Mysteriet rundt Thomas Harper Ince:

Var det et hjerteattakk … eller drap?

TRAILER: Filmskaperne bak kriminalthrilleren «The Cat’s Meow» (2001) mener filmen forteller historien om hva som egentlig skjedde om bord på avisongen Hearsts luksusyacht 16. november 1924

19. november 1924 døde en av Hollywods mest innflytelsesrike produsenter brått av hjerteproblemer. Men ryktebørsen hvisket om drap, og det ble hintet at selveste Charlie Chaplin var involvert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om den legendariske filmprodusenten Thomas Harper Inces tragiske bortgang er som hentet ut av en krimroman i beste Agatha Christie-stil, med sine forlokkende ingredienser av luksus, celebre stjerner og champagne, vakre kvinner, sjalu menn og plutselig død.

Men la oss begynne fortellingen i drømmefabrikken Hollywood i stumfilmens gyldne æra, en epoke hvor Thomas Harper Ince (1882-1924) var blitt en av de mektigste kongene på filmhaugen.

Westernfilmens far

Mysteriet som fremdeles omgir hans tidlige bortgang har i stor grad overskygget det faktum at Thomas Harper Ince betraktes som en av amerikansk filmindustris viktigste pionerer.

Thomas Harper Ince var den første som organiserte filmproduksjonen på en moderne måte, og er derfor en av den amerikanske filmindustriens betydeligste pionerer. Foto: Wikimedia
Thomas Harper Ince var den første som organiserte filmproduksjonen på en moderne måte, og er derfor en av den amerikanske filmindustriens betydeligste pionerer. Foto: Wikimedia

Ince startet på klassisk Hollywood-vis som stumfilmskuespiller. Deretter klatret han oppover karrierestigen som manusforfatter og regissør før han til slutt ble en av de mektigste uavhengige produsentene med eierskap i flere filmstudioer.

Gjennom karrieren produserte Ince over 800 filmer, hvor «The Italian» (1915) og «Civilization» (1916) regnes som to av de ypperste. Han ble kjent som westernfilmens far og revolusjonerte industrien ved å bygge de første store studioanleggene i Hollywood. Han er kreditert som skaperen av samlebåndsmetoden å lage film på og var sterkt medvirkende i utformingen av produsentrollen slik vi kjenner den i dag.

Les også: Måtte velge mellom filmkarriere og drømmemannen

Sensasjonspressens enehersker

Spol så frem til den fatale helgen i november 1924.

Gjennom sitt avisimperium eide og personlig redigerte William Randolph Hearst 20 større aviser. Han ble en pioner i sensasjonspressen, også kalt den gule presse. Foto: Wikimedia
Gjennom sitt avisimperium eide og personlig redigerte William Randolph Hearst 20 større aviser. Han ble en pioner i sensasjonspressen, også kalt den gule presse. Foto: Wikimedia

Gjennom karrieren hadde Ince knyttet bånd til en rekke innflytelsesrike personer både i og utenfor filmbransjen, og få var mektigere enn mediemagnaten og mangemillionæren William Randolph Hearst. Hearts ble en pioner innen sensasjonspressen og gjennom årene bygget han seg opp et avisimperium som omfattet 20 større aviser.

Hearst hadde lenge ønsket seg tilgang til Inces filmstudioer, mens Ince på sin side selv trengte penger. Dermed brukte Hearst filmprodusentens 42-årsdag som unnskyldning til å invitere ham til storstilt feiring på sin private yacht, der planen var å få til en kontrakt innimellom sigarer og champagne.

Aviskongen var viden kjent for å slå på stortromma når han inviterte til fest. Og det ble så visst ikke spart på dollarsedlene i løpet av den champagneflytende festhelgen om bord på Oneida.

Les også: Reddet liv ved å endre hårsveisen

Mysteriets celebre hovedroller

Luksusyachtens mange lugarer var fylt opp med et glitrende utvalg av filmstjerner, skribenter, dansere, koreografer og en doktor. Øverst på gjestelisten finner vi flere kjente navn:

Charlie Chaplin (1889-1977) trenger neppe noen nærmere introduksjon. Men for å være på den sikre siden: Den engelske komikeren ble en av verdens mest berømte filmstjerner og er særlig kjent for landstryker-karakteren. I 1924 hadde han allerede skrevet og regissert flere av sine filmer og fem år tidligere grunnla han filmselskapet United Artists. Men Chaplin hadde en akilleshæl - sin forkjærlighet for unge kvinner.

Marion Davies (1897-1961), en vakker og talentfull skuespillerinne med særlig grep om de komiske rollene. Tidlig i karrieren var hun blitt introdusert for Hearst og snart ble hun hans dårlig skjulte elskerinne. Kort etter tok magnaten full kontroll over karrieren hennes. Han finansierte filmene og sørget for at skjønnheten fikk massiv pressedekning i avisene.

(Saken fortsetter under)

Marion Davies huskes best for sitt forhold til avismagnaten William Randolph Hearst, samt hennes høyprofilerte sosiale liv som ofte overskygget hennes profesjonelle skuespiller-karriere. Foto: Doctor Macro
Marion Davies huskes best for sitt forhold til avismagnaten William Randolph Hearst, samt hennes høyprofilerte sosiale liv som ofte overskygget hennes profesjonelle skuespiller-karriere. Foto: Doctor Macro

Louella Parsons (1881-1972), en fremadstormende journalist med fryktet penn som var ansatt av Hearst og som med jevne mellomrom roste Davies opp i skyene. Med tiden skulle Parsons sladrespalter bli lest av 20 millioner mennesker i 400 aviser over hele verden og hun fikk tittelen «Dronningen av Hollywood».

For en garvet krimelsker er den eneste ingrediensen som mangler i denne rollebesetningen en privatdetektiv av Hercule Poirot eller Miss Marples kaliber til å observere hendelsene fra sidelinjen. Da ville kanskje ikke det som fulgte fremdeles være omstridt.

Les også: Filmstjernen som fant opp WiFi

Avhørte kun ett vitne

Den offisielle historien går som følger:

Gjestene om bord på Oneida hadde allerede festet et døgn da dramaets hovedperson Thomas Harper Ince mønstret på 16. november. Han hadde vært opptatt med filmarbeid og var derfor forsinket til sin egen bursdagsfeiring. Den kvelden var gjestene samlet for en overdådig middag, men selve æresgjesten trakk seg etter hvert tilbake mens han klaget på magesmerter.

Ince hadde over lengre tid slitt med magesår, og selv om det var strengt forbudt for ham så hadde han kost seg rikelig med både saltet mat og boblende champagne.

(Saken fortsetter under)

Oneida var luksusyachten til William Randolph Hearst. Hva som egentlig skjedde om bord 16. november 1924 får vi kanskje aldri vite sikkert. Foto: Wikimedia
Oneida var luksusyachten til William Randolph Hearst. Hva som egentlig skjedde om bord 16. november 1924 får vi kanskje aldri vite sikkert. Foto: Wikimedia

Ince fikk etter hvert følge av en lege til strandbyen Del Mar i California hvor han ble tatt med til et hotell der han fikk behandling. Ince skal så ha tilkalt sin kone, sin eldste sønn og privatlegen Ida Cowan Glasgow før han så tok toget hjem til Los Angeles der han senere døde.

I dødsattesten oppførte Glasgow «hjertesvikt» som dødsårsak, og kort etter ble Inces døde legeme kremert, noe han selv hadde ønsket i sitt testamente. Det ble innkalt kun ett vitne til høringen i forbindelse med Inces død og det var Daniel Goodman, legen som hadde fulgt Ince da han hadde forlatt skipet for helsesjekk.

Det hører med til historien at Goodman var ansatt av Hearst, men politiet fant ingen grunn til nærmere etterforskning av dødsfallet.

På papiret virket det hele som en enkel historie med trist utfall. Men allerede dagen etter Inces bortgang kunne man på forsiden av morgenutgaven av Los Angeles Times lese overskriften «Filmprodusent skutt på Hearsts yacht!».

Les også: Barnestjernen som endte i ukjent uteliggergrav

Chaplin det egentlige målet

Innen ettermiddagsavisen var ute i bladkioskene hadde Los Angeles Times byttet ut overskriften med en klassisk dødsannonse der det sto at dødsfallet skyldtes hjertesvikt. De skrev videre at Ince hadde slitt med sviktende helse etter han var blitt utsatt for en bilulykke to år tidligere.

I 1999 rangerte Det amerikanske filminstituttet Chaplin som den 10. største mannlige filmlegende gjennom alle tider. Bildet er tatt circa 1920. Foto: Wikimedia
I 1999 rangerte Det amerikanske filminstituttet Chaplin som den 10. største mannlige filmlegende gjennom alle tider. Bildet er tatt circa 1920. Foto: Wikimedia

Men tannhjulene i ryktemaskineriet var allerede i full gang, og i sentrum av historien sto et trekantdrama mellom to mektige menn om en vakker kvinne:

William Randolph Hearst hadde i lengre tid hatt mistanker om at Marion Davies hadde en affære med kvinnebedåreren Chaplin, som hun flørtet åpenlyst med under båtturen. I løpet av festen skal de to ha trukket seg tilbake og blitt tatt på fersken i sengen av den sykelig sjalu aviskongen. Davies skal ha skreket opp og Ince kom løpende ned for å se hva som skjedde.

Samtidig stormet den hevngjerrige Hearst til lugaren sin der han plukket opp en pistol før han returnerte for å ta hevn over Chaplin og fyrte av flere skudd mot filmstjernen. Men i mørket, og blindet av raseri, tok den ellers skuddsikre Hearst skjebnesvangert feil og traff Ince i hodet.

En av Chaplins tjenere, japaneren Toraichi Kono, hevdet senere å ha bevitnet Ince bli båret av yachten med blødende skuddsår i hodet.

Louella Parsons var «Dronningen av Hollywood» og har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film og radio. Foto: Wikimedia
Louella Parsons var «Dronningen av Hollywood» og har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film og radio. Foto: Wikimedia

Resten av sitt liv unngikk Chaplin helt å snakke om turen med Oneida, og i sin selvbiografi hoppet han bukk over hele skandalehelgen.

Sladrespaltisten Louella Parsons ble også trukket inn i rykteflommen. Det ble sagt at hun oppdaget sannheten og i etterkant presset Hearst til å gi henne livslang kontrakt med tidsskriftene hans.

Dermed utvidet hun leserkretsen sin betraktelig fra New York American til samtlige aviser i Hearsts medieimperium, og hun skulle få en enorm innflytelse på Hollywood.

Men til ellers å være ivrig i å grave frem skjeletter andre hadde i skapene sine, satt hun resten av livet påtagende rolig i båten når det kom til ryktene rundt Ince.

Les også: – Hadde jeg vært hvit, ville jeg erobret verden

Jeg er uskyldig

Da en reporter flere år senere spurte Hearst om ryktet om at han skulle ha drept Ince, svarte Hearst bastant:

– Ikke bare er jeg uskyldig i å ha drept Ince, men det er også alle andre.

Ifølge journalisten Adela Rogers St. Johns, som var personlig venn av ekteparet Ince, var enken Nell frustrert over historiene om at Hearst skulle ha drept hennes mann og deretter betalt henne store summer for å holde tett. I 1969 skrev St. Johns om det i boken «The Honeycomb» hvor han kommer inn på en samtale med Nell der hun uttalte:

– Tror du virkelig at jeg ikke ville gjort noe hvis jeg hadde hatt den minste mistanke om at mannen min var blitt utsatt for noe kriminelt?

Så hva er den egentlig sannheten bak Thomas Harper Inces dødsfall?

Det er aldri blitt fremlagt noen entydige bevis som kan underbygge ryktene. Da faktasjekkerne i amerikanske Snopes gikk saken etter i sømmene, ble konklusjonen «Ubestemt».

Ulike Ince-biografer bestrider drapshistoriene med at han hadde vært syk i lengre tid før han døde, og at han hadde slitt med smerter i brystet etter et tidligere hjerteattakk.

Men historiene lever videre, blant annet i populærkulturen. Da Hearsts barnebarn, Patricia Hearst, ga ut romanen «Murder at San Simeon» i 1996, bygget hun historien på Inces dødsfall på bestefarens yacht.

I 2001 kom filmen «The Cat’s Meow» som regissør Peter Bogdanovich hevder er basert på den sanne historien om hva som skjedde om bord på Oneida, med blant annet Cary Elwes, Kirsten Dunst og Eddie Izzard i sentrale roller.

Kilder: «Murders of Hollywood», Snopes, The Telegraph, Filmweb, IMDB, Wikipedia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden