Benedicte (50) trener crossfit med 20-åringer

«Pass på at du ikke skader deg da», sier folk til Benedicte Briså når de får høre at hun driver med crossfit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

50-åringen jobber til vanlig som historiker på Nasjonalbiblioteket.

– Kart og crossfit, det er liksom min greie, forteller hun til ABC Nyheter og ler.

Briså trente jevnlig på Sats, men syntes det ble kjedelig. Så hadde hun en time med personlig trener, australske Shayne Wills, som hun virkelig likte. Da han skulle starte opp med crossfit på det som i dag er CrossFit Christiania, ble Briså med og så seg aldri tilbake.

– Bruk hoftene! roper trener Wills da utøverne drar seg opp etter stanga.

Briså er den eldste på trening klokken 7:30 onsdag morgen, men langt ifra den dårligste.

– Bra Benny! roper treneren da Briså fullfører et sett først av alle.

Høyt under taket, men langt under bakken holder treningssenteret CrossFit Christiania, eller crossfitboxen som det heter, til.

Crossfit er en stadig voksende treningsform. Den består av blant annet vektløfting, turn, spensttrening og mye mer. Alt skal utføres med høy intensitet.

Les også: – Slik former du kroppen - uansett alder

Seniortrim: – Vi utsetter rullatoren

– Man er helt i hundre og full av endorfiner

Dette går Mary ut på:

«Mary» er en av de klassiske jente-øktene i crossfit, og går ut på å fullføre så mange runder som mulig på 20 minutter med følgende øvelser:

  • 5 håndstående push-ups
  • 10 pistol knebøy
  • 15 pull-ups.

Mary er en «WOD» som står for «workout of the day», altså dagens treningsøkt.

På dagens treningsplan stod «Mary» for tur. Mary er et sett med øvelser der man skal gjennomføre så mange runder som mulig på 20 minutter.

Hun forteller at målet denne dagen var å ta fem pull-ups uten strikk, og ti med strikk.

Hun klarte seks runder på 20 minutter, og på den siste runden ble det ti pull-ups uten strikk. I fjor klarte hun bare to pull-ups uten strikk.

– Og det er på ett år. Alle som begynner her ser at hvis de legger inn litt ordentlig innsats, får man resultater. Og det gjør man jo stort sett her, det er tradisjon for å gi alt, forteller Briså.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Briså liker å trene markløft, da føler hun at hun trener hele kroppen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Briså liker å trene markløft, da føler hun at hun trener hele kroppen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

50-åringen liker at det er så mange øvelser der hun får trent hele kroppen på en gang, ikke bare én kroppsdel.

– Det beste med det her er den mestringsfølelsen man får når man klarer noe man ikke trodde ville gå. Så ser man etterpå at alle er helt i hundre, man er jo full av endorfiner, sier treningsentusiasten.

Briså anbefaler de som er på samme alder som henne å trene noe man liker.

– Jeg hadde aldri orket å være så sliten så ofte med noe jeg ikke synes er gøy. Så finn noe du liker, hva enn det måtte være, sier hun.

Les også: Eldreministeren vil ha slutt på at eldre plasseres på sidelinjen

Alle hjelper alle

Briså synes det er bra at man gleder seg på hverandres vegne på CrossFit Christiana og at man bare konkurrerer mot seg selv.

– Det er gøy å konkurrere med andre en gang iblant og, men man konkurrerer egentlig bare mot seg selv og man har helt ulike forutsetninger, sier Briså.

– Det viktigste er jo å bli bedre enn det man selv var før og da er det hipp som happ hva andre gjør.

Briså forteller at de ikke er så veldig opptatt av å sammenligne seg selv med andre i crossfit. Det er veldig «stilen» i crossfit at man snakker sammen, og hvis man trener med noen som er veldig mye bedre, så kommer det alltids noen tips, råd og oppmuntring.

– Alle vet hvordan det er å føle seg ny og dum og dårligere enn alle andre. Det som er litt interessant er at selv de jeg oppfatter som veldig gode, sliter med teknikk og andre ting.

Briså synes det er et kjempepluss at det ikke er forskjellige nivåer på treningene, det er rett på «vanlige» timer der alle trener med alle. De forskjellige øvelsene kan tilpasses til hver enkelt.

Skadefri

Briså har mange treningsglade venner som også er vant til å trene mye og blant annet har gått Birken på ski.

– Har du fått noen reaksjoner på treningen din?

– Sånn?

Briså tar seg til ansiktet og gaper så hun ligner på Skrik-maleriet.

– Ja da, og det er gjerne sånn «pass på at du ikke skader deg da». Men man hopper jo ikke rett inn og løfter kjempetungt. Man bygger opp etter hvert.

50-åringen forteller at hun ikke har fått noen skader fra crossfit, bortsett fra en akillesskade. Det fikk hun av å hoppe tau.

– Ellers så er det skrubbsår foran på leggene fra vekter eller bokser, men ingen skader. Ikke rygg, ingen knær.

Briså forteller også at hvis noen kommer på trening med skader, får de alternative øvelser av treneren som de kan gjøre i timen.

Les også: Så mye trening må til for å skjerpe hjernen

– Dette er ikke noe i det hele tatt, sier Briså når hun viser henda sine. Hun bruker blant annet neglfil på henda for å stelle trælene hun får fra øvelser med stang. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
– Dette er ikke noe i det hele tatt, sier Briså når hun viser henda sine. Hun bruker blant annet neglfil på henda for å stelle trælene hun får fra øvelser med stang. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Alle idretter kan tilpasses

De seneste årene har det kommet en rekke studier som viser at godt voksne er like trenbare som yngre og at trening øker sjansen for å bevare en god helse livet ut.

– Alle mennesker, uansett alder, har godt av å trene og alle kan oppleve fremgang, sier Line Hurrød, forvaltningsrådgiver for breddeidrett i Norges Idrettsforbund (NIF).

Hun synes det er flott at eldre mennesker trener og holder seg i form.

– Eldre kan drive med så og si alt, og alle idretter kan tilpasses ferdighetsnivå og fysisk nivå. Idretter som innebærer kraftige støt og fall vil jeg ikke anbefale. Både utholdenhetstrening, styrketrening og bevegelighetstrening er bra, sier Hurrød.

Breddeidrettsrådgiveren har ett treningsbud å komme med til alle:

– Uansett alder bør man kjenne etter på kroppen og ta det litt forsiktig i starten når man prøver nye øvelser. Det gjelder å ta hensyn til kroppen, og finne et nivå som passer for seg, sier Hurrød.

Les også: – Styrketrening to ganger i uken bedrer helsen til eldre

– Det er ingen speil her

At kroppspress er et fokus i enkelte idretter er ingen hemmelighet. Der skiller crossfit seg ut, mener Briså.

– Vi må slå et lite slag for kroppsfokuset - det manglende kroppsfokuset egentlig, det er jo ikke noen speil her. Crossfitboxer har ikke speil, det er helt vanlig.

Briså forteller at det heller er fokus på hva man kan gjøre med kroppen.

– Derfor er det ikke tradisjon for å være radmager heller. Så hvis du ser på en del av de virkelig gode, er de ikke veldig, veldig «skinny».

Briså sier det er et stort mangfold i crossfit, noe som gjenspeiler seg i treningene.

– Og derfor er det egentlig ikke så mange her som er så opptatt av hvor gammel jeg er heller. Det meste er greit. Jeg er jo gammel nok til å være moren til flesteparten her, men har det noe å si? sier 50-åringen.

Les også: Dette var de nye, store treningstrendene i 2016

Skal konkurrere til våren

I 2017 var Briså med i sin første crossfitkonkurranse, «Open» som er innledende runder til crossfits svar på VM. Hun havnet litt over midten i sin aldersklasse. Til våren skal hun konkurrere for første gang i ny aldersklasse, 50-54.

– Det er så spennende med Open, da er musikken på full guffe og alle heier og gleder seg på hverandres vegne, sier Briså.

Målet til den treningsglade 50-åringen denne gangen er å gi alt.

– Så får plasseringen bli det den blir. Men det hadde vært gøy å få til noe jeg ikke har fått til før, sier hun til ABC Nyheter.

Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Les også: Påvirker været eldres trening?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp
Siste nytt
01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp
Populært