Ny livreddende covid-behandling funnet: – Dette er pasienter som har en tredjedels sjanse for å overleve

Helsearbeidere behandler coronasmittede ved et britisk sykehus.
Helsearbeidere behandler coronasmittede ved et britisk sykehus. Foto: Adrian Dennis / AFP

Nøyaktig et år etter oppdagelsen av at en billig steroidmedisin forhindret covid-dødsfall, sier forskere at de har funnet en annen livreddende terapi.

Tidligere coronapasient Kimberley Featherstone (37) var en av de som fikk muligheten til å motta behandlingen en ny, livreddende covid-behandling i et stort prøveprosjekt med 100.000 britiske sykehuspasienter.

Nå er de første resultatene klare.

– Jeg føler meg veldig heldig at studien var i gang da jeg ble kjørt til sykehus med covid-19, og jeg var i stand til å motta denne behandlingen. Jeg er glad for at min deltakelse gjorde at forskerne fant ut at behandlingen var vellykket, forteller hun til BBC.

Banebrytende behandling

Recovery Trial er storskala kliniske studier av mulige behandlinger for folk i Storbritannia som er innlagte på sykehus med alvorlig grad av covid-19. Pasienter med alvorlig sykdomsbilde fra utvalgte sykehus i Indonesia, Nepal og Vietnam kan også bli invitert til å delta i Recovery International Trial.

Behandlingen, som er utviklet av Regenoron, innebærer at antistoffer binder seg til viruset for å hindre at det infiserer celler og formerer seg. Behandlingen er en kraftig intravenøs infusjon av antistoffer for å nøytralisere viruset, i stedet for å dempe kroppens inflammatoriske respons på det.

Resultatene fra Recovery-studien antyder at det kan hjelpe en av tre av dem som utvikler alvorlig sykdom som følger av covid-19.

Reduserer sjansene med en femtedel

Ledende forsker Sir Martin Landray forteller at ved å gi denne kombinasjonen av to antistoffer ved en intravenøs infusjon, reduserer man sjansene for å dø med en femtedel.

– Dette er pasienter som har en tredjedels sjanse for å overleve, og ved å gi dem dette medikamentet øker man sjansen, sier Landray.

Stor usikkerhet

Videre forteller Sir Peter Horby, den andre sjefforskeren, at det har vært stor usikkerhet om antistoffterapier var riktig tilnærming, da andre studier ikke hadde funnet noen fordel.

Behandlingen ble gitt i tillegg til det antiinflammatoriske steroidemedikamentet deksametason, som i seg selv reduserer dødsrisikoen med opptil en tredjedel for de sykeste covid-pasientene. En dose blodplasma fra friskmeldte pasienter som inneholder antistoffer, har vist seg å ikke være effektivt som covid-behandling, for eksempel. Men antistoffbehandlingen som ble brukt i Recovery-studien inneholder store doser av to spesifikke antistoffer, laget i laboratoriet, som er gode til å feste seg til pandemiviruset.

Personvernpolicy