Forskning: Utroskap mer akseptert blant folk over 50 år

Utroskap er både mer vanlig, og mer akseptert blant folk over 50 år.
Utroskap er både mer vanlig, og mer akseptert blant folk over 50 år. Foto: Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny svensk studie viser at utroskap er mer akseptert blant folk over 50. I tillegg kommer det frem at kvinner er mer utro enn før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny studie, utført ved universitetet i Malmø, viser at utroskap er mer akseptert, eller i det minste mer vanlig, blant personer over 50 år.

Studien tok for seg middelaldrende menneskers seksuelle vaner, og fant at det var flere i aldersgruppen 46-55 år enn aldersgruppen 35-45 år som oppga at de hadde tilfeldig sex utenfor et fast forhold.

I tillegg kom det frem at kvinner ser ut til å være mer utro enn før.

Det skriver svenske Expressen.

Modenhet har blitt sexy

Sikker forskning mangler fortsatt, men også andre mindre studier indikerer at rundt halvparten av alle kvinner har vært utro på et tidspunkt.

Eksperter mener årsakene sannsynligvis henger sammen med faktorer som at vi lever lengre og er seksuelt aktive i høyere alder. I tillegg reiser vi mer, har en mer fleksibel livsstil og jobber, eller har jobbet, i en helt annen grad enn våre formødre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi omfavner ungdommeligheten, lever sunnere og er blitt mer likestilte, ikke minst økonomisk. Det øker selvtilliten og med det lysten til å utforske. Og vi skal ikke glemme at det har oppstått parallelle skjønnhetsidealer der egenskaper som modenhet, kompetanse og utstråling har attraktiv verdi, sier forsker Charlotta Löfgren, professor i helse og samfunn med spesialisering i sexologi og seksualitetsstudier ved universitetet i Malmø, til Expressen.

Trenger ikke å bety slutten på forholdet

En undersøkelse utført av den svenskspråklig delen av finske den kringkasteren Yle, viste at jo eldre vi blir, jo lettere er det for oss å tilgi utroskap. Toleransen for en partners utroskap øker altså med alderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også denne studien fant at kvinner 50 år og eldre har vært utro betydelig oftere enn yngre.

Utroskap trenger heller ikke lenger å bety at man ønsker å skilles, eller avslutte forholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter å ha levd i et langt og trygt forhold, kan det utvikle seg en intimitet som ikke er truet av at noen også får dekket sine behov gjennom noen andre, sier den svenske sexologen Suzann Larsdotter.

– Vi reviderer også hva som er utroskap i løpet av livet. Hvis en person opplever utilstrekkelighet, kan det også gi en slags lettelse for at du ikke trenger å være «alt» for partneren din, forklarer Suzann Larsdotter.

Larsdotter tror en annen årsak til at det er lettere å godta utroskap i godt voksen alder er at seksualiteten kan bli en viktig del av selvrealiseringen og identitetsutviklingen når reproduksjonsbehovet ikke lenger er der.

I dag er det også mye større valgfrihet når det gjelder når og med hvem og hvor ofte du vil ha sex, legger sexologen til.