Bak-tanken: Hvordan rumpa ble trenings-besettelse

Squats. Knebøy med vekt. Shutterstock / NTB scanpix
Squats. Knebøy med vekt. Shutterstock / NTB scanpix

Flere og flere gruppetimer på treningsstudio fokuserer på baken. Et helt studio i Los Angeles er viet en saftig skinke. Hva ligger bak denne trenden, og vil trening faktisk endre fasongen din?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mest populære helsestudioet i Los Angeles om dagen er Bünda: portugisisk slang for rumpa, «hjemmet til en bedre stump» - et treningssenter viet helt og holdent til trimming av baken. Det loves en «total kroppsendring.» «Når du har Bündet vil du aldri se deg tilbake igjen, unntatt kanskje for å ta en selfie.»

Trenden har også nådd britiske treningsstudio, der flere av dem tilbyr gruppetimer fokusert helt og holdent på setemusklene. De har navn som «BadAss» og «Kylie Butt Lift», oppkalt etter Minogue, ikke Jenner. Men det er Jenner og Kardashian-familien, hvis bak har vokst i takt med lommeboka, som har bidratt til endringen i treningskulturen. Mange kvinner har selvsagt funnet stolthet i velutviklede glutealmuskler tidligere, men vektleggingen av en stram rumpe har nå forrang for flate mager som den hellige gral i kvinners treningsmagasiner.

Hasjtagg squats

Instagram er en eksponent for trenden, der #squats (knebøy) har blitt nevnt 16,3 millioner ganger og #glutes 4,6 millioner. Trendsettere som Tammy Hembrow og Katya Elise Henry profitterer på millioner av følgere som vil oppnå sin egen skinkeomvandling.

Glutealmusklene er mye mer enn bare rumpa. Wikimedia Commons/ Mikael Häggström, gjengitt med tillatelse.
Glutealmusklene er mye mer enn bare rumpa. Wikimedia Commons/ Mikael Häggström, gjengitt med tillatelse.

Med Kardashian-damenes spektakulære bakparti og smale midjer som skjønnhetsideal, trass flere påståtte kirurgiske inngrep, opplever flere PT-er at klientene stadig oftere stiller med urealistiske forventninger.

– Folk kommer til meg med bilder av rumpa de vil ha, og jeg må si: «Okei, la meg forklare deg dette bildet», sier personlig trener Kelechi Okafor. «De gjorde ikke dette ved trening. Disse menneskene har gigantiske rattata, men lårene, skinkestrengene og leggmuskulaturen er nærmest ikke-eksisterende. Jeg tar faktisk imot færre kunder, fordi det er utmattende å forholde meg til folks forventninger.

Les også: – Vi er i ferd med å få et klasseskille i idretten

– Ikke bare tom estetikk

Enkelte treningseksperter mener trenden ikke kun dreier seg om estetikk, og oppfordrer til oppvarming der setemusklene aktiveres som den beste starten på en treningsøkt, som virkelig får kroppen i gang. Pilates-trener Hollie Grant sier enhver form for gluteusaktivering bidrar til at folk kan bringe bekkenet tilbake til en mer naturlig posisjon.

– De fleste har slapp setemuskulatur fordi disse musklene forlenges og strekkes når man sitter.

Grant funderer på om styrkede setemuskler bidrar til å forebygge kneskader og ryggproblemer, og at det kan være til gagn for kvinner etter fødselen, da gluetalmusklene kan ha blitt forlenget på grunn av hormonet relaxin.

– Når glutealene er i sving løper man raskere og får mer styrke til knebøy og markløft, mener han.

Les også: Kalsium: derfor gir det deg et sterkt skjelett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kim Kardashian er blant kjendisene som driver rumpetrenden, mener artikkelforfatteren. NTB Scanpix/AFP. Foto: Nicholas Hunt / AFP
Kim Kardashian er blant kjendisene som driver rumpetrenden, mener artikkelforfatteren. NTB Scanpix/AFP. Foto: Nicholas Hunt / AFP

Bakdeler ved trenden

Jim Pate, fysioterapeut ved Senter for helse og menneskelig ytelse i London, er enig i at det er positivt å aktivere setemusklene.

– Øvelser som knebøy, markløft og utfallssteg er bra fordi de samvirker og bruker mange muskler, inkludert kjernemuskulaturen.

Men både Grant og Pate advarer om at det å isolere enkelte muskelgrupper er en misforståelse.

– Overfokusering på en muskelgruppe betyr at andre områder forsømmes og forblir underutviklet, eller i verste fall forfaller over tid, sier Pate.

– Manglende balanse mellom ulike muskelgrupper som samvirker kan føre til dårlig ytelse og skader. Et helhetlig program gir bedre og mer varige resultater enn forbigående moter.

Kan styrke bekkenbunnen

En liten gruppe profesjonelle håper akterspeilingen kan virke positivt for mindre synlige muskler i og omkring glutealmusklene: bekkenbunnen. Amal Hassan, lege innen idretts- og treningsmedisin, er en av grunnleggerne av Bekkenbunnspatruljen, som tar sikte på å bedre helsetjenestene for kvinner som har problemer med disse musklene.

– Setemusklene støtter bekkenbunnen, sier hun.

– Dersom du står i fare for dysfunksjon i dette området og ikke aktiverer glutealene med funksjonelle bevegelser, ved å reise deg, gå opp trapper, kan disse musklene bli stramme og føre til smerter i bekkenet, smerte ved sex, inkontinens eller prolaps.

Likevel kan slik aktivering være vanskelig å oppnå, og Hassan råder pasienter til å bruke treningsbånd for å treffe riktige muskler.

Les også: Advarer mot Gunhild Stordalens matråd: – Vi er ikke skapt for å leve slik

Gluteus-trening. Shutterstock / NTB scanpix
Gluteus-trening. Shutterstock / NTB scanpix

Forsiktig etter fødsel

I tillegg sier hun at kvinner etter fødsel først bør forberede bekkenbunnen ved å puste ut og løftemusklene, før man gir seg i kast med tyngre glutealøvelser som kneløft med vekter, markløft eller å stå oppreist ved spinning. Å løfte på rumpa kan også gi bedre positur.

Kroppsideal? Enkelte treningsstudio har nå hovedfokus på setemuskulaturen. NTB Scanpix/Shutterstock.
Kroppsideal? Enkelte treningsstudio har nå hovedfokus på setemuskulaturen. NTB Scanpix/Shutterstock.

Selv om det er mange fordeler ved sterkere setemuskler, er Grant skeptisk til det ensidige fokuset på en enkelt del av kroppen.

– Hvis denne trenden får folk til å tenke på og bruke setemusklene mer er det flott, så lenge vi ikke blir besatt av dem som kroppsdel, og isteden tenker på funksjon. Det jeg har problemer med er at vi nok en gang setter én enkelt kroppsdel på pidestall. Du kan endre utholdenheten til en muskel, og du kan bedre funksjonen, men jeg har aldri trodd på at man kan trene seg fram til en stor stump. Jeg tror det er villedende å anta at man kan oppnå dramatiske endringer ved trening.

Okafor stiller seg avvisende til forestillingen om at dette er en «kroppspositiv» bevegelse bare fordi det tillater noen flere kurver.

– Vi får høre at dette er en progressiv og inkluderende trend, men kroppshets og hets av tykke mennesker pågår fremdeles. Det er ikke som at nå som større rumper er på moten aksepterer vi alle. Det er bare en bestemt estetikk som er akseptabel. Hvorfor er det et fremskritt? Vi lager bare virkelighetens Barbie-dukker.

– Kulturell appropriering

Både i Storbritannia og USA er det mange svarte treningsprofesjonelle som raser mot treningsindustriens nyvunne fascinasjon for større bakpart, som for eksempel har ført til karikaturer av kroppen til tennisstjernen Serena Williams - hennes kropp er resultat av idrettstalent og disiplin – mens tilsvarende kroppsfasong hos hvite kvinner anses som attråverdige.

Mange irriterte seg da den danske tennisstjernen Caroline Wozniacki drev gjøn med Serena Williams ved å stappe håndklær i topp og skjørt. NTB Scanpix/AFP.
Mange irriterte seg da den danske tennisstjernen Caroline Wozniacki drev gjøn med Serena Williams ved å stappe håndklær i topp og skjørt. NTB Scanpix/AFP.

– Husker du ta Caroline Wozniacki stakk håndklær ned i skjørtet for å drive gjøn med Serena?, sier Okafor.

– Når det er rumpa til en svart kvinne er det noe vi ler av, «se på denne barbarkvinnen med sin digre hekk», men en ikke-svart kvinne kan tjene å samme kroppsfasong.

Chrissy King, personlig trener og vektløfter fra Milwaukee blogger om inkluderende fitness.

– Det er pengene som ligger i denne kulturelle appropriasjonen som svir. Hvite kvinner har tatt noe svarte kvinner alltid har hatt, popularisert det og tjent på det, mens svarte kvinner ikke er i stand til det.

Få fart på seg?

Så, bør man få ræva i gir og bli med på slik trening? Treningsproffer er enige om at sterke setemuskler er viktige for en velfungerende kropp. Men som King spør sine kunder:

– Vil du ha en større rumpe for å bli mer akseptert? For meg virker dette bare som nok et eksempel på at fitness slår mynt på kvinners usikkerhet og kroppsidealer.

Som Okafor kjemper King med måten samfunnet presser kvinner til å trene for et bestemt utseende, snarere enn å fokusere på helse og styrke. Hun fortviler over tilnærmingen til mange personlige trenere og trendsettere i sosiale medier.

– Jeg ser de samme tingene hele tiden, fitness-videoer filmet i vinkler som viser rumpa bakfra, ler hun.

– Selv filmer jeg kneløft for å demonstrere teknikk. Ingen ville finne på å bedømme slik teknikk bakfra.


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade
Siste nytt
17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade
Populært