Meny

Katter ble slaktet i hopetall i middelalder-Danmark

Flere funn tyder på at katter ble alt opp og flådd av egne håndverkere i middelalderen
Flere funn tyder på at katter ble alt opp og flådd av egne håndverkere i middelalderen Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

I middelalderen hadde danskene etter alt å dømme kattepels-farmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis dagens dyreaktivister får vite hva som foregikk i Odense i middelalderen, vil de nok bli rimelig opprørt:

Unge katter, som regel under et år gamle, drept på samlebånd av garvede håndverkere: Et hardt rykk i hodet, et snitt over kraniet, på den nederste delen av kjevepartiet og rundt beina – og så ble pelsen flådd av og skrotten kastet til områdets sultne hunder.

Antagelig en form for pelsindustri.

De skriftlige kildene forteller oss nesten ingenting om menneskets forhold til katter i middelalderen, men de arkeologiske funnene tyder på at det var mye mindre sentimentalt enn i dag, forteller arkeolog Kirstine Haase, som skriver en doktoravhandling om Odense i Danmark i middelalderen.

Les også: Ti ting du ikke visste om katter

– Det er et moderne fenomen at vi ikke vil bruke katter på den måten. I middelalderen var katten et nyttedyr som holdt mus og rotter unna, og hvis den ikke skaffet mat selv, var den bare irriterende. Dyrene som ble flådd, var unge, og det er sikkert fordi pelsen var ekstra myk og fordi de ikke ville overleve den neste vinteren, sier hun.

Katter hadde flere funksjoner

Her graves restene av middelaldermarkedsboder ut fra Overgade. Kanskje har en av dem handlet med lær, sko eller pels? Foto: Odense Bys Museer
Her graves restene av middelaldermarkedsboder ut fra Overgade. Kanskje har en av dem handlet med lær, sko eller pels? Foto: Odense Bys Museer

Utgravingene i Odense by dekker en tidsperiode fra omkring år 1000 til år 1500, noe som er mesteparten av den danske middelalderen. Perioden angis i Danmark ofte fra 1050 til reformasjonen i år 1536.

Funnene forteller en viktig historie om hvordan en by fungerte, for eksempel hvordan ressurser ble utnyttet, forteller Haase.

Les også: Var voldtekt vanlig i middelalderen?

– Det ser ut til at de har utnyttet ressursene veldig nøye, og det er kattene et godt eksempel på. Kattene holdt musene unna, men pelsen kunne også brukes. De hadde altså mer enn én funksjon, forteller Haase, som er tilknyttet Odense Bys Museer og grunnforskningssenteret UrbNet (Centre for Urban Network Evolutions) ved Aarhus Universitet i Danmark.

– Og så har barn og andre med et mykt hjerte sikkert lekt litt med dem. Det er jo tross alt ingen som kan motstå en søt kattunge, legger hun til.

Modne hunnkatter holdt som «avlsdyr»

Det første funnet av kattelevninger fra Odense ble faktisk gjort allerede i 1970, men den gang visste ikke arkeologene om det var snakk om et isolert fenomen.

Funnet stammet fra et hull som ble brukt som en slags søppelbøtte, der det lå hele 1783 knokkelfragmenter fra katter. Minst 68 katter må ha havnet her, og det var det absolutt største enkeltfunnet av katter den gangen.

Skjelettene ble datert ved hjelp av karbon 14-metoden til å stamme fra omkring år 1070, pluss minus 100 år. Metodene var ikke like presise som de er i dag.

Zoolog Tove Hatting konstaterte den gang at det først og fremst var snakk om ungkatter, alle med mange skjæremerker på kraniene og den nederste delen av kjevepartiet. Dyrene var tydeligvis flådd.

I artikkelen i Danish Journal of Archeology fra 1990 skriver hun at «aldersfordelingen av dyrene i hullet viser en overvekt av dyr som er rett under et år gamle; en rekke knokler stammer fra små, modne hunnkatter, antagelig avlsdyr. Det tyder på at dyrene ble holdt i fangenskap. «

Eller med andre ord: en kattefarm.

Vanskelig å vurdere skala ut fra ett funn

Funnet fra 1970 skjedde ikke i forbindelse med en egentlig utgraving, og det er først nå – i forbindelse med en omlegging av sentrum i Odense – at det har vært mulig for arkeologene å undersøke om funnet står alene.

– Det er alltid vanskelig å vurdere omfanget ut fra ett funn. Var det én kattefarm, der det bodde en spesialisert håndverker, eller var det faktisk noe av det man levde av i området? Derfor holdt vi utkikk etter katteknokler under utgravingene, forteller Kirstine Haase.

Les også: Pusler sammen biter av norsk middelalderhistorie

Utgravingene har funnet sted i to omganger, men det er spesielt informasjon fra den første fasen, nemlig bebyggelsen langs den gamle hovedgaten, Haase bruker i sin forskning.

– Det var allerede den gang en sentral gate med mange handelsboder. Det har vært et knutepunkt helt fra vikingtiden, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En gjengivelse av Odense by fra 1593. Sirkelen viser plasseringen av utgravingen, like nord for Overgade/Vestergade-forløpet. Foto: Wikimedia Commons
En gjengivelse av Odense by fra 1593. Sirkelen viser plasseringen av utgravingen, like nord for Overgade/Vestergade-forløpet. Foto: Wikimedia Commons

Store mengder katteknokler

80 000 knokkelfragmenter ble analysert, og det var mulig å artsbestemme om lag halvparten. 1200 fragmenter viste seg å stamme fra katter.

Det er ifølge Haase «en stor andel».

Det er fortsatt vanskelig å fastslå hvor utbredt flåing av katter har vært, men det ser ut til å ha skjedd på flere steder i byen, forteller hun.

– De katteknoklene vi har funnet, ligger mer spredt enn det første funnet. Noen av dem i søppelhull, andre på søppelhauger. Kanskje ble pelsen brukt til hansker eller kraver. Men det er vanskelig å si om det har vært en del av hverdagen eller blitt utført av egne håndverkere, sier Haase.

Samme mønster i andre byer

Bildet viser det opprinnelige gatebelegget, som ligger samme sted som dagens Overgade. Litt bak arkeologen som kneler, ble det første kattefunnet gjort. Foto: Odense Bys Museer
Bildet viser det opprinnelige gatebelegget, som ligger samme sted som dagens Overgade. Litt bak arkeologen som kneler, ble det første kattefunnet gjort. Foto: Odense Bys Museer

Haase har også gått på jakt etter andre kattefunn og blant annet funnet det samme mønsteret i Slesvig, som i middelalderen var en del av Danmark.

– Det er snakk om noenlunde samme mengde. Det er igjen dyr på mellom 6 og 12 måneder som er flådd, forteller hun.

Les også denne saken fra NTNU:Norske middelalderskatter ble glemt i århundrer

Også i en utgraving av Læderstræde i Roskilde gjentar deler av mønsteret seg; Her er det bare ett funn, men 434 (16 prosent) av knoklene er fra katter. Ungkatter som har blitt – ja, du gjettet det: flådd.

– De har hatt en eller form for farmer der kattene har blitt oppbevart i bur, forteller Katja Leander Hansen, som har skrevet en studentoppgave om dyreknoklene i Læderstræde.

– Det er interessant å se at mange av knoklene har vært brukket og vokst skjevt sammen igjen. De har blitt behandlet veldig dårlig. Det har vært et produksjonsdyr, legger hun til.

Hva er straffen for å drepe kongens katt?

Ifølge Hansens veileder, Anne Birgitte Gotfredsen, er kattefunnene fra Odense og Roskilde ganske like.

– De ser ut til å ha blitt holdt for pelsens skyld, forteller Anne Birgitte Gotfredsen, som er ekstern førsteamanuensis ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet og ekspert på dyreknokler.

Det historiske materialet er veldig sparsomt, men Kristine Haase har klart å finne enkelte utenlandske skriftkilder som nevner katter og/eller kattepels.

Et walisisk juridisk dokument som er skrevet ned på 1100-tallet, men som antagelig stammer fra år 948, nevnte straffen for å «drepe den katten som vokter kongens stall»: En bot som svarer til verdien på en sau samt nok korn til å dekke kattens lengde.

Katters verdi falt

I en islandsk lovkilde fra 1100-tallet fremgår det at to skinn fra gamle hannkatter er like mye verdt som seks lammeskinn eller tre reveskinn, mens en norsk lovtekst fra slutten av 1200-tallet setter verdien av en katt ganske lavt, på linje med et belte eller en kniv.

Les også: Forsvunnet landsby i Danmark kan ha blitt funnet

Ifølge Haase hadde kattene høyere verdi i begynnelsen av middelalderen – kanskje fordi de ble mer vanlige etter hvert.

– Det forteller oss mye om hvordan hverdagen var i en handelsby på det tidspunktet: Hvordan man kledde seg, og hvor avhengig man var av ressurser utenfra sammenlignet med hvor mye man kunne produsere selv, sier hun.

– Det gir oss et innblikk hverdagen på den tiden, og en innsikt i hvordan det var å stå opp om morgenen for 1000 år siden. Derfor er det en helt unik mulighet å få grave ut en urørt middelalderby.

Referanse:

T. Hatting: «Cats from Viking Age Odense», Danish Journal of Archeology (1990), DOI: 10.1080/0108464X.1990.10590042 Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Denne artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24 Økende kokainbruk i Bergen00:50 USA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47 Melding om slagsmål med macheter i Oslo00:29 Raja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53 Rumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45 Dropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45 Johnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05 Regjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00 Juniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56 Tidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49 Påtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey
Siste nytt
22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia01:24NorgeØkende kokainbruk i Bergen00:50VerdenUSA har kastet Tyrkia ut av F-35-programmet00:47NorgeMelding om slagsmål med macheter i Oslo00:29NorgeRaja krever mer effektivitet i jernbanearbeidet23:53VerdenRumener utnevnt til ny visegeneralsekretær i NATO23:45VerdenDropper tiltalen mot Kevin Spacey23:45VerdenJohnson og Hunt gjorde sin siste tv-opptreden før ledervalget23:05NorgeRegjeringen vil gjøre det lettere å søke opptak ved offentlige fagskoler23:00SportJuniorjentene til semifinale i håndball-VM22:56SportTidligere Lyn-spiller matchvinner da Nigeria tok bronsen i afrikamesterskapet22:49VerdenPåtalemyndigheten i Massachusetts frafaller tiltale mot Kevin Spacey
Populært