– Tiltakene står ikke nødvendigvis i forhold til hvor lite farlig covid-19 er for de aller fleste

Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) snakker med pressen etter et videomøte med kommunene.
Statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) snakker med pressen etter et videomøte med kommunene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ulike strategier mot coronaviruset i ulike land, vil gjøre det vanskelig for Norge å slå viruset ned. Samtidig vil forskjellene være en stor fordel, når det gjelder å lære hva som virker best. – Som et enormt eksperiment, sier forsker. 

Tirsdag ble det klart at drastiske tiltakene som er innført her til lands for å stoppe coronaviruset, forlenges til over påske. Dette innebærer blant annet at skoler og barnehager forblir stengt til 13. april. Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet at regjeringen hadde valgt den mest ambisiøse strategien i kampen mot covid-19-epidemien, nemlig å kvele den så snart som mulig.

Folkehelseinstituttet advarer mot konsekvensene av en slik strategi, fordi de frykter store negative ringvirkninger av tiltakene som må til.

Disse bekymringene deler forsker Nils Chr. Stenseth ved Universitetet i Oslo.

– Jeg opplever at myndighetene gjør en god jobb, men tiltakene står ikke nødvendigvis i forhold til hvor lite farlig covid-19 faktisk er for de aller fleste. Kostnadene av tiltakene ser ut til å være enormt mye større enn den biologiske effekten av sykdommen, sier Stenseth, som er professor i økologi og evolusjon, til ABC Nyheter.

Aktuelt: Forskjellene mellom regjeringens nye og gamle corona-strategi

Stenseth som selv er 70 år, og dermed tilhører en av risikogruppene i covid-19-epidemien, mener det er grenser for hvor mye samfunnet skal tåle for å beskytte én gruppe mennesker.

– Dette er selvfølgelig vanskelig å si, men nå kan samfunnskostnadene komme til å bli altfor store. Det synes som om hjernen ikke er helt med i beslutningene som tas, det virker som det er en del impulshandlinger, sier professoren.

– I en verden der vi har forbindelse med andre, vil det ikke hjelpe

Stenseth viser også til det at ulike land har ulike måter å tilnærme seg coronaproblemet på, vil stikke kjepper i hjulene på et norsk forsøk på å utrydde viruset.

­

– Ulike land gjør vidt forskjellige ting for å håndtere situasjonen. Forskingsmessig er det å anse som et enormt eksperiment – riktignok ikke helt optimalt planlagt. Man kan i ettertiden sammenligne ulike tiltak og resultatene av disse, sier professor Nils Chr. Stenseth.Foto: Kristin Svanæs-Soot/Universitetet i Oslo
– Ulike land gjør vidt forskjellige ting for å håndtere situasjonen. Forskingsmessig er det å anse som et enormt eksperiment – riktignok ikke helt optimalt planlagt. Man kan i ettertiden sammenligne ulike tiltak og resultatene av disse, sier professor Nils Chr. Stenseth.Foto: Kristin Svanæs-Soot/Universitetet i Oslo

– Når jeg nå hører at norske myndigheter sier at de skal utrydde viruset, tenker jeg at det er en kjempefin ambisjon. Men når ulike land har forskjellige kontrollstrategier vil en strategi om å utrydde viruset i Norge, ha lite effekt. Med mindre man setter opp en «mur» rundt hele landet, og hindrer innreise for alle som vil komme hit fra andre land, vil det ikke funke. Vi vil stadig få nye tilfeller fra andre land, sier han og fortsetter:

– I en verden der vi har forbindelse med andre, vil det ikke hjelpe at vi har en lokal ambisjon om å utrydde viruset.

Les også: Derfor får du ikke vite hvor mange som er friskmeldt i Norge

– Kina har klart det, men tiltakene var veldig kraftig kost

Stenseth viser til tiltakene Kina har iverksatt, med helt å lukke ned millionbyen Wuhan der smitten oppsto, og byene som lå rundt, samtidig som de innførte strenge tiltak i andre deler av Kina.

– Nå er det få nye tilfeller i Kina som har opprinnelse fra Kina, de fleste nye tilfeller nå er importert fra andre land. De har klart det, men tiltakene de iverksatte var veldig kraftig kost.

– Noe lignende må man gjøre her hvis ambisjonen er å stoppe viruset, men da må vi være villige til å ha svært strenge tiltak lenge, og vi skulle helst ha begynt tidligere.

– Et enormt eksperiment

UiO-professorene mener det er veldig mye å lære av den situasjonen Norge og verden for øvrig er i nå, lærdom som vil være til stor nytte ved framtidige liknende pandemier. Og i så måte er det at ulike land velger ulike tilnærminger til å begrense omfanget av covid-19-epidemien, en kjempefordel for forskere, forklarer han.

– Ulike land gjør vidt forskjellige ting for å håndtere situasjonen. Forskingsmessig er det å anse som et enormt eksperiment – riktignok ikke helt optimalt planlagt. Man kan i ettertiden sammenligne ulike tiltak og resultatene av disse.

– Det ville aldri la seg gjøre for forskere å sette opp et slikt eksperiment, der man testet ulike strategier i ulike land eller ulike deler av et land. Man ville aldri fått det godkjent av forskningsetiske komiteer. Selv ville jeg aldri drømme om å foreslå noe slikt – nettopp fordi det er uetisk. Men nå gjør myndighetene det for oss forskere.

Dette vil bidra med et viktig datagrunnlag som vil gi mye viktig lærdom i årene som kommer, forklarer professoren. Han ønsker selv å delta tungt i dette framtidige arbeidet.

– Dette som nå skjer, gir et fantastisk godt datagrunnlag for framtidig forskning – ja meget viktig forskning. Det at det er mange forskjeller mellom de ulike landene, i befolkning, helsevesen og slike ting, kan vi ta høyde for i analysene som gjøres.

– Sannheten er at vi ikke vet hva som er best

– Vår nabo Sverige har så langt valgt en annen strategi enn Norge, for eksempel har de ikke stengt skoler for barn og barnehager. Hva tenker du om det?

– På meg virker den svenske strategien ganske bra, særlig hvis man tenker på kostnad for samfunnet som helhet. Men her skal vi alle være forsiktig med å trekke konklusjoner – vi har kort og godt ikke grunnlag for å vurdere «summen» av våre tiltak, svarer Stenseth.

Han bruker forskerkolleger som er i starten av karrieren sin, som et eksempel for å illustrere hvordan de norske tiltakene rammer.

– Jeg er eldre selv, men jeg har mye å gjøre med unge folk som er tidlig i karrieren sin og må sende søknader til Forskningsrådet for å få penger til prosjektene sine, og ofte til sin egen lønn. Mange av dem har små barn, og nå er de hjemme fra barnehage og skolen, det er ikke lett for unge forskere å gjøre konsentrert arbeid nå. De plages faglig av denne situasjonen, for de har ikke tid eller energi til å gjøre forskerjobben sin, deriblant lage søknader for å sikre sin egen lønn.

– Jeg skal ikke si at den svenske strategien er bedre enn den norske, for sannheten er at vi ikke vet hva som er best. Men det virker som om de i Sverige har tenkt mer på den totale samfunnskostnaden enn man har gjort her til lands.

Les også: Coronasmittede friskner raskt til igjen

– Klokt å isolere de utsatte gruppene

I Storbritannia har myndighetene først denne uken innført omfattende restriksjoner for befolkningen, som gjør at store deler av samfunnet nå er stengt ned også der.

Tidligere har fokuset vært å isolere de utsatte gruppene, mens andre som antas å tåle covid-19 godt, har levd som vanlig og dermed vært eksponert for viruset og kunnet utvikle immunitet. Flokkimmunitet har vært nevnt som et mål.

En skremmende rapport fra en ekspertgruppe ved Imperial College, med anslag på 230.000 døde om man fortsatte på samme vis, fikk britiske myndigheter til å legge om strategien.

En studie fra University of Oxford som kom denne uken, har ved hjelp av modeller sett på smittespredning i Storbritannia. Forskerne har beregnet at så mye som halvparten av britene allerede kan ha blitt utsatt for viruset, og dermed ha immunitet. Nå skal man i gang med å teste immunitet i befolkningen for å sjekke om beregningene stemmer.

– Jeg synes det er veldig mye fornuftig i dette. Det er en klok tanke å isolere de utsatte gruppene på en eller annen måte.

– Det ser man jo på sett og vis her også, ved at de familiene som har noen som er i den utsatte gruppen, passer spesielt på nå. Slike tiltak er veldig, veldig lure.

– Det gjøres en veldig bra jobb på golvet

Stenseth mener generelt sett at tiltakene i Europa og andre steder i verden, kom altfor sent i lys av den utviklingen man så i Kina, før de iverksatte sine ekstreme tiltak.

– Man burde tidligere sett hva som ville komme her, og forberedt seg bedre. Noen land var veldig dårlig forberedt, Italia er ett av dem. De har gjort mye rare ting, som for eksempel la store folkemengder stå på tribuner og slikt selv etter at de visste at coronaviruset var i omløp.

Heller ikke her hjemme har alt vært optimalt, men Stenseth vil nødig klage på innsatsen som gjøres i denne helt spesielle situasjonen.

– Det gjøres en veldig bra jobb på golvet. Men for eksempel tyder den utviklingen vi ser av smittespredning i sykehjemmene, på at det ikke har vært gode nok forholdsregler på en del av disse institusjonene.

– Det er lett å være etterpåklok, men vi skulle vært bedre forberedt på tidlig tidspunkt. Allerede i tidlig februar visste vi at det som når skjer før eller seinere ville komme til å skje.

At så mange som smittes faktisk kun får milde symptomer, har bidratt til at smitten har fått spre seg under radaren, forklarer han.

– Covid-19 er jo en sykdom som smitter lett, men for de aller fleste har den små effekter. I dag tenker vel de fleste at de er smittet av coronaviruset om de har selv en mild forkjølelse, men for et par uker siden var det ikke slik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnson blir på sykehuset over natten21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken
Siste nytt
06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnson blir på sykehuset over natten21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken
Populært