Ny forskning: – Løping – uansett mengde – er knyttet til lengre liv

<p>– Det er en spesiell gruppe mennesker som løper, for folkehelsens del bør man nok heller promotere gåturer og sykkelturer som flere kan delta i, mener professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– Det er en spesiell gruppe mennesker som løper, for folkehelsens del bør man nok heller promotere gåturer og sykkelturer som flere kan delta i, mener professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De som kan og vil løpe, bør absolutt gjøre det, men også mindre intensiv aktivitet kan forlenge livet, ifølge professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole.

Det er ikke noe tvil om at fysisk aktivitet er bra for helsa. Og helsemyndighetene har klare anbefalinger om at hver og en av oss bør bevege oss en viss mengde hver uke.

Anbefalinger om aktivitet for voksne og eldre

Voksne som i utgangspunktet er lite fysisk aktive vil ha en betydelig helsegevinst ved å være i fysisk aktivitet omtrent 30 minutter med moderat til høy intensitet daglig.

Optimal helseeffekt oppnås sannsynligvis ved å kombinere minst 75 minutter aktivitet med høy intensitet og 150 minutter moderat aktivitet hver uke.

Aktiviteten kan deles opp i økter på minst 10 minutter.

Det anbefales i tillegg å gjøre øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper minst to dager i uken.

Eldre bør følge de samme anbefalingene. De som ikke kan følge rådene på grunn av nedsatt funksjonsnivå eller en sviktende helse, anbefales å være så aktive som evne og helsetilstand tillater.

Kilde: Helsenorge.no

I en ny australsk studie har forskere analysert data fra tidligere studier for å se nærmere på sammenhengen mellom det å løpe og risikoen for å dø av hjertesykdom, kreft og alle dødsårsaker samlet.

Resultatene viser at det å løpe, selv i små doser, knyttes til redusert dødelighet, altså lengre liv.

Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine tirsdag.

– De som kan, vil og liker å løpe skal definitivt gjøre det, sier professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole (NHI) til ABC Nyheter.

Han har ikke vært involvert i den nye studien, men har selv forsket på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og dødelighet og funnet at selv litt aktivitet med lav intensitet er bedre enn ikke noe.

Les også: Derfor kan trening hjelpe mot det farlige magefettet

– Litt løping er bedre enn ikke noe

Forskerne ved Institute for Health and Sport ved University of Victoria, fant 14 egnede studier med 6 forskjellige befolkningsgrupper (kohorter) fra USA, Storbritannia, Kina og Danmark, som inkluderte til sammen 232.149 mennesker. Helsen deres hadde blitt fulgt opp i en periode på mellom 5,5 år og 35 år, og i løpet av perioden hadde totalt 25,952 av deltagerne dødd.

Gruppen som ble regnet som løpere, utgjorde om lag ti prosent av deltagerne. Deltagerne rapporterte selv om hvorvidt de løp og eventuelt hvor mye. Data om dødsfall ble hentet fra nasjonale registre.

Den ferske analysen viser at for menn og kvinner sett under ett er det å løpe knyttet til 27 prosent lavere risiko for å dø, uansett årsak, sammenlignet med ikke å løpe.

Studien knytter også løping til 30 prosent lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, og 23 prosent lavere risiko for å dø av kreft. ‌

Disse funnene var uavhengig av mengden løping deltagerne bedrev. Selv små doser, for eksempel en gang i uka eller mindre, med en varighet på under 50 minutter hver gang, og i en hastighet under 8 km/t, så ut til å være knyttet til betydelige fordeler med tanke på helse og levealder, ifølge studien.

– Enhver mengde løping er bedre enn ikke noe løping, og høyere doser av løping er ikke nødvendigvis knyttet til større fordeler når det kommer til dødelighet, konkluderer forskerne.

De mener man ville se en betydelig effekt på folkehelse og levealder om flere begynte å løpe.

Les også: Studie: Trening kan både forebygge og bremse flere kreftformer

– Kan ikke si hvor mye man bør løpe

– Å gå i 23-24 minutter per dag kan de aller fleste klare å få inn i hverdagen, sier professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH
– Å gå i 23-24 minutter per dag kan de aller fleste klare å få inn i hverdagen, sier professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

Ulf Ekelund, som er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole og forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), mener metaanalysen er godt gjennomført.

– Det som er bra er at de virkelig har forsøkt å forstå hvordan deltagernes løping påvirker deres risiko for død. De har bare inkludert studier som virkelig hadde høy kvalitet, der forskerne hadde tatt hensyn til andre faktorer som kan være relevante, som for eksempel livsstil, sier han.

– Studien viser tydelig at de som regelmessig løper har en minsket risiko for dødelighet. Men fordi de legger sammen data fra ulike studier, kan de ikke si noe om hvilken mengde løping som knyttes til ulik reduksjon i risikoen, forklarer han.

Der noen av studiene stilte detaljerte spørsmål om hyppighet, varighet og fart, har andre bare spurt om man løper eller ikke.

– Dermed kan de ikke si hvor mye man bør løpe, forklarer Ekelund.

– Spesiell gruppe mennesker som løper

Professoren bemerker at det ikke er en spesielt stor andel av deltagerne som løper.

– Når det bare er ti prosent som har rapportert at de løper, kan man fundere på hvilken betydning løping har i forhold til andre aktiviteter som å gå eller å sykle, som mange flere av oss driver med.

– Det er en spesiell gruppe mennesker som løper, for folkehelsens del bør man nok heller promotere gåturer og sykkelturer som flere kan delta i. Vi vet at selv den typen aktivitet har positiv effekt, og at en større andel av befolkning deltar i mindre intensive aktiviteter.

– Alle kan klare å gå 24 minutter om dagen

Det å gå litt hver dag, enten det er til jobb, til butikken eller en spasertur for turens skyld, er også knyttet til lengre liv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det å gå litt hver dag, enten det er til jobb, til butikken eller en spasertur for turens skyld, er også knyttet til lengre liv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tidligere i år publiserte Ekelund og kolleger en metaanalyse i tidsskriftet BMJ basert på resultater fra åtte ulike studier, der all aktivitet var målt med aktivitetsmålere (akselerometer) som deltagerne gikk med. I tillegg var dataene fra de ulike studiene analysert på samme måte.

– Da så vi at det fantes en sterk redusert risiko for dødelighet knyttet til total fysisk aktivitet. Men også da vi delte inn total aktivitet i grupper for lett og moderat intensitet, så vi en sterk risikoreduksjon. Jo mer aktiv man var, jo bedre effekt, forklarer forskeren.

– Ved moderat intensitet så vi en maksimal risikoreduksjon ved rundt 23-24 aktive minutter om dagen. Det er ganske lite aktivitet. Å gå i 23-24 minutter per dag kan de aller fleste klare å få inn i hverdagen.

– Aktivitetsmåler bedre enn spørreskjema

Ekelund og kollegene fant også at sammenhengen mellom fysisk aktivitet og reduksjon i dødelighet var sterkere enn det man har målt i studier der aktiviteten er målt med spørreskjemaer.

– Det kan sikkert forklares ved at en aktivitetsmåler er et bedre verktøy enn et spørreskjema. Det er for eksempel veldig vanskelig å svare på spørsmål om aktivitet med lett intensitet, fordi det er vanskelig å huske på hvor mye husarbeid eller hagearbeid man har deltatt i. Det må man nesten måle, sier han.

– Vår konklusjon var at total fysisk aktivitet er sterkt knyttet til dødelighet. Og alle intensitetsnivåer, selv det vi mener er lett intensitet, er sterkt knyttet til redusert dødelighet.

Les også: Fysisk aktivitet gir hjernen en boost: Å løpe seg til bedre mental helse

Kan være ekstra fordeler ved høy intensitet

Men, tilbake til løping og den ferske studien.

– Hva er bra med løping som aktivitet?

– Det er høyere intensitet når man løper enn når man spaserer, og det kan være slik at en høyere intensitet har en større betydning for visse sykdomsfaktorer. Så man skal definitivt ikke slutte å løpe, gå langrenn eller andre mer intensive aktiviteter, svarer Ekelund.

– Jeg liker godt å trene intensivt, selv om vi har vist at man også har god effekt av lavere intensitet, så vil jeg fortsette med det, legger han til.

Men i et folkehelseperspektiv er det bedre å gjøre lite enn ingen ting, understreker professoren.

– Og jo mer man gjør, jo bedre er det. Så løping er absolutt en bra aktivitet for dem som klarer det. Samtidig er det større skaderisiko enn om man går på tur, særlig om man ikke er vant med løping.

– Så norske helsemyndigheters råd om 150 minutter moderat aktivitet i uka, gjerne kombinert med 75 minutter aktivitet med høy intensitet, er fortsatt et godt råd?

– Det er fortsatt et veldig godt råd, svarer Ekelund.

– De amerikanske anbefalingene som kom på slutten av fjoråret, sier at man bør få inn et sted mellom 150-300 minutter med aktivitet i uken. På et sånt nivå tror jeg man finner optimal effekt, legger han til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:09 En person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet
Siste nytt
20:09VerdenEn person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet
Populært