Dette prøver katten din å fortelle deg

Hvis pusen din mjauer, bør du følge med. Som oftest er det noe konkret den vil eller trenger.
Hvis pusen din mjauer, bør du følge med. Som oftest er det noe konkret den vil eller trenger. Foto: Oscar Wiedemeijer / Shutterstock / NTB scanpix

Et mjau kan bety så mangt, og hva pus egentlig mener er ikke så enkelt å forstå. Her får du en katteelskende fonetikers beste råd er å prate mer med pus.

– Prater du mer med katten din, tror jeg den vil prate mer tilbake. Det har jeg sett gang på gang, og fått bekreftet av mange katteeiere. Det er ikke viktig hva man sier, bare at man prater, sier fonetiker og katteelsker Susanne Schötz til ABC Nyheter.

Hun har forsket på katters språk og har blant annet funnet at katter bruker verbal kommunikasjon i stor grad rundt mennesker ettersom det er den måten de best oppnår kontakt med oss.

– Katter kommuniserer med lukter, gnir kroppen sin mot noe og gir ulike signaler vi ikke alltid ser. Vi er kanskje så opptatte at vi ser ikke visuelle signaler - men vi hører lydene deres. Kattene har forstått at vi reagerer på verbal kommunikasjon.

Schötz’ interesse for kattelyder vokste frem fra hennes yrke som professor i fonetikk. Da hun kom hjem til sine fem katter etter endt arbeidsdag, fortsatte fonetikerhjernen å gå:

Jeg hørte mye melodier, tonefall, variasjoner i hvordan de pratet. Det var avhengig av situasjon, om vi var hjemme og lekte, koste, var på vei til dyrlegen, forteller hun om sine tidlige funn.

Lydene til hennes egne puser Turbo, Donna, Vimsan, Rocky og Kompis, ble grobunnen til det som som utviklet seg til å bli et forskeprosjekt om kattelyder.

Resultatet er boka «Kattenes hemmelige språk» som går i dybden av kattenes lyder og hvordan de kan tolkes.

Katter mjauer sjeldent uten grunn

Hver og en må lære seg sin egen katts variant av et mjau, oppfordrer Schötz.

Katten benytter samme språk med mennesker som kattunger bruker til moren sin når de trenger hjelp. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Katten benytter samme språk med mennesker som kattunger bruker til moren sin når de trenger hjelp. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Hvis en katt mjauer søker den oppmerksomhet, og oftest for en god grunn. Kattunger bruker mjauing for å kalle på moren sin når de trenger hjelp eller har gått seg vill. Voksne katter anvender samme type mjau når de trenger hjelp av oss.

– Da må vi se til at de har det bra og at de har mat, sier Schötz, og legger til at man skal være forsiktig med å bare ville tie en mjauende pus:

Jeg tror en del katteeiere kanskje ikke forstår mjaulyden ordentlig, og vil bare at katten skal være stille. Det skal man være forsiktig med, for katter som mjauer vil faktisk noe. Så klart, noen katter prater bare fordi de vil ha selskap, og synes bare det er trivelig å mjaue litt. Men de aller fleste ønsker eller trenger noe når de mjauer.

Les også : – Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

Kan være vanskelig å tyde

Hva et mjau betyr avhenger av situasjonen katten er i, og mjauing kan være svært individuelt. Du må derfor følge katten din over tid og se hva slags mjau den mjauer i ulike situasjoner for å virkelig forstå pusen.

Susanne Schötz med en av sine fem puser, Donna. Foto: Lars Gustafsson
Susanne Schötz med en av sine fem puser, Donna. Foto: Lars Gustafsson

I løpet av forskningen som «Kattenes hemmelige språk» baserer seg på, ble det analysert lyder fra 70 ulike mjauer fra katter. Schötz forteller at variasjonen er enorm:

Det er som om kattene utvikler sine egne varianter av mjau, så menneskene skal forstå katten best mulig, sier fonetikeren.

Dersom melodien på mjauet går ned på slutten, er det et engstelig, misfornøyd mjau. Går det opp, er det mer spørrende eller så vil pus leke.

Professor Bjarne O. Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har også skrevet bok om kattenes lyder og adferd - «Katten - atferd og velferd». I en artikkel fra forskning.no mener også han at et mjau ikke bare er et mjau. Han bryter mjauet ned til lydkomponentene m-i-a-u og mener at hvilken bokstav katten legger trykk på har mye å si for meningen med mjauet.

Trykk på m-lyden eller «mrrr»-lyd brukes for å oppnå kontakt, og betyr «hei». Trykk på i-lyden forteller at katten er fysisk stresset eller har smerte.

Trykk på a-lyden betyr «jeg vil», og er en kravlyd. Den brukes når pus forlanger noe. Hvis katten ikke får det som den vil, legger den i frustrasjon etter hvert mest trykk på u-lyden i mjauet.

Kattens vennligste lyd

Kurring er den koseligste formen som folk bør lære. Det er det vennligste en katt sier, mener Schötz.

Kurring beskrives i «Kattenes hemmelige språk» som «en nokså kort og gjerne bløt lyd som rulles på tungen. Den kan faktisk minne om en stemt tungespiss-R: «Mrrrh», «Mmmrrut» eller «Brrrh».»

Den kvitrende lyden lager katten din når den er fornøyd, og kan ifølge Schötz i omtrent alle tilfeller tolkes positivt. Pus bruker gjerne kurrelyden når den er glad for å se deg:

Med kurring sier katter liksom «hei», «velkommen hjem» eller «så fint å se deg». Hvis en katt kurrer til deg er dere kompiser, forteller Schötz.

Den samme lyden forekommer også mellom katter, som kattunger og moren, som en måte å si «velkommen» på, eller et ekstra blidt «hei».

Enkelte kan oppleve kurring som en advarsel, men dersom det er kort og høyt, er det som oftest vennlig innstilt. Dersom det er mørkere og mer dratt på, prøver pus å advare deg mot å komme nærmere.

(Saken fortsetter under bildet.)

Schötz analyserer kattelyder med Donna og Turbo. Foto: Lars Gustafsson
Schötz analyserer kattelyder med Donna og Turbo. Foto: Lars Gustafsson

Hvordan analysere selv?

Dersom du også er nysgjerrig på hva pus vil si deg, må du ta hensyn til omgivelsene og situasjonen katten befinner seg i.

Er det en presset situasjon for pus, eller er den komfortabel? Kjenner du pusen, eller er den fremmed? Legg også merke til kroppsspråket til pus. Vifter den med halen, er den opprørt. Og dersom ørene ligger bak, er den sint. Da bør du tilpasse din egen oppførsel og tilnærmelse deretter.

Når det kommer til selve vokalisering, hører Schötz på toneleiet til pus.

Schötz tok opptak av kattenes lyder for analysering, og her tar Turbo en hvil med mikrofonen om halsen. Foto: Susanne Schötz
Schötz tok opptak av kattenes lyder for analysering, og her tar Turbo en hvil med mikrofonen om halsen. Foto: Susanne Schötz

– Er toneleiet mørkt og lavt, er sjansen ofte større for at den vil advare eller vise dominans. Men det kan også bety at den vil bekrefte noe, så vær oppmerksom på konteksten. I truende sammenhenger sier pus «kom ikke her og gjør noe mot meg, for jeg er stor, sterk og farlig». Hvis stemmen er lys er den mer nysgjerrig og leke - «jeg er liten og søt og vil hilse på deg».

Variasjonene i lyden kan også bety mye. Dersom det bare er en enkelt lyd som sies, vil katten kanskje bare advare. Med et variert toneleie kan det heller bety at noe skal skje raskt, fordi det er viktig og krever din oppmerksomhet.

Schötz tar sin kattekunnskap til et praktiserende nivå og forsøker å bruke kattespråket med kattene sine.

Jeg synes det er gøy å kommunisere med katten min. Hvis den kurrer til meg, kurrer jeg tilbake. Mmmrrut!, illustrerer Schötz.

– Hvis det er en farlig situasjon, hvis katten min er i fullt slagsmål i hagen for eksempel, kan jeg gå frem og anvende de aggressive kattelydene for å skremme vekk den andre katten. Mrrr... Hsjsj! Ved å bruke deres språk kan man hjelpe til med å forvirre og slå opp kampen. Men man må være veldig forsiktig med de aggressive kattelydene, sier katteforskeren.

Hun påpeker at det ofte funker like godt å gå mellom kattene med et stort teppe eller en kartongbit, og på den måten skille dem.

Overrasket over omfanget av lyder

Fonetikeren gikk inn i prosjektet med en hypotese om at hun ville være ferdig utlært i løpet av en måneds tid. Men selv nå, etter at forskningsprosjektet har blitt til en utgitt bok, føler hun seg ikke ferdig.

Det finnes så mye variasjon. Jeg hører hvor mange vokaler bare mine egne katter har i sitt språk. Jeg visste det var mye, men ikke at det var mye. Jeg tenkte at de kan male, mjaue, kurre - men jeg er jo ikke halvveis ennå. Plutselig er det nye situasjoner hvor den agerer annerledes.

Hun husker den siste lyden som overrasket henne, en tilsendt video av en nydusjet katt. Pus var tydelig misfornøyd, og hadde fått tunfisk som plaster på såret.

– Når hun spiste den satt hun og lagde lyder for seg selv, for å signalisere til eieren at hun ikke var fornøyd. «Lolololo», illustrerer hun, med mørk stemme og tykke L-er.

Hun må le litt, før hun sier med alvor:

Kattene kan fortelle så mye mer enn jeg trodde. Alle kan lære seg mer om hva katten sin prøver å si.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre
Siste nytt
01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre
Populært