Meny

Asperger syndrom hos voksne

Kari (53) fikk endelig svar på hvorfor det sosiale er vanskelig

FIKK DIAGNOSEN I VOKSEN ALDER: - Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om bare foreldrene mine og lærere hadde visst at jeg har Asperger syndrom, sier Kari Helene Wang (54) fra Trondheim. Foto: Privat.
FIKK DIAGNOSEN I VOKSEN ALDER: - Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om bare foreldrene mine og lærere hadde visst at jeg har Asperger syndrom, sier Kari Helene Wang (54) fra Trondheim. Foto: Privat.

– Sosialt fungerer jeg greit de første 10 minuttene. Etter det går det lett i stå.

(Vi.no): – Jeg har brukt så stor del av livet på å observere andre at jeg har vært statist i mitt eget liv, sier Kari Helene Wang (54).

Det er ikke uten grunn at hun har et armbånd med teksten «Flink pike kan du være selv». På motsatt side står det «Bra nok».

Kari, som kommer fra Trondheim, synes hun har godt av påminnelsen om at hun er bra nok, for hun gjør alt 110 prosent.

Det er tøft for mange av oss, men for Kari er det mer krevende enn for de fleste andre.

Les også: Helene ble grovt mobbet i flere år. Så orket hun ikke mer. Nå har Trine (50) en datter mindre

– Small talk er ikke helt min greie

I en alder av 53 år ble Kari diagnostisert med Asperger syndrom , diagnosen som ofte blir sett på som en høyt fungerende form for autisme.

– Sosialt fungerer jeg greit de første 10 minuttene. Etter det går det lett i stå. Mange synes nok at jeg er vanskelig å prate med, sier Kari.

Hun er god til å mingle uten så mye prat. Hun har fått høre at hun har et korrekt akademisk språk.

ÅPEN OM DIAGNOSEN: Etter noen runder med seg selv og familien, bestemte Kari Helene Wang (54) seg for å gi Asperger Syndrom et ansikt. - Om ingen tør å stå frem, får jo fordommer og myter leve videre, sier hun. Foto: Privat.
ÅPEN OM DIAGNOSEN: Etter noen runder med seg selv og familien, bestemte Kari Helene Wang (54) seg for å gi Asperger Syndrom et ansikt. - Om ingen tør å stå frem, får jo fordommer og myter leve videre, sier hun. Foto: Privat.

– Men small talk er ikke helt min greie, legger Kari til.

Norsk Helseinformatikk beskriver Asperger syndrom som en nevropsykologisk utviklingsforstyrrelse karakterisert ved alvorlige og vedvarende forstyrrelser i tre symptomdomener:

  • Sosial interaksjon med andre
  • Atferdsmønster som er begrenset og/eller stereotypt
  • Avvik i kommunikasjon og språk

I samtale med perifere bekjente eller ukjente, blir det utfordrende for Kari.

– Når vær og vind er ferdig snakka tema, leter jeg etter mer å si. Det går ikke like bra hver gang, for å si det slik, forteller 54-åringen.

Les også: Anne Bjørg (57) hadde intense smerter hver dag - 25 år senere fant legene ut hva som er galt

Observerer og kopierer omgivelsene

De sosiale utfordringene har Kari kjempet med gjennom hele livet.

Som barn gikk Kari mye alene, eller sto og så på hva de andre lekte.

– Først i fjerde klasse fikk jeg kontakt med klassevenninner, forteller hun.

Men Kari skilte seg ut fra jevnaldrende. Ingen kunne sette fingeren på hvorfor.

– Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om foreldrene mine og lærere hadde visst at jeg har Asperger syndrom, sier Kari.

Hun måtte vente helt til hun fylte 53 år før hun og familien endelig fikk svar.

– Jeg har forstått at det ikke er uvanlig at Asperger hos kvinner blir oppdaget først i voksen alder. Vi går under radaren fordi vi bruker så fordømt mye krefter på å observere og kopierer omgivelsene for ikke å være annerledes, sier hun.

Les også: Slet med farlig søvnsykdom: – Jeg var klovnen i gjengen

Møtte opp to timer før jobb

Kari kom seg gjennom ni års skolegang, etter dette ble det ikke mer skole. Hun drømte om å studere jus.

– Men jeg manglet et halvt poeng for å komme inn på videregående skole. Da ble det jobb isteden.

Kari jobbet ti år i barnehage, ti år på gartneri, og mange år som butikkmedarbeider. I siste jobb var hun assisterende butikksjef. Her holdt hun kurs rundt en gang i måneden.

– Enkelte ganger var kroppen så full av stress at jeg kastet opp, forteller Kari.

For døgnet hennes starter gjerne i fire-fem tiden på natten.

– Jeg møtte på jobb en time eller to før jeg skulle starte. Jeg måtte ha systematiserte arbeidsoppgaver for hele tiden å ha full kontroll.

Etter endt arbeidsdag var hun heldig om hun våknet i tide for å gå av på riktig bussholdeplass.

– Når jeg kom hjem, kunne jeg sovne midt i en setning. Helt tappet for energi, legger 54-åringen til.

Les også: Trude og datteren Victoria lider av usynlig sykdom: – Det verste er å ikke bli trodd

Fra lettelse til sorg

Kari og mannen har vært sammen i 37 år. De har flere utfordringer på hjemmebane.

Mannen har ADHD , dysleksi og er hørselshemmet. Sammen har de to døtre på 18 og 24 år. Deres eldste datter har ADD, angst og er hørselshemmet. Deres yngste datter har også ADHD.

Det var datterens diagnose som gjorde at Kari ba om å selv få bli utredet for ADHD, siden diagnosen kan være arvelig.

Men hun følte at det måtte være noe annet som lå i bunn.

Etter syv utfyllende tester, behandling hos psykolog og mistanke om bipolar lidelse, konkluderte psykologen med Asperger syndrom.

– Det var en lettelse å få en diagnose, et navn. Men i begynnelsen var jeg bitter, sier Kari.

Etter hvert gikk det over til en form for sorg.

– Det finnes ingen kur for Asperger, det er noe en må lære seg å leve med.

Kaos innvendig

Kari visste ingenting om Asperger, det hun vet i dag har hun måtte lese seg til.

- Med rapporten fra Tiller distriktspsykiatrisk senter i hånden ble jeg ønsket lykke til videre. Mannen min og jeg hadde masse ubesvarte spørsmål. Ikke minst hvordan vi best kunne kommunisere oss imellom, forteller hun.

For her er Kari og mannen i to vidt forskjellige verdener: Han er impulsiv og rett på sak. Hun er taus, uten ansiktsmimikk men med kaos innvendig.

Med to barn har det vært mange foreldremøter og avslutninger gjennom årene. Kari kan telle på to hender de hun har deltatt på.

– Det er det som har vært mest sårt, å ikke være til stede for ens egne barn, bedyrer hun.

Søker forståelse i arbeidslivet

Foruten kommunikasjon og sosiale sammenkomster, mener Kari at den største utfordringen for voksne med Asperger er å klare å stå i jobb over tid.

En rapport fra Høgskolen i Molde, 2018, « Inkludering i arbeidslivet av personer med Asperger syndrom», forteller at 2-15 prosent av personer med Asperger ikke er i arbeid.

Det er et stort tankekors, mener Kari.

– Med tilrettelegging på arbeidsplassen kunne mange vært i jobb, mener 54-åringen.

Til tross for at Kari har mange års arbeidserfaring, har hun måttet kaste inn håndkleet.

Masse mennesker, høye lyder og lys høyner stressnivået til personer med Asperger, og gjør veien kort til det som kalles meltdown - det vil si at vedkommende opplever å midlertidig miste kontrollen på grunn av følelsesmessige reaksjoner på miljømessige faktorer.

Avgjørelsen om å stå frem

Kari har derimot ikke gitt opp håpet om å komme i arbeid igjen. Med hjelp fra Nav, er hun i dag på leting etter en egnet jobb.

Men egen helse og livskvalitet kommer først.

- Det er slutt på å bite tennene sammen, holde ut og kjempe hver eneste dag for å imøtekomme alle krav og forventninger jeg ikke er i stand til.

Fremdeles er det ikke så mange som vet at Kari har Asperger. Hun gikk noen runder med seg selv før hun stilte opp i intervju med fullt navn og bilde.

Hva vil kjente si? Vil enda flere unngå henne på gaten? Vil jentene oppleve det som ubehagelig?

Men etter en diskusjon med familien, så de positivt på det å gi Asperger et ansikt.

Nå er Kari sikker i sin sak.

– Om ingen tør å stå frem, blir det lite med informasjon og diskusjon. Da får jo fordommer og myter leve videre.

Les også: Slik takler Jan livet med Parkinson

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Mann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn
Siste nytt
10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeMann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn
Populært