Meny

Benedicte (50) trener crossfit med 20-åringer

«Pass på at du ikke skader deg da», sier folk til Benedicte Briså når de får høre at hun driver med crossfit.

50-åringen jobber til vanlig som historiker på Nasjonalbiblioteket.

– Kart og crossfit, det er liksom min greie, forteller hun til ABC Nyheter og ler.

Briså trente jevnlig på Sats, men syntes det ble kjedelig. Så hadde hun en time med personlig trener, australske Shayne Wills, som hun virkelig likte. Da han skulle starte opp med crossfit på det som i dag er CrossFit Christiania, ble Briså med og så seg aldri tilbake.

– Bruk hoftene! roper trener Wills da utøverne drar seg opp etter stanga.

Briså er den eldste på trening klokken 7:30 onsdag morgen, men langt ifra den dårligste.

– Bra Benny! roper treneren da Briså fullfører et sett først av alle.

Høyt under taket, men langt under bakken holder treningssenteret CrossFit Christiania, eller crossfitboxen som det heter, til.

Crossfit er en stadig voksende treningsform. Den består av blant annet vektløfting, turn, spensttrening og mye mer. Alt skal utføres med høy intensitet.

Les også: – Slik former du kroppen - uansett alder

Seniortrim: – Vi utsetter rullatoren

– Man er helt i hundre og full av endorfiner

Dette går Mary ut på:

«Mary» er en av de klassiske jente-øktene i crossfit, og går ut på å fullføre så mange runder som mulig på 20 minutter med følgende øvelser:

  • 5 håndstående push-ups
  • 10 pistol knebøy
  • 15 pull-ups.

Mary er en «WOD» som står for «workout of the day», altså dagens treningsøkt.

På dagens treningsplan stod «Mary» for tur. Mary er et sett med øvelser der man skal gjennomføre så mange runder som mulig på 20 minutter.

Hun forteller at målet denne dagen var å ta fem pull-ups uten strikk, og ti med strikk.

Hun klarte seks runder på 20 minutter, og på den siste runden ble det ti pull-ups uten strikk. I fjor klarte hun bare to pull-ups uten strikk.

– Og det er på ett år. Alle som begynner her ser at hvis de legger inn litt ordentlig innsats, får man resultater. Og det gjør man jo stort sett her, det er tradisjon for å gi alt, forteller Briså.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Briså liker å trene markløft, da føler hun at hun trener hele kroppen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

50-åringen liker at det er så mange øvelser der hun får trent hele kroppen på en gang, ikke bare én kroppsdel.

– Det beste med det her er den mestringsfølelsen man får når man klarer noe man ikke trodde ville gå. Så ser man etterpå at alle er helt i hundre, man er jo full av endorfiner, sier treningsentusiasten.

Briså anbefaler de som er på samme alder som henne å trene noe man liker.

– Jeg hadde aldri orket å være så sliten så ofte med noe jeg ikke synes er gøy. Så finn noe du liker, hva enn det måtte være, sier hun.

Les også: Eldreministeren vil ha slutt på at eldre plasseres på sidelinjen

Alle hjelper alle

Briså synes det er bra at man gleder seg på hverandres vegne på CrossFit Christiana og at man bare konkurrerer mot seg selv.

– Det er gøy å konkurrere med andre en gang iblant og, men man konkurrerer egentlig bare mot seg selv og man har helt ulike forutsetninger, sier Briså.

– Det viktigste er jo å bli bedre enn det man selv var før og da er det hipp som happ hva andre gjør.

Briså forteller at de ikke er så veldig opptatt av å sammenligne seg selv med andre i crossfit. Det er veldig «stilen» i crossfit at man snakker sammen, og hvis man trener med noen som er veldig mye bedre, så kommer det alltids noen tips, råd og oppmuntring.

– Alle vet hvordan det er å føle seg ny og dum og dårligere enn alle andre. Det som er litt interessant er at selv de jeg oppfatter som veldig gode, sliter med teknikk og andre ting.

Briså synes det er et kjempepluss at det ikke er forskjellige nivåer på treningene, det er rett på «vanlige» timer der alle trener med alle. De forskjellige øvelsene kan tilpasses til hver enkelt.

Skadefri

Briså har mange treningsglade venner som også er vant til å trene mye og blant annet har gått Birken på ski.

– Har du fått noen reaksjoner på treningen din?

– Sånn?

Briså tar seg til ansiktet og gaper så hun ligner på Skrik-maleriet.

– Ja da, og det er gjerne sånn «pass på at du ikke skader deg da». Men man hopper jo ikke rett inn og løfter kjempetungt. Man bygger opp etter hvert.

50-åringen forteller at hun ikke har fått noen skader fra crossfit, bortsett fra en akillesskade. Det fikk hun av å hoppe tau.

– Ellers så er det skrubbsår foran på leggene fra vekter eller bokser, men ingen skader. Ikke rygg, ingen knær.

Briså forteller også at hvis noen kommer på trening med skader, får de alternative øvelser av treneren som de kan gjøre i timen.

Les også: Så mye trening må til for å skjerpe hjernen

– Dette er ikke noe i det hele tatt, sier Briså når hun viser henda sine. Hun bruker blant annet neglfil på henda for å stelle trælene hun får fra øvelser med stang. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Alle idretter kan tilpasses

De seneste årene har det kommet en rekke studier som viser at godt voksne er like trenbare som yngre og at trening øker sjansen for å bevare en god helse livet ut.

– Alle mennesker, uansett alder, har godt av å trene og alle kan oppleve fremgang, sier Line Hurrød, forvaltningsrådgiver for breddeidrett i Norges Idrettsforbund (NIF).

Hun synes det er flott at eldre mennesker trener og holder seg i form.

– Eldre kan drive med så og si alt, og alle idretter kan tilpasses ferdighetsnivå og fysisk nivå. Idretter som innebærer kraftige støt og fall vil jeg ikke anbefale. Både utholdenhetstrening, styrketrening og bevegelighetstrening er bra, sier Hurrød.

Breddeidrettsrådgiveren har ett treningsbud å komme med til alle:

– Uansett alder bør man kjenne etter på kroppen og ta det litt forsiktig i starten når man prøver nye øvelser. Det gjelder å ta hensyn til kroppen, og finne et nivå som passer for seg, sier Hurrød.

Les også: – Styrketrening to ganger i uken bedrer helsen til eldre

– Det er ingen speil her

At kroppspress er et fokus i enkelte idretter er ingen hemmelighet. Der skiller crossfit seg ut, mener Briså.

– Vi må slå et lite slag for kroppsfokuset - det manglende kroppsfokuset egentlig, det er jo ikke noen speil her. Crossfitboxer har ikke speil, det er helt vanlig.

Briså forteller at det heller er fokus på hva man kan gjøre med kroppen.

– Derfor er det ikke tradisjon for å være radmager heller. Så hvis du ser på en del av de virkelig gode, er de ikke veldig, veldig «skinny».

Briså sier det er et stort mangfold i crossfit, noe som gjenspeiler seg i treningene.

– Og derfor er det egentlig ikke så mange her som er så opptatt av hvor gammel jeg er heller. Det meste er greit. Jeg er jo gammel nok til å være moren til flesteparten her, men har det noe å si? sier 50-åringen.

Les også: Dette var de nye, store treningstrendene i 2016

Skal konkurrere til våren

I 2017 var Briså med i sin første crossfitkonkurranse, «Open» som er innledende runder til crossfits svar på VM. Hun havnet litt over midten i sin aldersklasse. Til våren skal hun konkurrere for første gang i ny aldersklasse, 50-54.

– Det er så spennende med Open, da er musikken på full guffe og alle heier og gleder seg på hverandres vegne, sier Briså.

Målet til den treningsglade 50-åringen denne gangen er å gi alt.

– Så får plasseringen bli det den blir. Men det hadde vært gøy å få til noe jeg ikke har fått til før, sier hun til ABC Nyheter.

Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Les også: Påvirker været eldres trening?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper sitter fast i tre – 23 meter over bakken16:02 Thunberg ber danskene behandle klimaet som en nødsituasjon15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 – Norge ble lurt av Israel08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly
Siste nytt
17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper sitter fast i tre – 23 meter over bakken16:02VerdenThunberg ber danskene behandle klimaet som en nødsituasjon15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45Norge– Norge ble lurt av Israel08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly
Populært