Forebygg coronasmitte: Slik vasker og spriter du hendene riktig

Slik skal hendene vaskes, ifølge Folkehelseinstituttet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

God håndhygiene vil bidra til å begrense spredning av coronavirus. Håndvask er det aller beste, men håndsprit er et godt alternativ. Slik gjør du det riktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er snart to uker siden coronaviruset ble påvist i Norge for første gang. Folkehelseinstituttet (FHI) forventer at det vil dukke opp flere tilfeller der de ikke greier å spore smitten ut av landet, altså at smitten sprer seg lokalt i Norge.

Covid-19 smitter som ved forkjølelse og influensa, ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person.

Ved siden av å unngå å hoste og nyse på andre, er god håndhygiene – både hos syke og friske – viktig for å begrense spredningen.

Råd for å forebygge virussmitte

Gode hostevaner og god håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus. Rådene nedenfor er gode råd for forebygging av smitte, uavhengig av om du er syk eller frisk.

Håndvask

Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

Hostevaner

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.

Klesvask og rengjøring

I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med koronavirus kan renhold utføres som vanlig. Vanlige renholdsmidler kan benyttes.

I husholdninger der det er påvist smitte og isolering i hjemmet er aktuelt, se Råd til pasienter som isoleres i hjemmet (fhi.no)

Andre forebyggende råd

Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage.

Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Unngå å besøke helseinstitusjoner dersom det ikke er helt nødvendig. Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.

Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.

Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig.

Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Unntak gjelder for personer med kritiske samfunnsfunksjoner som skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.

Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen.

Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.

Kilde: Helsenorge.no

Både håndvask og desinfisering med sprit fungerer bra mot coronaviruset, hvis det gjøres riktig.

Bruker man såpe og vann skylles bakterier og virus av hendene. Ved riktig håndvask dreper også såpen virusene. Håndsprit dreper mikroorganismene mens de er på hendene.

– Håndvask er best når du er møkkete eller har organiske ting som mat eller urin på hendene. Du må være synlig ren for å bruke sprit. I helsevesenet passer dette helt supert , forklarer Mette Fagernes, seniorrådgiver i FHI, som leder den nasjonale arbeidsgruppa for håndhygiene, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FHI tar riktig håndvask 40-60 sekunder. Se i videoen over hvordan håndvasken bør gjennomføres.

– Du skal være fuktig på hendene i 30 sekunder

Hånddesinfeksjon med sprit tar derimot rundt 20-30 sekunder, og er også et godt alternativ for folk flest når såpe og vann ikke er lett tilgjengelig.

Men skal du bruke håndsprit er det viktig å bruke riktig mengde, slik at du får dekket alle deler av hånden, inkludert negler og neglebånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge administrerende direktør i håndspritprodusent Antibac, Henrik Skibrek, må man bruke tre milliliter per gang for å få god effekt.

Håndspriten må være på hendene en stund for å virke, så man skal ikke tørke vekk det våte.

– Hvis det er vanskelig å se for seg den mengden så tenk at du skal være fuktig på hendene i 30 sekunder, sier Skibrek til NRK.

Professor Ørjan Olsvik ved UiT synes mengden høres riktig ut, men legger til at voksne med store, krokete hender kanskje trenger noe mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler ikke hjemmelaget håndsprit

Det har den siste tiden vært dårlig tilgang på håndsprit enkelte steder. Det har dukket opp flere oppskrifter på håndsprit på nett, men disse har noen veldig viktige svakheter, ifølge førsteamanuensis ved kjemisk institutt på Universitetet i Oslo Alexander Sandtorv.

De virker ikke og de som har anbefalt oppskriftene, vet ikke hva de snakker om, sier han til DinSide.no.

Selv om håndsprit gjerne inneholder få ingredienser og tilsynelatende er enkle å lage, er de nøye formulert for å gjøre det de skal: nemlig ta knekken på mikroorganismer som bakterier og virus.

Det er helt avgjørende at det er riktig blandingsforhold, forklarer Sandtorv.

– Mengden etanol, eller alkohol, er helt essensiell for at hånddesinfeksjonen skal fungere optimalt. De fleste produktene har alkoholprosent et eller annet sted mellom 70 og 95 prosent. Det er denne konsentrasjonen som fungerer best for å drepe flest typer mikroorganismer, forklarer han til Dinside.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av forrige måned fikk Durek Verret kritikk etter at han anbefalte sine følgere på Instagram å lage sitt eget desinfeksjonsmiddel. Verrett anbefalte også å «laste ned» beskyttelse mot viruset ved å si forskjellige mantraer til seg selv.

– Dette er galskap og dessverre tror enkelte mennesker på denne informasjonen. Man kan ikke ta noen helseråd fra Durek seriøst, her er han langt over på komikkens side, uttalte fastlege Jørgen Skavlan til ABC Nyheter da.

Viktig å beskytte dem som er mest utsatt

Forskning har vist at de aller fleste som får covid-19, får mild til moderat influensasykdom, men noen blir alvorlig syke.

Virusekspert professor Rebecca Cox ved Universitetet i Bergen har tidligere uttalt til ABC Nyheter at det ikke er noen grunn til panikk.

Hun understreket samtidig at alle må ta ansvar for å beskytte dem som er mest utsatt i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man må sørge for god håndhygiene og hostehygiene. Det er det viktigste rådet.

– Hvis man har tegn på forkjølelse, hold litt avstand. Ta ansvar særlig overfor eldre og personer som har underliggende sykdom, sa Cox til ABC Nyheter.


Vi skal holde deg oppdatert om coronaviruset

Coronaviruset har rammet Norge og verden. Det påvirker alle aspekter av livene våre – helsen, økonomien, arbeidsplassen, skolen, ferien og hverdagslivet vårt generelt.

ABC Nyheter skal holde deg oppdatert om spredningen av viruset. Vi skal formidle nødvendig informasjon slik at du kan ta kloke valg i hverdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet smittede i Norge øker. Folk opplever å bli satt i karantene, beordret til hjemmekontor og arrangementer avlyses. Mange føler på frykt og har stort informasjonsbehov.

ABC Nyheter skal dekke situasjonen fortløpende. Vi skal fokusere på hvordan du etter beste evne kan holde deg frisk, men også hvordan myndighetene håndterer spredningen og de potensielt langvarige effektene av coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har forståelse for at situasjonen kan virke urovekkende for mange. ABC Nyheter skal holde deg oppdatert, men ikke bidra til å skape unødvendig panikk. Startsiden skal bidra med relevant informasjon.

Vi håper at du synes vår dekning er informativ. Du kan alltid tipse oss eller komme med innspill på mail: tips@abcnyheter.no eller telefon: 977 36 017

Takk for at du leser ABC Nyheter og for at du bruker Startsiden

Espen Udland,

Ansvarlig redaktør / Administrerende direktør