Forskere har identifisert en mye farligere variant av covid-19: – Grunn til bekymring

Forskere over hele verden samarbeider nå på tvers av landegrenser og fagmiljø for å utvikle en ny og effektiv vaksine mot covid-19. En giverkonferanse for å skaffe penger til utvikling av coronavaksine har så langt samlet inn 83 milliarder kroner, hvor Norge alene har bidratt med over to milliarder kroner. Det er foreløpig uvisst når en vaksine kan være klar.
Forskere over hele verden samarbeider nå på tvers av landegrenser og fagmiljø for å utvikle en ny og effektiv vaksine mot covid-19. En giverkonferanse for å skaffe penger til utvikling av coronavaksine har så langt samlet inn 83 milliarder kroner, hvor Norge alene har bidratt med over to milliarder kroner. Det er foreløpig uvisst når en vaksine kan være klar. Foto: Joel Saget / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fryktede coronaviruset opptrer i flere forkledninger og rammer mennesker med ulik kraft. Flere studier tyder på at minst én av virusvariantene er farligere og mer smittsomt. Samtidig kommer det gode nyheter fra Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forskere ved Los Alamos National Laboratory i USA som har funnet en ny, mutert utgave av covid-19. Det er denne stammen av viruset som skal være vesentlig mer aggressiv og smitte raskere fra person til person.

Den nye muterte varianten er ifølge amerikanske forskere mest utbredt i Europa og USA hvor titusenvis av liv har gått tapt, skriver flere internasjonale medier.

– En mutert form av viruset ble dominerende

Etter å ha analysert mer enn 6000 genetiske prøver av coronaviruset fra pasienter over hele verden, fant forskerne at den muterte stammen var blitt den mest dominerende varianten i alle regioner hvor den er oppdaget.

– Det gir grunn til bekymring. Vi ser at en mutert form av viruset raskt dukket opp og i løpet av mars ble dominerende. Når virus fra denne mutasjonen kommer inn i en befolkning, overtar det den lokale epidemien, og dermed er de også mer overførbare, sier leder for studien ved Los Alamos National Laboratory, Bette Korber, ifølge Sky News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare i USA er over 73.000 mennesker døde etter å ha blitt smittet. Både Italia og Storbritannia har mistet om lag 30.000 av sine innbyggere i den dødeligste pandemien på mange tiår.

Tegnell: – En variant ser ut til å være bedre på å spre seg

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterer de nye funnene slik:

– Det finnes en variant som disse forskerne peker på og som virker å ha blitt mer og mer dominerende over tid. Om det er en klassisk mutasjon eller bare en måte å

Fakta om coronapandemien: 3,7 millioner mennesker er bekreftet smittet

* 3.791.850 personer i 212 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset.

* 262.376 (6,9 prosent) av de registrert smittede er døde.

* 1.278.166 (33,5 prosent) av de registrert smittede er friskmeldt.

* Tilstanden for 48.560 personer (2,2 prosent av dem som fortsatt har viruset i kroppen) er alvorlig eller kritisk.

Disse landene er hardest rammet, rangert etter antall rapporterte dødsfall:

* USA: 1.246.462 smittet, 73.234 døde

* Storbritannia: 201.101 smittet, 30.076 døde

* Italia: 214.457 smittet, 29.684 døde

* Spania: 253.682 smittet, 25.857 døde

* Frankrike: 174.191 smittet, 25.809 døde

* Belgia: 50.781 smittet, 8.339 døde

* Brasil: 121.600 smittet, 8.022 døde

* Tyskland: 167.575 smittet, 7.190 døde

* Iran: 101.650 smittet, 6.418 døde

* Nederland: 41.319 smittet, 5.204 døde

* Kina: 82.883 smittet, 4.633 døde

* Canada: 63.375 smittet, 4.223 døde

* I Norge er 7.976 smittet (216 døde), i Sverige er 23.918 smittet (2.941 døde), i Danmark er 9.938 smittet (506 døde), i Finland er 5.573 smittet (252 døde) og på Island 1.799 smittet (10 døde).

(Kilde: Worldometer, FHI, NTB)

uttrykke sitt genetiske materiale på, kan nok de lærde strides om. Men det finnes en variant på dette som ser ut til å være bedre på å spre seg, og det er denne som dominerer i Europa og utenfor Kina. Det kan skyldes flere ulike årsaker , sier Tegnell ifølge Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye virusmutasjonen har fått navnet Spike D614G.

Forskere ved University of Sheffield og et laboratorium i New Mexico hevdet nylig at coronaviruset, som har herjet i Europa, trolig er en nyere og mye mer smittsom enn den varianten som først ble påvist i Kina, skriver Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer om at vaksine ikke beskytter mot alle varianter

I en kinesisk studie har forskere ved Universitetet i Beijing og Institut Pasteur i Shanghai identifisert to varianter av coronaviruset. Ifølge denne studien ser den nyeste av de to variantene ut til å være mer aggressiv og spre seg hurtigere enn den andre, skriver The Telegraph.

Den ene typen, kalt S-typen, er mildere og mindre smittsom enn den nyere L-typen, som har egenskaper som lettere sprer sykdom og død, konkluderer forskerne.

Britiske helseeksperter frykter at en fremtidig vaksine ikke vil hjelpe mot denne varianten, samtidig som helseeksperter fra den britiske regjeringen advarer om at en ny bølge kan ramme Storbritannia senere.

VIDEO: Forskere har utviklet test-apparat: – Kan fange opp symptomer før du merker dem

Skepsis i forskningsmiljø til nye studier

Andre forskere advarer imidlertid mot teorien om at coronaviruset har mutert til mer aggressive stammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å bekrefte studier som dette uten en direkte sammenligning av patogenisitet, den potensielle evnen ulike mikrobeartar og virus har til å forårsake sykdom i en sterkt utvidet epidemiologisk studie, sier Stephen Griffin, professor og ekspert på infeksjon og immunitet ved Storbritannias Leeds University, ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved University of Glasgow har også uttalt seg skeptisk til studier som viser at viruset opptrer i flere varianter, og mener det er for tidlig å kunne fastslå dette.

Noe har skjedd i Italia – pasientene mindre syke enn før

I Italia har nærmere 30.00 mennesker mistet livet i pandemien. Ifølge lederen ved forskningsinstituttet Mario Negri, Giuseppe Remuzzi, sprer nå coronaviruset seg på en annerledes måte enn i innledningsfasen da sykehusene knelte på grunn av antallet italienere som trenge akutt hjelp og intensivbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har det imidlertid vist seg at pasientene som tas imot er i en bedre tilstand sammenlignet med da pandemien var på sitt mest intense i Italia.

Fakta om coronaviruset

* Først oppdaget i den kinesiske storbyen Wuhan i desember i fjor

* Navnet på viruset er SARS-CoV-2, forkortelsen står for Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2. Forårsaker sykdommen covid-19

* SARS-CoV-2 er et coronavirus. Det finnes også mange andre typer coronavirus, og noen av dem forårsaker forkjølelse hos mennesker. Andre smitter bare mellom dyr

* Oppsto sannsynligvis først blant flaggermus, i likhet med flere andre typer virus som er farlige for mennesker. Kan først ha spredt seg til en annen dyreart og derfra til mennesker i Wuhan

* Omtales vanligvis som «coronaviruset» eller «det nye coronaviruset» av medier og myndigheter både i Norge og andre land. Av og til brukes også «covid-19», selv om dette egentlig er navnet på sykdommen som viruset forårsaker

* Har spredt seg fra Kina til de aller fleste land på kloden. Utbruddet ble erklært som en pandemi av Verdens helseorganisasjon (WHO) 11. mars

* Vanligvis rammer viruset først og fremst luftveiene. Mange får en mild forkjølelse, men et mindretall får lungebetennelse og blir alvorlig syke

* Risikoen for alvorlig sykdom og død er klart høyest blant eldre og personer med andre underliggende sykdommer og helseproblemer

(Kilder: SNL, FHI, NTB)

– Til sykehuset i Bergamo får vi inn langt mindre alvorlige tilfeller, og fra andre sykehus rapporteres det også om at pasientene er mindre alvorlig syke. Det fremstår som en helt annen sykdom enn da vårt helsevesen ble satt på harde prøver , sier Remuzzi til den italienske avisen Ilgiorno. Han har ingen forklaring på hvorfor dette har endret seg.

Forskere har funnet 200 mutasjoner: – Viruset tilpasser seg

Forskere ved Los Alamos National Laboratory i USA mener de nye funnene av muterte coonavirus kan få betydning for utviklingen av ny vaksine, og at en vaksine også må være effektiv mot flere varianter av viruset som har spredd massedød på flere kontinent.

Reuters meldte i går at forskere ved University College Londons Genetics Institute hadde oppdaget til sammen 200 tilbakevendende genetiske mutasjoner av det nye coronaviruset - SARS-CoV-2. Dette mener forskerne viser hvordan viruset tilpasser seg når det sprer seg mellom mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke si om SARS-CoV-2 blir mer eller mindre dødelig

– Alle virus muterer naturlig. Mutasjoner i seg selv er ikke negativt, og det er ingenting som tyder på at SARS-CoV-2 muterer raskere eller tregere enn forventet. Så langt kan vi ikke si om SARS-CoV-2 blir mer eller mindre dødelig og smittsom , skriver lederen for forskningsteamet, Francois Balloux, i Journal Infection, Genetics and Evolution.

Til sammen 3.791.850 personer i 212 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset. 262.376 av de registrert smittede er døde. 1.278.166 av de registrert smittede er friskmeldt. Tilstanden for 48.560 personer av dem som fortsatt har viruset i kroppen, er alvorlig eller kritisk.

Les også: Dette kan du forvente av ABC Nyheters corona-dekning

VIDEO: Måtte kjempe for livet i isolasjon – her gjenforenes far og sønn