjonen ble utsatt på uvisst tidspunkt, svartnet alt. Han ringte moren sin og sa: «Mamma, nå brenner det.»

– Mange tror jeg har gjort dette fordi jeg hater meg selv. Det er feil. Jeg har gått gjennom alt dette, gjort alt dette, fordi jeg er glad nok i meg selv til å se at jeg også skal være lykkelig.

Lind sitter litt stivt ved spisebordet sitt i en stor Frogner-leilighet. Han har brede skuldre og skjeggstubber. At han en gang har hatt et jentenavn er rart å tenke på.

Han beveger seg med omhu, og kan ikke løfte armene høyere enn til hodet.

Det er ni måneder siden han fikk operert en mannlig brystkasse, men en lei ettervirkning er at kroppen produserer et nytt, lite fettlag der brystene en gang var. Det ble fjernet med kirurgisk inngrep dagen før ABC Nyheter møter Lind.

– Jeg hadde lokalbedøvelse, men var helt våken. Jeg kunne kjenne at de raspa ut fettet, jeg kjente det på ribbeina mine, forklarer han, og illustrerer følelsen ved å dra neglene sine over duken på spisebordet.

Les også: Transpersoner er ikke psykisk syke

Et bedre menneske

Før Lind møter nye mennesker, spør han alltid seg selv: «kommer de til å tåle meg?».

– Alle har fordommer. Selv om det er veldig mye bedre i dag og mange som er åpne, er det fortsatt et stykke å gå. Føler jeg meg ikke trygg på en person, kommer jeg heller ikke til å tro at de tåler meg.

Lind har blitt vant til mediene og fått flere oppslag. Da han innså at han var trans bodde han i Kongsvinger, en såpass liten by at han gruet seg for å møte folk og fortelle om det. Han tok derfor kontakt med lokalavisa og spurte om de ville skrive sak om ham. På den måten fant hele byen ut av Noahs kjønnsidentitet i løpet av en dag.

At han har gjort seg til en talsperson for transmiljøet, er av en bevisst grunn: det er vanskeligere å hate noen du kan forstå.

– Jeg har blitt en bedre person av å være trans, for det er mange fordommer jeg har måttet ta oppgjør med. Det er derfor jeg vil være ansiktet for denne fordommen, så man kan bryte den ned.

Alt forandret seg

Lind svarer på spørsmål på rappen, men alltid reflektert. For første gang har han ikke et hurtig svar:

– Hva har forandret seg i livet ditt etter operasjonen?

Det er egentlig bare… ja. Alt, sier han stille, før han ler litt av sitt korte svar.

Han setter seg forsiktig opp i stolen - operasjonen fra dagen før sitter fortsatt i kroppen - og lener seg litt frem.

– Jeg brukte en kompresjonsvest for at brystkassa skulle se flatere ut, og den gir vanskeligheter med å puste og man får vondt i ryggen. Om sommeren følte jeg alltid at jeg måtte skjule det. Ikke nødvendigvis for alle andres del, men fordi jeg ikke var komfortabel med det. Jeg hadde veldig dårlig holdning og hadde på meg tre lag med klær selv om det var 30 varmegrader. Jeg bada ikke.

– Denne prosessen handler ikke om hat, den handler om kjærlighet. Jeg må være glad i meg selv, hvis ikke kommer jeg ingen vei - akkurat som alle andre. Foto: Tone Knipperud
– Denne prosessen handler ikke om hat, den handler om kjærlighet. Jeg må være glad i meg selv, hvis ikke kommer jeg ingen vei - akkurat som alle andre. Foto: Tone Knipperud

Det som virker selvfølgelig for de fleste, blir en enorm utfordring når man har et så sterkt ubehag knyttet til egen kropp. Det er et eget ord for det - kjønnsdysfori. Det defineres som «ubehag ved at anatomisk kjønn og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke samsvarer».

Lind føler på en enorm frihet nå som kroppen passer til kjønnsidentiteten hans.

– Det å kunne få den brystkassa jeg ville ha, endret alt. Bare det å gå forbi speilet i bar overkropp etter jeg har dusja - ofte må jeg rygge tilbake og ta en ekstra titt.

Han kortfatter det:

Hele endringen er bare lykke. Nå kan jeg leve.

Godt støtteapparat

Familien og vennene til Lind har vært viktige. Da han som 15-åring fortalte hvem han egentlig var til moren, aksepterte hun ham umiddelbart.

– Mamma måtte tvinge meg til å fortelle det til familien. Vi hadde et familiemøte hvor jeg fortalte at jeg veldig gjerne ville at de skulle kalle meg Noah nå.

Noahs lillebror var bare 9 år.

– Jeg spurte lillebror hva han tenkte om det, og han syntes det var litt rart. Men så kom han frem til at han egentlig alltid hadde hatt lyst på en storebror, så han syntes det passa oss begge, forteller Lind med et smil.

At han har hatt et privilegert familieliv, er han fullstendig klar over. Ikke alle er like heldige som ham.

– Jeg har verdens beste støttenettverk rundt meg, både av venner og familie. Jeg tror ikke jeg hadde klart å snakke om dette på denne måten uten dem.

Lang vei til operasjon

For å få fjerning av brystene dekket av staten, må prosessen gå gjennom Rikshospitalet i Oslo. Som eneste statlig sykehus i Norge har de tilbudet Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme.

Etter ett år med testosteronbehandling får man plass på venteliste for operasjon av brystkassen. For Lind tok det to år.

Jeg kom endelig inn på den konsultasjonen, og fortalte at de kunne ringe meg om operasjon når som helst - jeg kunne komme på timen, for dette er så viktig for meg, forteller Lind.

Lind skulle få svar på resultatene fra konsultasjonstimen i løpet av de to-tre neste månedene. Men månedene med håpefull titting i postkassa endte aldri med funnet av et innkallingsbrev. Til slutt tok han kontakt med dem selv.

– De fortalte at jeg hadde blitt satt opp til enda en konsultasjonstime - på slutten av sommeren.

Lind sukker. Skuffelsen fra starten av året er fortsatt sår.

– Jeg ringte mamma og sa at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. «Jeg har vært så tålmodig, men nå brenner det. Nå klarer jeg ikke mer. Dette går ikke.»

– Det er en beintøff prosess. Så å få spørsmål om jeg skammer meg eller om jeg hater kroppen min - nei, tvert i mot. Jeg har kriga meg gjennom alle disse årene og jobbet så hardt for å være den jeg er og kunne høres ut og se ut som den jeg er. Foto: Tone Knipperud
– Det er en beintøff prosess. Så å få spørsmål om jeg skammer meg eller om jeg hater kroppen min - nei, tvert i mot. Jeg har kriga meg gjennom alle disse årene og jobbet så hardt for å være den jeg er og kunne høres ut og se ut som den jeg er. Foto: Tone Knipperud

Følte seg ivaretatt ved privatklinikk

Familien forsto alvoret og reagerte raskt. Bestemoren ønsket å betale for behandling ved en privatklinikk for at det skulle løse seg så fort som mulig for barnebarnet.

Deretter gikk det slag i slag - bare en uke etter første kontakt med privatklinikken fikk han konsultasjonstime og ble satt opp til operasjon.

En liten måned etter han tok den desperate telefonen til moren sin, lå han på operasjonsbordet for å få overkroppen han trengte.

Det var så fint - da jeg kom dit følte jeg meg som et menneske og ikke som et nummer.

Lind forteller at Rikshospitalet brukte det faktum at Lind ikke ønsket å fjerne eggstokkene som et motargument for kjønnskorrigerende operasjon. De mente det betydde at han ikke var en ekte mann.

I et svar fra Rikshospitalet, skriver de at blant kriteriene for å bli diagnostisert med transseksualisme er det vanlig å ha et «ønske om kirurgisk eller hormonell behandling for å gjøre kroppen mest mulig i samsvar med det foretrukne kjønn.». I skrivet presiserer de samtidig at det er mulig å fjerne eggstokker og livmor «dersom du opplever dysfori rundt indre kjønnsorganer». De understreker at dette er irreversibel kirurgi som vil frata deg muligheten til å bli gravid.

22-åringen tror ikke han hadde overlevd uten operasjon.

Jeg klarte ikke se livet for meg.

Les også: I New York har dei 31 kjønn

Startet egen informasjonsvirksomhet

Lind ønsker å gjøre en varig endring på folks oppfattelse av transpersoner. Sammen med kompisen sin, Thomas Westervoll, startet han derfor Transtastisk - en virksomhet for å spre informasjon om transseksualisme.

Det er veldig lite av den informasjonen man faktisk trenger å få i media - det er mer fokus på «Nanna ble Mats» eller «skiftet kjønn» - men det er jo ikke et kjønnsskifte, det er en kjønnskorrigering. Vi ønsket å gjøre det enklere å forstå, så vi lagde et foretak.

Det tok ham mange år, men Lind er endelig på god vei til å bli lykkelig. – Endelig ser jeg ut som jeg vil, sier han.
Det tok ham mange år, men Lind er endelig på god vei til å bli lykkelig. – Endelig ser jeg ut som jeg vil, sier han.

Under hvert foredrag Lind holder med Transtastisk ønsker han å utfordre tankegangen om uttrykket «født i feil kropp».

– Jeg forstår hvorfor det blir brukt, det er et godt bilde, avklarer Lind umiddelbart.

Han understreker at hvis noen identifiserer seg som «født i feil kropp», er han glad for at de har funnet en passende betegnelse. Ingen tær skal tråkkes på.

– Jeg ser at mange har begynt, eller fortsatt, å kalle alle transpersoner for født i feil kropp. Da blir det veldig viktig for meg å få frem at ikke alle ønsker å bli kalt «født i feil kropp». For meg og mange andre, oppleves det veldig kroppsfiendtlig. Hvis noen skulle kalt meg det, hadde det dyttet en skam over på meg som jeg ikke vil ha.

22-åringen stopper opp et øyeblikk og samler hendene foran seg på bordet.

Det er ikke noe feil med kroppen min. Jeg har like mye rett som alle andre til å være komfortabel med den, sier han bastant. Det er like mye en påminnelse til andre transpersoner som til han selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet
Siste nytt
01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet
Populært