Meny

Forskning: – Middelhavskost gir mer variert tarmflora enn vestlig kost

<p>– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier forsker bak ny studie som viser at middelhavskost ga en mer mangfoldig bakterieflora enn vestlig diett hos ape. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier forsker bak ny studie som viser at middelhavskost ga en mer mangfoldig bakterieflora enn vestlig diett hos ape. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Et interessant innspill i debatten om hva vi bør spise for å ha en god helse, sier UiT-professor om en ny amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tarmen og bakteriefloraen som lever her, har de senere årene kommet i forskernes søkelys, fordi man har innsett at tarmbakteriene har stor betydning for helsa vår.

Kunnskapen på dette området er fremdeles svært begrenset, men man vet at bakterieflora som består av mange forskjellige arter, er positivt.

I en ny studie har forskere ved Wake Forest University i USA sett på hvilken effekt middelhavskost og vestlig kost har på tarmfloraen hos aper.

Resultatene viste at apene som fikk den plantebaserte middelhavskosten, hadde en mer variert bakterieflora enn apene som spiste den vestlige, kjøttrike dietten.

– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier førsteforfatter av studien Hariom Yadav i en pressemelding.

– Vår studie viste at det var en betydelig økning av de gode bakteriene, hovedsakelig Lactobacillus, i tarmfloraen til gruppen med aper som fikk middelhavskost, fortsetter Yadav.

Middelhavskosten kjennetegnes av at den inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og sunne planteoljer, bønner og linser, mye fisk og sjømat og lite kjøtt. Et slikt kosthold er også i tråd med Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd.

Yadav mener resultatene fra studien kan bidra til videre forskning for å få en bedre forståelse av sammenhengen mellom kosthold, tarmflora og helse hos mennesker.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

– Spiser du variert, får du en mer variert bakterieflora

– Det er mye snakk om hva man skal spise for å ha en god helse. Og dette er et interessant innspill i debatten. Vi vet at tarmfloraen betyr mye for mange sykdommer, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi, ved UiT, Norges arktiske universitet, til ABC Nyheter.

Han synes studien som ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Nutrition forrige uke, er interessant og god.

– Studien bekrefter det vi vet; spiser du mange forskjellige ting, så får du en mer variert bakterieflora, sier Olsvik.

Han forklarer at vi trenger tarmfloraen for å hjelpe fordøyelsen vår og for å beskytte oss mot bakterier som vi ikke er venner med.

– Og så trenger vi at tarmfloraen skal være heterogen, med mange forskjellige arter. Hvis den blir dominert av få arter er man mer sårbar.

– Derfor kan man kanskje si at en middelhavsdiett er litt tryggere, fordi man spiser variert og derfor får mange ulike bakteriearter i tarmfloraen, sier professoren.

Les også: Tarmbakterier kan stå bak slitasjegikt

– Vi mater bakteriene våre

Olsvik liker ikke å snakke om «gode» og «dårlige» bakterier. Han forklarer at tarmfloraen vår vil få flere av de bakteriene som klarer å bryte ned det vi spiser. Spiser man mye kjøtt får man flere bakterier som kan klippe proteiner. Spiser man mye plantekost vil man få mer av bakteriene som best håndterer det.

– Vi mater bakteriene våre. De artene som får mat overlever og blir flere. De som ikke får mat, forsvinner.

– Du får den typen tarmflora du har basert på hva du spiser. Spiser du bare kjøtt må de bakteriene som overlever kunne spise protein. Da mangler du kanskje de som skal spise opp grønnsaker og fiber og slikt, for disse får ikke mat.

Hentet bakterieprøver ut fra tarmen

Den ferske studien er gjennomført på 20 aper, som ble delt i to like store grupper. Gruppene fikk hver sin diett i 2,5 år. Den ene gruppen fikk middelhavskost, mens den andre gruppen fikk en kjøttrik vestlig kost.

Den ene gruppen fikk en vestlig diett, bestående av: flesk, smør, egg, talg fra oksekjøtt, kolesterol, glukose-fruktose sirup (high fructose corn syrup) og sukrose (vanlig husholdningssukker).

Den andre gruppen fikk middelhavskost, bestående av: fiskeolje, oliven olje, fiskemel, smør, egg, bønnemel, hvetemel, grønnsaksjuice, fruktpure og sukrose.

Da 2,5 år var gått ble apene avlivet og forskerne hentet ut bakterieprøver fra tarmene deres.

Bakterieprøvene viste altså at det var et mye større mangfold av bakteriearter i tarmene til apene som hadde spist middelhavskost, sammenlignet med apene som spiste vestlig diett.

Les også: Denne tabutilstanden rammer oftest kvinner

– Jegere/sankere ti ganger flere arter enn byfolk

Det at forskerne hentet bakterieprøver direkte fra tarmene, er en av styrkene til studien, ifølge professor Olsvik.

– Når forskere skal studere tarmbakterier har de en tendens til å dyrke bakterier i petriskåler i laboratoriet. Det man får frem da er bare om lag ti prosent av de bakterieartene vi har i tarmen. Vi har cirka 3000 forskjellige bakteriearter i tarmen, men ved dyrking får man bare frem en liten del av dem.

Det er heller ikke så bra å konkludere om bakteriefloraen basert på avføringsprøver, forklarer han.

– Det som kommer ut til slutt har gjerne blitt liggende i rektum i et døgn eller så, og gir heller ikke et riktig bilde av bakterieartene i tarmen. Men her har de avlivet dyrene og gått inn i tarmen og sett på bakteriefloraen der. Det er mer interessant, sier Olsvik.

Forskerne ved Wake Forest University har også brukt moderne DNA-teknologi for å identifisere de ulike bakteriene, forklarer han.

– Den viktigste konklusjonen, at de som spiser middelhavskost har mange flere bakteriearter i tarmen, stemmer godt overens med historikken, sier Olsvik og fortsetter:

– Vi har undersøkelser fra indianerstammer som er jegere/sankere, og går rundt og spiser det de finner. De kan uten problemer ha ti ganger flere bakteriearter i tarmen enn man finner hos vanlige bymennesker.

Olsvik mener den ferske studien er en utmerket studie av aper. Men den er ikke gjennomført på menneskeaper, som er våre nærmeste slektninger.

– Så det er ikke nødvendigvis absolutt overførbart til mennesker, men det gir gode innspill i diskusjonen, sier han.

– Vet mer om månens overflate enn om tarmfloraen vår

Olsvik understeker at man har et langt lerret å bleke når det kommer til å få en god forståelse av tarmfloraens betydning for helsa vår.

– Det sies at vi vet mer om månenes overflate enn vår egen tarmflora, og det stemmer nok.

– Det vi vet er at tarmfloraen er i konstans ubalanse. Den hopper opp og ned basert på hva vi mater den med. Spiser eller drikker du for eksempel mye sukker, får du masse bakterier som er gode sukkerspaltere.

Han oppsummerer at det synes klart at tarmfloraen vår påvirker oss på flere måter.

– Ikke bare vår fordøyelse, men også måten vi spiser på, om vi blir tykke eller tynne, og sannsynligvis også enkelte sykdommer som vi normalt ikke setter i forbindelse med tarmen, for eksempel enkelte former for mentale lidelser.

– Som å tenne på urskogen

Måten vi påvirker tarmen og bakteriefloraen aller mest er med antibiotika. Unødig bruk av antibiotika må derfor unngås, understeker han.

– Hvis man tar antibiotika ved en enkel øreinfeksjon er det som å starte en helt unødvendig «brann» i tarmen. Det kan sammenlignes med en brann i urskogen, masse arter dør. Spiser du antibiotika i mange dager er det bare noen få arter som overlever. De kan lage et giftstoff som kan gjøre at man får sår i tarmen, som er vanskelig å behandle, sier professor Ørjan Olsvik ved UiT til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:33 Israel skal ha skutt mot mål i Syria02:25 Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21 10.000 Nissan-ansatte må gå02:01 Boligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26 Sko solgt til rekordsum i New York01:10 Mulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo00:33 Politijakt på skoranere i Oslo00:25 USA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon
Siste nytt
02:33VerdenIsrael skal ha skutt mot mål i Syria02:25NorgeMeningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21Verden10.000 Nissan-ansatte må gå02:01NorgeBoligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26VerdenSko solgt til rekordsum i New York01:10NorgeMulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo00:33NorgePolitijakt på skoranere i Oslo00:25VerdenUSA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon
Populært