Folkehelsesinstituttet anbefaler vaksine mot lungebetennelse til alle over 65 år

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle personer over 65 år til å ta pneumokokkvaksine, som beskytter mot blant annet lungebetennelse som skyldes pneumokokkbakterien.
Folkehelseinstituttet oppfordrer alle personer over 65 år til å ta pneumokokkvaksine, som beskytter mot blant annet lungebetennelse som skyldes pneumokokkbakterien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldre og personer med nedsatt immunforsvar bør beskytte seg motpneumokokk-bakterien som kan gi alvorlig lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse, konkluderer rapport fra FHI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Snakk med fastlegen din om vaksinasjon dersom du er over 65 år eller har andre sykdommer som gir økt risiko for alvorlig pneumokokksykdom, sier Brita Askeland Winje, seniorforsker ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Pneumokokker er en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. I noen tilfeller kan bakterieinfeksjonen gi et alvorligere sykdomsforløp med blodforgiftning (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Dødeligheten ved alvorlig sykdom er 20 prosent.

En ny rapport som Folkehelseinstitutet har skrevet sammen med kolleger i Sverige og Danmark, oppsummerer forskning på bruk av pneumokokkvaksine.

Rapporten konkluderer med at effekten av vaksinasjon er god.

Les også: – Du er så dårlig som du aldri før har vært. Det er et veldig godt tegn på sepsis

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

600 alvorlige tilfeller hvert år

Barn under to år tilbys pneumokokkvaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, noe som reduserer forekomsten av pneumokokksykdom i alle aldersgrupper (såkalt flokkimmunitet).

– Likevel er det fortsatt rundt 600 tilfeller av alvorlig pneumokokksykdom i Norge hvert år og vaksinering av voksne kan forebygge flere tilfeller. Dette kan gi en ytterligere folkehelsegevinst fordi vaksinasjon også beskytter mot lungebetennelse med pneumokokker, sier Winje i meldingen.

Disse bør vaksineres hvert tiende år

Vaksinering anbefales hvert tiende år til voksne med økt risiko for alvorlig sykdomsforløp, dersom de blir syke av pneumokokkbakterien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikogruppene er:

Mer om pneumokokker

Ordet pneumokokker er satt sammen av pneumo som viser at det har med lungene å gjøre og kokker som henviser til den kulerunde formen på bakterien. Pneumokokker betyr altså kuleformede bakterier i luftveiene.

Pneumokokkene er en bakterieart i gruppen streptokokker og har det latinske navnet streptococcus pneumoniae.

Kilde: FHI

  • eldre fra 65 års alder
  • personer som har immunsvikt eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret
  • personer som har kronisk sykdom og andre tilstander som øker risikoen for pneumokokksykdom

Kan redusere belastningen på helsetjenesten

Coronaviruset kan gi lungebetennelse. Denne vaksinene vil ikke hjelpe mot det, kun mot sykdom som skyldes pneumokokkbakterien.

Ifølge Margrethe Greve-Isdahl, overlege og spesialist i barnesykdommer ved FHI, er det viktig at de i risikogruppene er vaksinert, uavhengig av coronavirus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men vaksinering vil også kunne bidra til å redusere belastningen på helsetjenesten under et pågående utbrudd av covid-19.

– For noen virusinfeksjoner kan viruset føre til at immunforsvaret i luftveiene blir svekket. Erfaringer fra andre influensautbrudd viser at en del pasienter får lungebetennelse etter at influensaen er over. Men den største effekten er hvis vi slipper disse pasientene på toppen av en epidemi, uttalte Greve-Isdahl nylig til Aftenposten.