Sorg som diagnose: – Folk som er fanget i sin egen sorg, kan få bedre hjelp

– Hvis du har denne forlengede sorgen, så innebærer det gjerne at du holder den døde veldig tett til deg. Kanskje du tenner lys hver dag, ikke rydder bort tingene til den avdøde, går på besøk til graven daglig eller mange ganger i uken. Du gir ikke slipp på den døde, forklarer psykolog og professor Atle Dyregrov. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– Hvis du har denne forlengede sorgen, så innebærer det gjerne at du holder den døde veldig tett til deg. Kanskje du tenner lys hver dag, ikke rydder bort tingene til den avdøde, går på besøk til graven daglig eller mange ganger i uken. Du gir ikke slipp på den døde, forklarer psykolog og professor Atle Dyregrov. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt én av ti av alle som sørger, får en vedvarende sorgforstyrrelse. I visse grupper er andelen mye høyere. Psykolog Atle Dyregrov mener fordelene utveier ulempene når denne formen for komplisert sorg blir en diagnose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonys kone Lisa døde av kreft året før. Han savner henne grusomt og klarer ikke å finne noe glede i livet uten henne. Han besøker graven omtrent daglig. Ser på videohilsener som kona lagde til ham før hun døde, om og om igjen. Hun sier i videoene at han må fortsette å være seg selv og leve livet sitt videre, uten henne. Han gjør det motsatte. Blir en annen. Lar alt forfalle, både i hjemmet, på jobben og i relasjoner til venner og familie. Han ser overhodet ingen lyspunkter i livet, og er suicidal.

Tony, spilt av Ricky Gervais, er hovedpersonen i TV-serien «After Life», og er rammet av det som snart vil kunne gi diagnosen vedvarende sorgforstyrrelse.

Psykolog og professor Atle Dyregrov.
Psykolog og professor Atle Dyregrov.

Selv om sorg er en naturlig og forventet reaksjon på å miste en som står deg nær, har det lenge vært kjent at sorg etter dødsfall også kan føre til reaksjoner som kan gjøre hverdagen veldig vanskelig. Det har imidlertid ikke eksistert noen diagnose for denne typen sorgreaksjon, som kan gi store psykiske vansker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni 2018 godkjente Verdens helseorganisasjon (WHO) en ny versjon av sitt diagnosesystem – ICD11. Det inneholder for første gang en offisiell diagnose for komplisert sorg, kalt vedvarende sorgforstyrrelse, også omtalt som forlenget sorgforstyrrelse eller bare forlenget sorg.

Psykolog og professor Atle Dyregrov ved Universitetet i Bergen og Klinikk for krisepsykologi forteller at det finnes flere typer komplisert sorg, og at det som nå blir en egen diagnose er den vanligste typen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vedvarende sorgforstyrrelse er en sorgreaksjon som vedvarer med uforminsket intensitet og styrke, minst i seks måneder. De andre formene for komplisert sorg er ikke tatt med, sier Dyregrov til ABC Nyheter.

Påvirker i betydelig større grad hvordan man fungerer i hverdagen

Det som kjennetegner denne sorgforstyrrelsen er at den har høy intensitet, at man er overopptatt av den døde og plages så mye at man ikke greier å fungere i hverdagen – enten sosialt, på jobb eller i familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Diagnosen er ikke ment å gjelde vanlige sorgreaksjoner, som også kan være sterke, spesielt til å begynne med. De vil imidlertid variere mer i intensitet, og med tiden som hjelp avtar smerten og den blir lettere å leve med, sier Dyregrov. Ved vanlige sorgreaksjoner makter sørgende å ta lengre og lengre «pauser» fra sorgen, forklarer psykologen.

I den diagnosen som er inkludert i WHOs diagnosemanual ICD-11, er det et krav at sorgreaksjonen skal ha vart med den samme høye intensiteten i minst seks måneder.

Også normal sorg kan i noen tilfeller være intens i perioder og vare lengre enn seks måneder, men den som sørger lar ikke tankene kretse konstant om den døde. Ved forlenget sorg vil sorgen i betydelig større grad påvirke hvordan man fungerer i hverdagen, forklarer Dyregrov.

Både fordeler og ulemper ved en sorgdiagnose

Diskusjonen om hvorvidt det bør finnes en diagnose for komplisert sorg har pågått i årevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av de potensielle ulempene ved en slik diagnose, vil være hvis de som har en normal sorgreaksjon, blir oppfattet å ha en avvikende sorgreaksjon. Å få en diagnose innebærer også en fare for stigmatisering og det som kalles medikalisering, at sykdomstenkning anvendes for det som er vanlige livsproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er klar over både fordeler og ulemper ved en diagnose. Og jeg har falt ned på at slik vi har organisert helsevesenet, er det totalt sett en fordel fordi en slik diagnose vil medføre mer forskning, bedre kunnskap og forhåpentligvis bedre oppfølging for de som sliter med denne formen for komplisert sorg.

– Økt oppmerksomhet gjør at mennesker får adekvat hjelp, og at de slipper å bli sagt om at de dyrker sorgen, når de egentlig er fanget i sin egen sorg.

Noen har større risiko for å «fryse fast» i sorgen

Dyregrov forklarer at dersom man ser under ett alle som mister noen nære, så er det i underkant av ti prosent som får en forlenget sorgforstyrrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men i utsatte grupper, for eksempel blant dem som mister barn eller som mister noen i selvmord, er det en mye høyere prosentandel som får en slik sorgreaksjon.

For det er noen faktorer rundt et dødsfall som gir større risiko for å «fryse fast» i sorgen.

– Det har både å gjøre med type dødsfall og med hvem du mister, forklarer psykologen.

– Det å miste et barn regnes som det verste, på tvers av alle kulturer. Det å miste en forelder, særlig hvis den andre forelderen er sårbar, gir også større risiko for komplisert sorg.

I tillegg er det slik at plutselige dødsfall som regel gir mer vansker enn forventede dødsfall. Men hvis du har hatt et vanskelig eller langvarig sykdomsforløp som gjør at du er utmattet ved dødstidspunktet, så kan du også være ekstra utsatt for å få en vedvarende sorgforstyrrelse, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dermed er det litt feil bare å trekke frem plutselige dødsfall som de vanskeligste, men det er riktig at forskningen gjennomgående viser at slik komplisert sorg er mer vanlig der enn i forventede dødsfall. Ofte er det også traumatiske inntrykk som forverrer sorgen og ikke så sjelden kan gi posttraumatiske plager i ettertid, sier Dyregrov.

– Det å miste noen ved kriminelle handlinger er ekstra vanskelig

Også dødsfall som følge av kriminelle handlinger, som drap og terror, øker risikoen, forklarer psykologen.

– Når vi ser på type dødsfall, så er det å miste noen ved kriminelle handlinger ekstra vanskelig i etterkant. Da har det vært et ønske om å drepe. Det øker vanskene for de etterlatte.

– I tillegg er det rettsprosesser og sorgen kan bli forstyrret av at deler av sorgen skjer i det offentlige rom.

Dødsfall som følge av naturkatastrofer der menneskelig innflytelse også er en faktor, vil også gi større vansker hos etterlatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For eksempel ved dødsfall i skred, der noen har gitt tillatelse til å bygge i et spesielt utsatt område, gjør det grensene mellom naturskapte og menneskeskapte katastrofer utydelige.

I noen tilfeller kan man i sorgprosessen dra nytte av at andre har mistet noen samtidig. Men ved plutselige, uventede enkeltdødsfall står man helt alene, forklarer psykologen.

– Det finnes heldigvis noen gode foreninger som kan være til hjelp i en slik situasjon, som Landsforeningen for etterlatte selvmord (LEVE) og Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger bedre kompetanse om forlenget sorg

Fordi dette med vedvarende sorgforstyrrelse er en ny diagnose, er det ikke per i dag så god kompetanse blant fagfolk når det kommer til behandling, forklarer Dyregrov.

– Det er betydelig bedre kompetanse om traumer som del av den kompliserte sorgen, for eksempel påtrengende minner som følge av at man var til stede da døden inntraff eller at man var den som fant den døde, enn om hvordan den forlengede sorgen skal møtes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den nye diagnosen vil gjøre det nødvendig at vi får helsepersonell som blir oppdatert på dette området og at helsevesenet tar det på alvor. Det vil gi mer utdannelse av de som skal behandle pasienter med vedvarende sorgforstyrrelse.

– Det finnes gode måter å jobbe med komplisert sorg

Dyregrov forklarer at de som skal hjelpe disse pasientene kan bruke det som kalles sorgspesifikk terapi.

– Det finnes gode måter å jobbe med komplisert sorg, som gir større sjanse for å komme ut av den forlengede sorgen.

– Hvis du har denne forlengede sorgen, så innebærer det gjerne at du holder den døde veldig tett til deg. Kanskje du tenner lys hver dag, ikke rydder bort tingene til den avdøde, går på besøk til graven daglig eller mange ganger i uken. Du gir ikke slipp på den døde, noe som gjør at det blir et hardt arbeid med å gradvis gi mer slipp på den dødes nærvær i tanker og omgivelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terapien kan gå ut på at man ikke lenger tillater seg å ha den døde som sentrum i tilværelsen.

– Man kan jobbe med å trappe ned på gravbesøk, ikke tenne lys hver dag, tenke på plassering av bilder av den døde, slik at det ikke er den første du ser hver dag når du står opp og den siste du ser når du legger deg. Det kan være at du lager en plan for å rydde i tingene etter den døde, og at du presser deg selv til ikke å nevne den døde i hver samtale du har. Ved alltid å snakke om den døde, kan du skyve vekk menneskene du har rundt deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også gå ut på at man i fantasien går og tar farvel med den døde eller at man skriver avskjedsbrev til døde, forklarer han.

– Målet er å forsøke å la de som lever få større plass enn den som er død.

Økt oppmerksomhet, mer forskning og bedre kunnskap

Det positive med å få denne diagnosen er at det gir økt oppmerksomhet i helsevesenet, mer forskning og bedre kunnskap, blant for eksempel allmennleger som kan henvise pasienter videre, mener Dyregrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det synes jeg oppveier faren for at noen feilaktig får diagnosen komplisert sorg når de egentlig bare har vanlig sorg. Med de strenge kriteriene som er satt når det gjelder varighet og intensitet, minker sjansene for at dette skal skje.

– Noen studier som er gjort blant pasienter med vedvarende sorgforstyrrelse i USA, viser at de som har fått diagnosen er glade for det. De møter mer forståelse fra andre og blir bedre forstått.

Sørgende er altså også positivt innstilt til dette, men det er helt klart noen faremomenter som man må være oppmerksomme på, understreker psykologen.

Forlenget sorg eller depresjon?

Mens intens og vedvarende lengsel etter avdøde er et kjernesymptom ved forlenget sorg, er generelt nedsatt interesse eller evne til å glede seg over ting i hverdagen et kjernesymptom ved depresjon.

I tillegg vil man ved depresjon ofte ha en følelse av verdiløshet og selvforakt, som ikke er til stede ved forlenget sorg.

Behandlingen som anbefales er heller ikke den samme, har Kristensen, Dyregrov og Dyregrov tidligere beskrevet i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

For å få hjelp i helsevesenet er det nødvendig med en diagnose. Uten en slik sorgdiagnose som nå innføres, har en del fastleger måttet ty til alternative, misvisende diagnoser for å kunne hjelpe etterlatte som sliter.

– Det er en del som feilaktig har fått diagnosen depresjon, som for dem det gjelder kan gjøre det vanskelig å få forsikringer og slike ting, sier Dyregrov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Depresjon er også en av de vanligste formene for psykiske vansker som følge av tap av en nær og kjær. Og selv om det er visse likheter mellom komplisert sorg og depresjon, er det også flere sentrale forskjeller, forklarer han.

– Hvis noen mister en de har nær og får depresjon, er ikke de ikke så opptatt av den døde.

Usikkert når den nye diagnosen innføres i Norge

Per i dag er det den forrige versjonen av WHOs diagnosesystem, ICD-10, som er gjeldende her til lands.

I Norge er Direktoratet for e-helse som har ansvaret for å implementere den nye versjonen, ICD-11, som inneholder den nye diagnosen vedvarende sorgforstyrrelse.

På spørsmål fra ABC Nyheter om når dette vil skje, svarer seksjonssjef Taran Borge følgende i en e-post:

– I mai 2019 godkjente WHO en ny versjon av ICD-kodeverket – ICD-11. Det er første gang på over 20 år at et nytt ICD-kodeverk publiseres, og endringene er store. I tillegg til den medisinskfaglige oppdateringen er ICD-11 også utviklet for digital bruk.

Borge forklarer at direktoratet nå skal vurdere ulike strategier for innføring av ICD-11 i Norge.

– Tidspunkt for når dette skal gjennomføres er ikke bestemt. Direktoratet for e-helse er i dialog med Sverige, Danmark og Island om bruk av ICD-11 i Norden, sier hun til ABC Nyheter.