Meny

Bak-tanken: Hvordan rumpa ble trenings-besettelse

Squats. Knebøy med vekt. Shutterstock / NTB scanpix
Squats. Knebøy med vekt. Shutterstock / NTB scanpix

Flere og flere gruppetimer på treningsstudio fokuserer på baken. Et helt studio i Los Angeles er viet en saftig skinke. Hva ligger bak denne trenden, og vil trening faktisk endre fasongen din?

Det mest populære helsestudioet i Los Angeles om dagen er Bünda: portugisisk slang for rumpa, «hjemmet til en bedre stump» - et treningssenter viet helt og holdent til trimming av baken. Det loves en «total kroppsendring.» «Når du har Bündet vil du aldri se deg tilbake igjen, unntatt kanskje for å ta en selfie.»

Trenden har også nådd britiske treningsstudio, der flere av dem tilbyr gruppetimer fokusert helt og holdent på setemusklene. De har navn som «BadAss» og «Kylie Butt Lift», oppkalt etter Minogue, ikke Jenner. Men det er Jenner og Kardashian-familien, hvis bak har vokst i takt med lommeboka, som har bidratt til endringen i treningskulturen. Mange kvinner har selvsagt funnet stolthet i velutviklede glutealmuskler tidligere, men vektleggingen av en stram rumpe har nå forrang for flate mager som den hellige gral i kvinners treningsmagasiner.

Hasjtagg squats

Instagram er en eksponent for trenden, der #squats (knebøy) har blitt nevnt 16,3 millioner ganger og #glutes 4,6 millioner. Trendsettere som Tammy Hembrow og Katya Elise Henry profitterer på millioner av følgere som vil oppnå sin egen skinkeomvandling.

Glutealmusklene er mye mer enn bare rumpa. Wikimedia Commons/ Mikael Häggström, gjengitt med tillatelse.
Glutealmusklene er mye mer enn bare rumpa. Wikimedia Commons/ Mikael Häggström, gjengitt med tillatelse.

Med Kardashian-damenes spektakulære bakparti og smale midjer som skjønnhetsideal, trass flere påståtte kirurgiske inngrep, opplever flere PT-er at klientene stadig oftere stiller med urealistiske forventninger.

– Folk kommer til meg med bilder av rumpa de vil ha, og jeg må si: «Okei, la meg forklare deg dette bildet», sier personlig trener Kelechi Okafor. «De gjorde ikke dette ved trening. Disse menneskene har gigantiske rattata, men lårene, skinkestrengene og leggmuskulaturen er nærmest ikke-eksisterende. Jeg tar faktisk imot færre kunder, fordi det er utmattende å forholde meg til folks forventninger.

Les også: – Vi er i ferd med å få et klasseskille i idretten

– Ikke bare tom estetikk

Enkelte treningseksperter mener trenden ikke kun dreier seg om estetikk, og oppfordrer til oppvarming der setemusklene aktiveres som den beste starten på en treningsøkt, som virkelig får kroppen i gang. Pilates-trener Hollie Grant sier enhver form for gluteusaktivering bidrar til at folk kan bringe bekkenet tilbake til en mer naturlig posisjon.

– De fleste har slapp setemuskulatur fordi disse musklene forlenges og strekkes når man sitter.

Grant funderer på om styrkede setemuskler bidrar til å forebygge kneskader og ryggproblemer, og at det kan være til gagn for kvinner etter fødselen, da gluetalmusklene kan ha blitt forlenget på grunn av hormonet relaxin.

– Når glutealene er i sving løper man raskere og får mer styrke til knebøy og markløft, mener han.

Les også: Kalsium: derfor gir det deg et sterkt skjelett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kim Kardashian er blant kjendisene som driver rumpetrenden, mener artikkelforfatteren. NTB Scanpix/AFP. Foto: Nicholas Hunt / AFP
Kim Kardashian er blant kjendisene som driver rumpetrenden, mener artikkelforfatteren. NTB Scanpix/AFP. Foto: Nicholas Hunt / AFP

Bakdeler ved trenden

Jim Pate, fysioterapeut ved Senter for helse og menneskelig ytelse i London, er enig i at det er positivt å aktivere setemusklene.

– Øvelser som knebøy, markløft og utfallssteg er bra fordi de samvirker og bruker mange muskler, inkludert kjernemuskulaturen.

Men både Grant og Pate advarer om at det å isolere enkelte muskelgrupper er en misforståelse.

– Overfokusering på en muskelgruppe betyr at andre områder forsømmes og forblir underutviklet, eller i verste fall forfaller over tid, sier Pate.

– Manglende balanse mellom ulike muskelgrupper som samvirker kan føre til dårlig ytelse og skader. Et helhetlig program gir bedre og mer varige resultater enn forbigående moter.

Kan styrke bekkenbunnen

En liten gruppe profesjonelle håper akterspeilingen kan virke positivt for mindre synlige muskler i og omkring glutealmusklene: bekkenbunnen. Amal Hassan, lege innen idretts- og treningsmedisin, er en av grunnleggerne av Bekkenbunnspatruljen, som tar sikte på å bedre helsetjenestene for kvinner som har problemer med disse musklene.

– Setemusklene støtter bekkenbunnen, sier hun.

– Dersom du står i fare for dysfunksjon i dette området og ikke aktiverer glutealene med funksjonelle bevegelser, ved å reise deg, gå opp trapper, kan disse musklene bli stramme og føre til smerter i bekkenet, smerte ved sex, inkontinens eller prolaps.

Likevel kan slik aktivering være vanskelig å oppnå, og Hassan råder pasienter til å bruke treningsbånd for å treffe riktige muskler.

Les også: Advarer mot Gunhild Stordalens matråd: – Vi er ikke skapt for å leve slik

Gluteus-trening. Shutterstock / NTB scanpix
Gluteus-trening. Shutterstock / NTB scanpix

Forsiktig etter fødsel

I tillegg sier hun at kvinner etter fødsel først bør forberede bekkenbunnen ved å puste ut og løftemusklene, før man gir seg i kast med tyngre glutealøvelser som kneløft med vekter, markløft eller å stå oppreist ved spinning. Å løfte på rumpa kan også gi bedre positur.

Kroppsideal? Enkelte treningsstudio har nå hovedfokus på setemuskulaturen. NTB Scanpix/Shutterstock.
Kroppsideal? Enkelte treningsstudio har nå hovedfokus på setemuskulaturen. NTB Scanpix/Shutterstock.

Selv om det er mange fordeler ved sterkere setemuskler, er Grant skeptisk til det ensidige fokuset på en enkelt del av kroppen.

– Hvis denne trenden får folk til å tenke på og bruke setemusklene mer er det flott, så lenge vi ikke blir besatt av dem som kroppsdel, og isteden tenker på funksjon. Det jeg har problemer med er at vi nok en gang setter én enkelt kroppsdel på pidestall. Du kan endre utholdenheten til en muskel, og du kan bedre funksjonen, men jeg har aldri trodd på at man kan trene seg fram til en stor stump. Jeg tror det er villedende å anta at man kan oppnå dramatiske endringer ved trening.

Okafor stiller seg avvisende til forestillingen om at dette er en «kroppspositiv» bevegelse bare fordi det tillater noen flere kurver.

– Vi får høre at dette er en progressiv og inkluderende trend, men kroppshets og hets av tykke mennesker pågår fremdeles. Det er ikke som at nå som større rumper er på moten aksepterer vi alle. Det er bare en bestemt estetikk som er akseptabel. Hvorfor er det et fremskritt? Vi lager bare virkelighetens Barbie-dukker.

– Kulturell appropriering

Både i Storbritannia og USA er det mange svarte treningsprofesjonelle som raser mot treningsindustriens nyvunne fascinasjon for større bakpart, som for eksempel har ført til karikaturer av kroppen til tennisstjernen Serena Williams - hennes kropp er resultat av idrettstalent og disiplin – mens tilsvarende kroppsfasong hos hvite kvinner anses som attråverdige.

Mange irriterte seg da den danske tennisstjernen Caroline Wozniacki drev gjøn med Serena Williams ved å stappe håndklær i topp og skjørt. NTB Scanpix/AFP.
Mange irriterte seg da den danske tennisstjernen Caroline Wozniacki drev gjøn med Serena Williams ved å stappe håndklær i topp og skjørt. NTB Scanpix/AFP.

– Husker du ta Caroline Wozniacki stakk håndklær ned i skjørtet for å drive gjøn med Serena?, sier Okafor.

– Når det er rumpa til en svart kvinne er det noe vi ler av, «se på denne barbarkvinnen med sin digre hekk», men en ikke-svart kvinne kan tjene å samme kroppsfasong.

Chrissy King, personlig trener og vektløfter fra Milwaukee blogger om inkluderende fitness.

– Det er pengene som ligger i denne kulturelle appropriasjonen som svir. Hvite kvinner har tatt noe svarte kvinner alltid har hatt, popularisert det og tjent på det, mens svarte kvinner ikke er i stand til det.

Få fart på seg?

Så, bør man få ræva i gir og bli med på slik trening? Treningsproffer er enige om at sterke setemuskler er viktige for en velfungerende kropp. Men som King spør sine kunder:

– Vil du ha en større rumpe for å bli mer akseptert? For meg virker dette bare som nok et eksempel på at fitness slår mynt på kvinners usikkerhet og kroppsidealer.

Som Okafor kjemper King med måten samfunnet presser kvinner til å trene for et bestemt utseende, snarere enn å fokusere på helse og styrke. Hun fortviler over tilnærmingen til mange personlige trenere og trendsettere i sosiale medier.

– Jeg ser de samme tingene hele tiden, fitness-videoer filmet i vinkler som viser rumpa bakfra, ler hun.

– Selv filmer jeg kneløft for å demonstrere teknikk. Ingen ville finne på å bedømme slik teknikk bakfra.


Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas
Siste nytt
12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas
Populært