Benedicte (50) trener crossfit med 20-åringer

«Pass på at du ikke skader deg da», sier folk til Benedicte Briså når de får høre at hun driver med crossfit.

50-åringen jobber til vanlig som historiker på Nasjonalbiblioteket.

– Kart og crossfit, det er liksom min greie, forteller hun til ABC Nyheter og ler.

Briså trente jevnlig på Sats, men syntes det ble kjedelig. Så hadde hun en time med personlig trener, australske Shayne Wills, som hun virkelig likte. Da han skulle starte opp med crossfit på det som i dag er CrossFit Christiania, ble Briså med og så seg aldri tilbake.

– Bruk hoftene! roper trener Wills da utøverne drar seg opp etter stanga.

Briså er den eldste på trening klokken 7:30 onsdag morgen, men langt ifra den dårligste.

– Bra Benny! roper treneren da Briså fullfører et sett først av alle.

Høyt under taket, men langt under bakken holder treningssenteret CrossFit Christiania, eller crossfitboxen som det heter, til.

Crossfit er en stadig voksende treningsform. Den består av blant annet vektløfting, turn, spensttrening og mye mer. Alt skal utføres med høy intensitet.

Les også: – Slik former du kroppen - uansett alder

Seniortrim: – Vi utsetter rullatoren

– Man er helt i hundre og full av endorfiner

Dette går Mary ut på:

«Mary» er en av de klassiske jente-øktene i crossfit, og går ut på å fullføre så mange runder som mulig på 20 minutter med følgende øvelser:

  • 5 håndstående push-ups
  • 10 pistol knebøy
  • 15 pull-ups.

Mary er en «WOD» som står for «workout of the day», altså dagens treningsøkt.

På dagens treningsplan stod «Mary» for tur. Mary er et sett med øvelser der man skal gjennomføre så mange runder som mulig på 20 minutter.

Hun forteller at målet denne dagen var å ta fem pull-ups uten strikk, og ti med strikk.

Hun klarte seks runder på 20 minutter, og på den siste runden ble det ti pull-ups uten strikk. I fjor klarte hun bare to pull-ups uten strikk.

– Og det er på ett år. Alle som begynner her ser at hvis de legger inn litt ordentlig innsats, får man resultater. Og det gjør man jo stort sett her, det er tradisjon for å gi alt, forteller Briså.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

Briså liker å trene markløft, da føler hun at hun trener hele kroppen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Briså liker å trene markløft, da føler hun at hun trener hele kroppen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

50-åringen liker at det er så mange øvelser der hun får trent hele kroppen på en gang, ikke bare én kroppsdel.

– Det beste med det her er den mestringsfølelsen man får når man klarer noe man ikke trodde ville gå. Så ser man etterpå at alle er helt i hundre, man er jo full av endorfiner, sier treningsentusiasten.

Briså anbefaler de som er på samme alder som henne å trene noe man liker.

– Jeg hadde aldri orket å være så sliten så ofte med noe jeg ikke synes er gøy. Så finn noe du liker, hva enn det måtte være, sier hun.

Les også: Eldreministeren vil ha slutt på at eldre plasseres på sidelinjen

Alle hjelper alle

Briså synes det er bra at man gleder seg på hverandres vegne på CrossFit Christiana og at man bare konkurrerer mot seg selv.

– Det er gøy å konkurrere med andre en gang iblant og, men man konkurrerer egentlig bare mot seg selv og man har helt ulike forutsetninger, sier Briså.

– Det viktigste er jo å bli bedre enn det man selv var før og da er det hipp som happ hva andre gjør.

Briså forteller at de ikke er så veldig opptatt av å sammenligne seg selv med andre i crossfit. Det er veldig «stilen» i crossfit at man snakker sammen, og hvis man trener med noen som er veldig mye bedre, så kommer det alltids noen tips, råd og oppmuntring.

– Alle vet hvordan det er å føle seg ny og dum og dårligere enn alle andre. Det som er litt interessant er at selv de jeg oppfatter som veldig gode, sliter med teknikk og andre ting.

Briså synes det er et kjempepluss at det ikke er forskjellige nivåer på treningene, det er rett på «vanlige» timer der alle trener med alle. De forskjellige øvelsene kan tilpasses til hver enkelt.

Skadefri

Briså har mange treningsglade venner som også er vant til å trene mye og blant annet har gått Birken på ski.

– Har du fått noen reaksjoner på treningen din?

– Sånn?

Briså tar seg til ansiktet og gaper så hun ligner på Skrik-maleriet.

– Ja da, og det er gjerne sånn «pass på at du ikke skader deg da». Men man hopper jo ikke rett inn og løfter kjempetungt. Man bygger opp etter hvert.

50-åringen forteller at hun ikke har fått noen skader fra crossfit, bortsett fra en akillesskade. Det fikk hun av å hoppe tau.

– Ellers så er det skrubbsår foran på leggene fra vekter eller bokser, men ingen skader. Ikke rygg, ingen knær.

Briså forteller også at hvis noen kommer på trening med skader, får de alternative øvelser av treneren som de kan gjøre i timen.

Les også: Så mye trening må til for å skjerpe hjernen

– Dette er ikke noe i det hele tatt, sier Briså når hun viser henda sine. Hun bruker blant annet neglfil på henda for å stelle trælene hun får fra øvelser med stang. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
– Dette er ikke noe i det hele tatt, sier Briså når hun viser henda sine. Hun bruker blant annet neglfil på henda for å stelle trælene hun får fra øvelser med stang. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Alle idretter kan tilpasses

De seneste årene har det kommet en rekke studier som viser at godt voksne er like trenbare som yngre og at trening øker sjansen for å bevare en god helse livet ut.

– Alle mennesker, uansett alder, har godt av å trene og alle kan oppleve fremgang, sier Line Hurrød, forvaltningsrådgiver for breddeidrett i Norges Idrettsforbund (NIF).

Hun synes det er flott at eldre mennesker trener og holder seg i form.

– Eldre kan drive med så og si alt, og alle idretter kan tilpasses ferdighetsnivå og fysisk nivå. Idretter som innebærer kraftige støt og fall vil jeg ikke anbefale. Både utholdenhetstrening, styrketrening og bevegelighetstrening er bra, sier Hurrød.

Breddeidrettsrådgiveren har ett treningsbud å komme med til alle:

– Uansett alder bør man kjenne etter på kroppen og ta det litt forsiktig i starten når man prøver nye øvelser. Det gjelder å ta hensyn til kroppen, og finne et nivå som passer for seg, sier Hurrød.

Les også: – Styrketrening to ganger i uken bedrer helsen til eldre

– Det er ingen speil her

At kroppspress er et fokus i enkelte idretter er ingen hemmelighet. Der skiller crossfit seg ut, mener Briså.

– Vi må slå et lite slag for kroppsfokuset - det manglende kroppsfokuset egentlig, det er jo ikke noen speil her. Crossfitboxer har ikke speil, det er helt vanlig.

Briså forteller at det heller er fokus på hva man kan gjøre med kroppen.

– Derfor er det ikke tradisjon for å være radmager heller. Så hvis du ser på en del av de virkelig gode, er de ikke veldig, veldig «skinny».

Briså sier det er et stort mangfold i crossfit, noe som gjenspeiler seg i treningene.

– Og derfor er det egentlig ikke så mange her som er så opptatt av hvor gammel jeg er heller. Det meste er greit. Jeg er jo gammel nok til å være moren til flesteparten her, men har det noe å si? sier 50-åringen.

Les også: Dette var de nye, store treningstrendene i 2016

Skal konkurrere til våren

I 2017 var Briså med i sin første crossfitkonkurranse, «Open» som er innledende runder til crossfits svar på VM. Hun havnet litt over midten i sin aldersklasse. Til våren skal hun konkurrere for første gang i ny aldersklasse, 50-54.

– Det er så spennende med Open, da er musikken på full guffe og alle heier og gleder seg på hverandres vegne, sier Briså.

Målet til den treningsglade 50-åringen denne gangen er å gi alt.

– Så får plasseringen bli det den blir. Men det hadde vært gøy å få til noe jeg ikke har fått til før, sier hun til ABC Nyheter.

Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Les også: Påvirker været eldres trening?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal
Siste nytt
07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal
Populært