Meny

Dette prøver katten din å fortelle deg

Hvis pusen din mjauer, bør du følge med. Som oftest er det noe konkret den vil eller trenger.
Hvis pusen din mjauer, bør du følge med. Som oftest er det noe konkret den vil eller trenger. Foto: Oscar Wiedemeijer / Shutterstock / NTB scanpix

Et mjau kan bety så mangt, og hva pus egentlig mener er ikke så enkelt å forstå. Her får du en katteelskende fonetikers beste råd er å prate mer med pus.

– Prater du mer med katten din, tror jeg den vil prate mer tilbake. Det har jeg sett gang på gang, og fått bekreftet av mange katteeiere. Det er ikke viktig hva man sier, bare at man prater, sier fonetiker og katteelsker Susanne Schötz til ABC Nyheter.

Hun har forsket på katters språk og har blant annet funnet at katter bruker verbal kommunikasjon i stor grad rundt mennesker ettersom det er den måten de best oppnår kontakt med oss.

– Katter kommuniserer med lukter, gnir kroppen sin mot noe og gir ulike signaler vi ikke alltid ser. Vi er kanskje så opptatte at vi ser ikke visuelle signaler - men vi hører lydene deres. Kattene har forstått at vi reagerer på verbal kommunikasjon.

Schötz’ interesse for kattelyder vokste frem fra hennes yrke som professor i fonetikk. Da hun kom hjem til sine fem katter etter endt arbeidsdag, fortsatte fonetikerhjernen å gå:

Jeg hørte mye melodier, tonefall, variasjoner i hvordan de pratet. Det var avhengig av situasjon, om vi var hjemme og lekte, koste, var på vei til dyrlegen, forteller hun om sine tidlige funn.

Lydene til hennes egne puser Turbo, Donna, Vimsan, Rocky og Kompis, ble grobunnen til det som som utviklet seg til å bli et forskeprosjekt om kattelyder.

Resultatet er boka «Kattenes hemmelige språk» som går i dybden av kattenes lyder og hvordan de kan tolkes.

Katter mjauer sjeldent uten grunn

Hver og en må lære seg sin egen katts variant av et mjau, oppfordrer Schötz.

Katten benytter samme språk med mennesker som kattunger bruker til moren sin når de trenger hjelp. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Katten benytter samme språk med mennesker som kattunger bruker til moren sin når de trenger hjelp. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Hvis en katt mjauer søker den oppmerksomhet, og oftest for en god grunn. Kattunger bruker mjauing for å kalle på moren sin når de trenger hjelp eller har gått seg vill. Voksne katter anvender samme type mjau når de trenger hjelp av oss.

– Da må vi se til at de har det bra og at de har mat, sier Schötz, og legger til at man skal være forsiktig med å bare ville tie en mjauende pus:

Jeg tror en del katteeiere kanskje ikke forstår mjaulyden ordentlig, og vil bare at katten skal være stille. Det skal man være forsiktig med, for katter som mjauer vil faktisk noe. Så klart, noen katter prater bare fordi de vil ha selskap, og synes bare det er trivelig å mjaue litt. Men de aller fleste ønsker eller trenger noe når de mjauer.

Les også : – Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

Kan være vanskelig å tyde

Hva et mjau betyr avhenger av situasjonen katten er i, og mjauing kan være svært individuelt. Du må derfor følge katten din over tid og se hva slags mjau den mjauer i ulike situasjoner for å virkelig forstå pusen.

Susanne Schötz med en av sine fem puser, Donna. Foto: Lars Gustafsson
Susanne Schötz med en av sine fem puser, Donna. Foto: Lars Gustafsson

I løpet av forskningen som «Kattenes hemmelige språk» baserer seg på, ble det analysert lyder fra 70 ulike mjauer fra katter. Schötz forteller at variasjonen er enorm:

Det er som om kattene utvikler sine egne varianter av mjau, så menneskene skal forstå katten best mulig, sier fonetikeren.

Dersom melodien på mjauet går ned på slutten, er det et engstelig, misfornøyd mjau. Går det opp, er det mer spørrende eller så vil pus leke.

Professor Bjarne O. Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har også skrevet bok om kattenes lyder og adferd - «Katten - atferd og velferd». I en artikkel fra forskning.no mener også han at et mjau ikke bare er et mjau. Han bryter mjauet ned til lydkomponentene m-i-a-u og mener at hvilken bokstav katten legger trykk på har mye å si for meningen med mjauet.

Trykk på m-lyden eller «mrrr»-lyd brukes for å oppnå kontakt, og betyr «hei». Trykk på i-lyden forteller at katten er fysisk stresset eller har smerte.

Trykk på a-lyden betyr «jeg vil», og er en kravlyd. Den brukes når pus forlanger noe. Hvis katten ikke får det som den vil, legger den i frustrasjon etter hvert mest trykk på u-lyden i mjauet.

Kattens vennligste lyd

Kurring er den koseligste formen som folk bør lære. Det er det vennligste en katt sier, mener Schötz.

Kurring beskrives i «Kattenes hemmelige språk» som «en nokså kort og gjerne bløt lyd som rulles på tungen. Den kan faktisk minne om en stemt tungespiss-R: «Mrrrh», «Mmmrrut» eller «Brrrh».»

Den kvitrende lyden lager katten din når den er fornøyd, og kan ifølge Schötz i omtrent alle tilfeller tolkes positivt. Pus bruker gjerne kurrelyden når den er glad for å se deg:

Med kurring sier katter liksom «hei», «velkommen hjem» eller «så fint å se deg». Hvis en katt kurrer til deg er dere kompiser, forteller Schötz.

Den samme lyden forekommer også mellom katter, som kattunger og moren, som en måte å si «velkommen» på, eller et ekstra blidt «hei».

Enkelte kan oppleve kurring som en advarsel, men dersom det er kort og høyt, er det som oftest vennlig innstilt. Dersom det er mørkere og mer dratt på, prøver pus å advare deg mot å komme nærmere.

(Saken fortsetter under bildet.)

Schötz analyserer kattelyder med Donna og Turbo. Foto: Lars Gustafsson
Schötz analyserer kattelyder med Donna og Turbo. Foto: Lars Gustafsson

Hvordan analysere selv?

Dersom du også er nysgjerrig på hva pus vil si deg, må du ta hensyn til omgivelsene og situasjonen katten befinner seg i.

Er det en presset situasjon for pus, eller er den komfortabel? Kjenner du pusen, eller er den fremmed? Legg også merke til kroppsspråket til pus. Vifter den med halen, er den opprørt. Og dersom ørene ligger bak, er den sint. Da bør du tilpasse din egen oppførsel og tilnærmelse deretter.

Når det kommer til selve vokalisering, hører Schötz på toneleiet til pus.

Schötz tok opptak av kattenes lyder for analysering, og her tar Turbo en hvil med mikrofonen om halsen. Foto: Susanne Schötz
Schötz tok opptak av kattenes lyder for analysering, og her tar Turbo en hvil med mikrofonen om halsen. Foto: Susanne Schötz

– Er toneleiet mørkt og lavt, er sjansen ofte større for at den vil advare eller vise dominans. Men det kan også bety at den vil bekrefte noe, så vær oppmerksom på konteksten. I truende sammenhenger sier pus «kom ikke her og gjør noe mot meg, for jeg er stor, sterk og farlig». Hvis stemmen er lys er den mer nysgjerrig og leke - «jeg er liten og søt og vil hilse på deg».

Variasjonene i lyden kan også bety mye. Dersom det bare er en enkelt lyd som sies, vil katten kanskje bare advare. Med et variert toneleie kan det heller bety at noe skal skje raskt, fordi det er viktig og krever din oppmerksomhet.

Schötz tar sin kattekunnskap til et praktiserende nivå og forsøker å bruke kattespråket med kattene sine.

Jeg synes det er gøy å kommunisere med katten min. Hvis den kurrer til meg, kurrer jeg tilbake. Mmmrrut!, illustrerer Schötz.

– Hvis det er en farlig situasjon, hvis katten min er i fullt slagsmål i hagen for eksempel, kan jeg gå frem og anvende de aggressive kattelydene for å skremme vekk den andre katten. Mrrr... Hsjsj! Ved å bruke deres språk kan man hjelpe til med å forvirre og slå opp kampen. Men man må være veldig forsiktig med de aggressive kattelydene, sier katteforskeren.

Hun påpeker at det ofte funker like godt å gå mellom kattene med et stort teppe eller en kartongbit, og på den måten skille dem.

Overrasket over omfanget av lyder

Fonetikeren gikk inn i prosjektet med en hypotese om at hun ville være ferdig utlært i løpet av en måneds tid. Men selv nå, etter at forskningsprosjektet har blitt til en utgitt bok, føler hun seg ikke ferdig.– Det finnes så mye variasjon. Jeg hører hvor mange vokaler bare mine egne katter har i sitt språk. Jeg visste det var mye, men ikke at det var mye. Jeg tenkte at de kan male, mjaue, kurre - men jeg er jo ikke halvveis ennå. Plutselig er det nye situasjoner hvor den agerer annerledes.Hun husker den siste lyden som overrasket henne, en tilsendt video av en nydusjet katt. Pus var tydelig misfornøyd, og hadde fått tunfisk som plaster på såret.

– Når hun spiste den satt hun og lagde lyder for seg selv, for å signalisere til eieren at hun ikke var fornøyd. «Lolololo», illustrerer hun, med mørk stemme og tykke L-er.

Hun må le litt, før hun sier med alvor:

Kattene kan fortelle så mye mer enn jeg trodde. Alle kan lære seg mer om hva katten sin prøver å si.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister23:00 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død
Siste nytt
23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister23:00SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død
Populært