Aktiv dødshjelp

– Om tjue år vil vi se tilbake og lure på hva vi holdt på med

Aktiv dødshjelp er ulovlig i Norge. Mange ønsker en endring på dette.
Aktiv dødshjelp er ulovlig i Norge. Mange ønsker en endring på dette. Foto: Shutterstock

– Prinsipielt synes jeg det er merkelig å forsvare at staten skal få bestemme over deg når du ligger i en torturlignende tilstand og har lyst til å dø. At de skal si «nei, det får ikke du lov til», mener filosof Amanda Schei.

Spørsmålet om aktiv dødshjelp bør innføres i Norge splitter befolkningen. Aktiv dødshjelp er et tiltak for å gi pasienter som ønsker det en smertefri død. Det er ikke lovlig i Norge, men land som Nederland, Belgia og Canada har legalisert det.

76 prosent av Norges befolkning er for aktiv dødshjelp, ifølge en undersøkelse fra prosjektet NOBAS i 2015. Dette flertallet gjenspeiles ikke i de politiske partiene. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som har gått ut med sin prinsipielle støtte for å legalisere dødshjelpen.

Strenge regler

De som er for aktiv dødshjelp, legger gjerne visse forbehold til grunn. Amanda Schei har en master i filosofi og er debattansvarlig for Dagbladet. Hun mener det må være strenge regler for å kvalifiseres til å få tilbud om aktiv dødshjelp.

– De fleste innvendingene nordmenn har går ikke på det prinsipielle, men at de er redd for at noen skal føle seg som en byrde og at systemet skal skli ut. Det går det an å forstå, mener Amanda Schei som er pro aktiv dødshjelp. Foto: Tone Knipperud / ABC Nyheter
– De fleste innvendingene nordmenn har går ikke på det prinsipielle, men at de er redd for at noen skal føle seg som en byrde og at systemet skal skli ut. Det går det an å forstå, mener Amanda Schei som er pro aktiv dødshjelp. Foto: Tone Knipperud / ABC Nyheter

– Du skal være døende og syk, sier hun til ABC Nyheter.

Hennes syn ligger nærmest Oregon-modellen. Oregon i USA legaliserte aktiv dødshjelp i 1997. Reglene for å innvilge aktiv dødshjelp er strenge, og det er få som kvalifiseres til det.

– Samtidig har du flere i Oregon-området som begår selvmord. Det viser jo at disse begrensningene har problematiske sider ved seg og, men jeg tenker man bør begynne med det, sier Schei.

Statistikk viser at det i gjennomsnitt dør to mennesker daglig av selvmord i Oregon.

Innsikt: Frykter folk skal velge aktiv dødshjelp for ikke å være en byrde

Paradoksal problemstilling

Ole Martin Moen er postdoktor i filosofi, og mener det bør innføres løsere regler enn det Schei foreslår. Han synes det er urimelig at pasienter som uansett har kort levetid igjen skal ha sterkere grunnlag for å få tilbudet om aktiv dødshjelp.

– Det er jo paradoksalt at det som gir deg sterkere grunn til aktiv dødshjelp skal være diskvalifiserende. Sånn tenker vi veldig sjeldent i andre aspekter av medisinfaget; hvis du trenger det skal du få det, men hvis du trenger det veldig skal du ikke få det, sier han.

Schei ser derimot annerledes på det.

– Jeg synes det skal være et tilbud for dem som uansett skal dø, så dette bare blir en slags fremskynding av det. Det skal ikke være et generelt tilbud for hele befolkningen, sier Schei.

Splittet syn

Et sentralt spørsmål i debatten om aktiv dødshjelp, er om det ivaretar menneskeverdet.

Det er svært ulike syn på dette. Forkjempere mener menneskeverdet blir forsterket når pasienten selv tar et aktivt valg om å avslutte livet for å slippe å leve med uutholdelige smerter. Motstandere mener at tilbud om dødshjelp kommuniserer at pasienten ikke lenger har betydning eller verdi, og at det på den måten nedgraderer menneskeverdet.

– Det å frata noen valg er vi ganske forsiktige med, mens dette er nærmest det største inngrepet vi kan gjøre, mener Aksel Braanen Sterri. Foto: Tone Knipperud / ABC Nyheter
– Det å frata noen valg er vi ganske forsiktige med, mens dette er nærmest det største inngrepet vi kan gjøre, mener Aksel Braanen Sterri. Foto: Tone Knipperud / ABC Nyheter

Aksel Braanen Sterri er stipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han mener filosofers, legers eller andres definisjon av et verdig liv, er irrelevant. Han er mer opptatt av at folk skal få en verdig død.

– Å bli holdt i live mot sin vilje når du føler deg ferdig og lider uutholdelig, mener mange er uverdig.

– Å kunne gå ut av det livet omkranset av venner og familie rundt deg og gjøre det på en måte som du selv har kontroll over, vil mange ønske seg og se på som en bedre avslutning av livet, mener Sterri.

Les også : MDG-leder Bastholm for aktiv dødshjelp

Fare for press

Et av de største motargumentene til aktiv dødshjelp, er faren for at pasienter vil føle seg presset til å ta imot tilbudet. Mange mener at legalisering av aktiv dødshjelp gir et statlig signal om at livet til pasientene ikke er verdt å ivareta.

På toppen av dette frykter flere at pasienter kan føle på et press for å ta imot aktiv dødshjelp for å ikke være en emosjonell eller økonomisk byrde for familie, eller for å «okkupere» en sykeseng andre kan trenge.

– Vi anerkjenner at dette er en av de aller største utfordringene. Spesielt er man redde for at man skal kommunisere til såkalte sårbare grupper at det er de som spesielt er forventet til å ta livet sitt, sier Sterri.

Schei mener faren for press er en av grunnene til at det må være strenge regler for å få innvilget aktiv dødshjelp.

– Press kan unngås ved at det er strenge kriterier og et godt system. Både med prosessen før, innrapporteringer underveis og at det er flere kompetente leger inkludert. Men det finnes ingen vanntette systemer, mener hun.

Gir ut bok

Ettersom aktiv dødshjelp foreløpig ikke er i noen partiprogrammer, er det usannsynlig at legalisering av aktiv dødshjelp blir aktuelt med det første.

Moen og Sterri har sammen skrevet en bok om aktiv dødshjelp som skal publiseres på nyåret. De håper den kan bidra til at temaet blir tatt på alvor i Stortinget.

– Det er jo forferdelig tragisk hvis det som ligger foran deg i livet i all hovedsak er onder og ikke goder. Da kan det jo være bra å slippe disse, mener Ole Martin Moen.
– Det er jo forferdelig tragisk hvis det som ligger foran deg i livet i all hovedsak er onder og ikke goder. Da kan det jo være bra å slippe disse, mener Ole Martin Moen.

– Det er jo ikke en kul ting å gå til valg på. Det er ikke gøy å være den som skal fremme død. Jeg forstår at partiene ikke har lyst til å ta den fighten. Derfor vil vi gjøre det, sier Moen.

Han mener det er på høy tid at noe blir gjort.

– Om tjue år vil man se tilbake på der vi er nå og lure på hva i all verden vi holdt på med.

Aksel Braanen Sterri og Amanda Schei møter høyrepolitiker Mathilde Tybring-Gjedde og overlege Morten Andreas Horn til debattmøte om aktiv dødshjelp på Litteraturhuset i Oslo torsdag 1.november kl. 19.30.

Se også: Brittany Maynard (29) hadde aggressiv hjernekreft og valgte å avslutte livet ved hjelp av aktiv dødshjelp i 2014:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Siste nytt
00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord
Populært