Forskere: Lambda-varianten kan være farligere enn Delta

<p>Dette bildet fra National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH/NIAID) viser en farget skanningelektronmikrograf av en apoptotisk celle (grønn) som er sterkt infisert med Novel Coronavirus SARS-CoV-2 virus partikler (lilla), isolert fra en pasientprøve, ved NIAID Integrated Research Facility (IRF) i Fort Detrick, Maryland.</p>
Dette bildet fra National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH/NIAID) viser en farget skanningelektronmikrograf av en apoptotisk celle (grønn) som er sterkt infisert med Novel Coronavirus SARS-CoV-2 virus partikler (lilla), isolert fra en pasientprøve, ved NIAID Integrated Research Facility (IRF) i Fort Detrick, Maryland. Foto: Handout / AFP

Den nye corona-mutasjonen «Lambda» får det til å gå kaldt nedover ryggen på forskerne.

Lambda, også kjent som variant C37, ble første gang observert i Peru i august 2020. Senere har mutasjonen spredd seg til 29 land, hovedsakelig i Sør -Amerika.

I juni ble Lambda tilføyd på listen til Verdens helseorganisasjons (WHO) over varianter som har genetiske endringer som har betydning for overførbarhet og alvorlighetsgrad, skriver Al Jazeera.

– En tidlig indikator på en mer overførbar variant

– Da vi fant det, vakte det ikke mye oppmerksomhet. Men innen mars var det i 50 prosent av prøvene i Lima. I april var det i 80 prosent av prøvene i Peru. Det hoppet fra én til 50 prosent er en tidlig indikator på en mer overførbar variant, sier molekylær mikrobiolog ved Cayetano Heredia University, doktor Pablo Tsukayama, skriver Al Jazeera. Saken er også gjengitt av New Zealand Herald.

Også i Sverige er den nye varianten blitt funnet i testprøver på laboratoriene. Hittil er det rapportert om tre tilfeller av Lambda-varianten i Sverige.

Professor: – Kan være mer smittsom

– Vi vet at det muligens kan være mer smittsom enn variantene som finnes i Peru, sier Ali Mirazimi, virusprofessor ved Karolinska Institutet, John Falkirk Lamme, til Expressen.

Den nye virusvarianten er såpass ny at det er mye forskerne ennå ikke vet.

– Hvis studier av viruset viser at det er mer dødelig, smittsomt eller har sterkere beskyttelse mot vaksinen, kan det klassifiseres som en variant av spesiell betydning av ECDC, som alfa, beta, gamma og delta, sier Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi ved Karolinska Institutet.

Han viser til at kunnskapen fortsatt er veldig, veldig vag.

– Vi vet at det er smittsomt, men ikke om det er mer smittsom enn Delta. Men den er kanskje mer smittsom enn de andre variantene i Peru.

– Usannsynlig at Lambda-stammen vil forskyve Delta

I Russland er det ennå ikke registrert tilfeller av Lambda, og det anses inntil videre at den ikke vil overta og bli mer dominerende enn Delta.

– For tiden er lambda-stammen fraværende i Russland. Det er usannsynlig at Lambda-stammen vil forskyve Delta-stammen av coronavirus, sier representant for Vector State Research Center for Virology and Biotechnology, ifølge TASS.

I en artikkel for The Conversation skriver Dr. Adam Taylor fra Menzies Health Institute ved Queensland Griffith University at det fortsatt er uvisst hvor stor trusselen Lambda utgjør.

– Lambda er litt bedre på å unngå immunsystemet vårt

– Foreløpige bevis tyder på at Lambda har lettere for å infisere cellene våre og er litt bedre på å unngå immunsystemet vårt. Men vaksiner bør fortsatt gjøre en god jobb mot det , sier Taylor, ifølge New Zealand Herald.

Han viser til at det på dette stadiet er nødvendig med mer forskning for å si sikkert hvordan mutasjonene påvirker overføring, evnen til å unngå beskyttelse mot vaksiner og alvorlighetsgraden av sykdom.

– Viser høyere smittsomhet og immunresistens

Ifølge en studie gjengitt av News Medical Net mistenker forskere at Lambda SARS-CoV-2-variant er den farligste varianten akkurat nå. Dette begrunnes med at Lambda-variant viser høyere smittsomhet og større immunresistens.

Lambda-varianten er foreløpig ikke rapportert i Norge.

Personvernpolicy