Asperger syndrom hos voksne

Kari (53) fikk endelig svar på hvorfor det sosiale er vanskelig

FIKK DIAGNOSEN I VOKSEN ALDER: - Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om bare foreldrene mine og lærere hadde visst at jeg har Asperger syndrom, sier Kari Helene Wang (54) fra Trondheim. Foto: Privat.
FIKK DIAGNOSEN I VOKSEN ALDER: - Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om bare foreldrene mine og lærere hadde visst at jeg har Asperger syndrom, sier Kari Helene Wang (54) fra Trondheim. Foto: Privat.

– Sosialt fungerer jeg greit de første 10 minuttene. Etter det går det lett i stå.

(Vi.no): – Jeg har brukt så stor del av livet på å observere andre at jeg har vært statist i mitt eget liv, sier Kari Helene Wang (54).

Det er ikke uten grunn at hun har et armbånd med teksten «Flink pike kan du være selv». På motsatt side står det «Bra nok».

Kari, som kommer fra Trondheim, synes hun har godt av påminnelsen om at hun er bra nok, for hun gjør alt 110 prosent.

Det er tøft for mange av oss, men for Kari er det mer krevende enn for de fleste andre.

Les også: Helene ble grovt mobbet i flere år. Så orket hun ikke mer. Nå har Trine (50) en datter mindre

– Small talk er ikke helt min greie

I en alder av 53 år ble Kari diagnostisert med Asperger syndrom , diagnosen som ofte blir sett på som en høyt fungerende form for autisme.

– Sosialt fungerer jeg greit de første 10 minuttene. Etter det går det lett i stå. Mange synes nok at jeg er vanskelig å prate med, sier Kari.

Hun er god til å mingle uten så mye prat. Hun har fått høre at hun har et korrekt akademisk språk.

ÅPEN OM DIAGNOSEN: Etter noen runder med seg selv og familien, bestemte Kari Helene Wang (54) seg for å gi Asperger Syndrom et ansikt. - Om ingen tør å stå frem, får jo fordommer og myter leve videre, sier hun. Foto: Privat.
ÅPEN OM DIAGNOSEN: Etter noen runder med seg selv og familien, bestemte Kari Helene Wang (54) seg for å gi Asperger Syndrom et ansikt. - Om ingen tør å stå frem, får jo fordommer og myter leve videre, sier hun. Foto: Privat.

– Men small talk er ikke helt min greie, legger Kari til.

Norsk Helseinformatikk beskriver Asperger syndrom som en nevropsykologisk utviklingsforstyrrelse karakterisert ved alvorlige og vedvarende forstyrrelser i tre symptomdomener:

  • Sosial interaksjon med andre
  • Atferdsmønster som er begrenset og/eller stereotypt
  • Avvik i kommunikasjon og språk

I samtale med perifere bekjente eller ukjente, blir det utfordrende for Kari.

– Når vær og vind er ferdig snakka tema, leter jeg etter mer å si. Det går ikke like bra hver gang, for å si det slik, forteller 54-åringen.

Les også: Anne Bjørg (57) hadde intense smerter hver dag - 25 år senere fant legene ut hva som er galt

Observerer og kopierer omgivelsene

De sosiale utfordringene har Kari kjempet med gjennom hele livet.

Som barn gikk Kari mye alene, eller sto og så på hva de andre lekte.

– Først i fjerde klasse fikk jeg kontakt med klassevenninner, forteller hun.

Men Kari skilte seg ut fra jevnaldrende. Ingen kunne sette fingeren på hvorfor.

– Jeg innbiller meg at mye kunne ha vært annerledes om jeg hadde fått diagnosen som barn. Skolegang ville mest sannsynlig gitt andre resultater om foreldrene mine og lærere hadde visst at jeg har Asperger syndrom, sier Kari.

Hun måtte vente helt til hun fylte 53 år før hun og familien endelig fikk svar.

– Jeg har forstått at det ikke er uvanlig at Asperger hos kvinner blir oppdaget først i voksen alder. Vi går under radaren fordi vi bruker så fordømt mye krefter på å observere og kopierer omgivelsene for ikke å være annerledes, sier hun.

Les også: Slet med farlig søvnsykdom: – Jeg var klovnen i gjengen

Møtte opp to timer før jobb

Kari kom seg gjennom ni års skolegang, etter dette ble det ikke mer skole. Hun drømte om å studere jus.

– Men jeg manglet et halvt poeng for å komme inn på videregående skole. Da ble det jobb isteden.

Kari jobbet ti år i barnehage, ti år på gartneri, og mange år som butikkmedarbeider. I siste jobb var hun assisterende butikksjef. Her holdt hun kurs rundt en gang i måneden.

– Enkelte ganger var kroppen så full av stress at jeg kastet opp, forteller Kari.

For døgnet hennes starter gjerne i fire-fem tiden på natten.

– Jeg møtte på jobb en time eller to før jeg skulle starte. Jeg måtte ha systematiserte arbeidsoppgaver for hele tiden å ha full kontroll.

Etter endt arbeidsdag var hun heldig om hun våknet i tide for å gå av på riktig bussholdeplass.

– Når jeg kom hjem, kunne jeg sovne midt i en setning. Helt tappet for energi, legger 54-åringen til.

Les også: Trude og datteren Victoria lider av usynlig sykdom: – Det verste er å ikke bli trodd

Fra lettelse til sorg

Kari og mannen har vært sammen i 37 år. De har flere utfordringer på hjemmebane.

Mannen har ADHD , dysleksi og er hørselshemmet. Sammen har de to døtre på 18 og 24 år. Deres eldste datter har ADD, angst og er hørselshemmet. Deres yngste datter har også ADHD.

Det var datterens diagnose som gjorde at Kari ba om å selv få bli utredet for ADHD, siden diagnosen kan være arvelig.

Men hun følte at det måtte være noe annet som lå i bunn.

Etter syv utfyllende tester, behandling hos psykolog og mistanke om bipolar lidelse, konkluderte psykologen med Asperger syndrom.

– Det var en lettelse å få en diagnose, et navn. Men i begynnelsen var jeg bitter, sier Kari.

Etter hvert gikk det over til en form for sorg.

– Det finnes ingen kur for Asperger, det er noe en må lære seg å leve med.

Kaos innvendig

Kari visste ingenting om Asperger, det hun vet i dag har hun måtte lese seg til.

- Med rapporten fra Tiller distriktspsykiatrisk senter i hånden ble jeg ønsket lykke til videre. Mannen min og jeg hadde masse ubesvarte spørsmål. Ikke minst hvordan vi best kunne kommunisere oss imellom, forteller hun.

For her er Kari og mannen i to vidt forskjellige verdener: Han er impulsiv og rett på sak. Hun er taus, uten ansiktsmimikk men med kaos innvendig.

Med to barn har det vært mange foreldremøter og avslutninger gjennom årene. Kari kan telle på to hender de hun har deltatt på.

– Det er det som har vært mest sårt, å ikke være til stede for ens egne barn, bedyrer hun.

Søker forståelse i arbeidslivet

Foruten kommunikasjon og sosiale sammenkomster, mener Kari at den største utfordringen for voksne med Asperger er å klare å stå i jobb over tid.

En rapport fra Høgskolen i Molde, 2018, « Inkludering i arbeidslivet av personer med Asperger syndrom», forteller at 2-15 prosent av personer med Asperger ikke er i arbeid.

Det er et stort tankekors, mener Kari.

– Med tilrettelegging på arbeidsplassen kunne mange vært i jobb, mener 54-åringen.

Til tross for at Kari har mange års arbeidserfaring, har hun måttet kaste inn håndkleet.

Masse mennesker, høye lyder og lys høyner stressnivået til personer med Asperger, og gjør veien kort til det som kalles meltdown - det vil si at vedkommende opplever å midlertidig miste kontrollen på grunn av følelsesmessige reaksjoner på miljømessige faktorer.

Avgjørelsen om å stå frem

Kari har derimot ikke gitt opp håpet om å komme i arbeid igjen. Med hjelp fra Nav, er hun i dag på leting etter en egnet jobb.

Men egen helse og livskvalitet kommer først.

- Det er slutt på å bite tennene sammen, holde ut og kjempe hver eneste dag for å imøtekomme alle krav og forventninger jeg ikke er i stand til.

Fremdeles er det ikke så mange som vet at Kari har Asperger. Hun gikk noen runder med seg selv før hun stilte opp i intervju med fullt navn og bilde.

Hva vil kjente si? Vil enda flere unngå henne på gaten? Vil jentene oppleve det som ubehagelig?

Men etter en diskusjon med familien, så de positivt på det å gi Asperger et ansikt.

Nå er Kari sikker i sin sak.

– Om ingen tør å stå frem, blir det lite med informasjon og diskusjon. Da får jo fordommer og myter leve videre.

Les også: Slik takler Jan livet med Parkinson

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog
Siste nytt
23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog
Populært