FHI: – Man bør oppføre seg som om man er coronasmittet uten å vite om det

<p>Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, minner om at man kan være smitteførende uten at man vet at man er smittet av coronaviruset. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, minner om at man kan være smitteførende uten at man vet at man er smittet av coronaviruset. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland mener det er bekymringsfullt at folk ser ut til å glemme å holde avstand til hverandre.

Siden midten av mars har vi fått tydelig beskjed om å holde god avstand til andre enn dem vi bor sammen med. Den siste tiden ser det ut som om dette overholdes i mindre grad enn før.

Under en pressekonferanse tidligere i uka dro helseminister Bent Høie (H) frem tommestokken for å minne folk om å holde avstand og vise hvor lang én meter faktisk er.

Les saken: Høie advarer mot å la meteren krympe

Regelen om å holde en meter avstand gjelder også innad i grupper, for å hindre større smitteutbrudd, minner fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie om overfor Dagbladet.

Men vi må regne med at folk møtes. Dersom det er grupper på opptil 20 personer under ordnede forhold, så kan vi ikke si at det er bekymringsfullt. Det må vi tåle at folk gjør. Det er en kalkulert risiko, som er akseptabel fordi vi må treffe hverandre også, sier han til Dagbladet.

FHIs ferskeste ukesrapport viser at omkring halvparten av de 126 nye tilfellene i forrige uke ble smittet hjemme eller på privat arrangement, mens 27 prosent hadde ukjent smittested.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) Frode Forland sier til avisa at det er bekymringsfullt at folk ser ut til å glemme å holde avstand til hverandre.

– Man bør oppføre seg som om man er smittet uten å vite om det, fordi det er faktisk slik at en del personer er smitteførende uten å vite at de er smittet, sier han til Dagbladet.

Les også: Studie: 8 av 10 som testet positivt på covid-19 på cruiseskipet var symptomfrie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært