Meny

Forskning: – Middelhavskost gir mer variert tarmflora enn vestlig kost

– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier forsker bak ny studie som viser at middelhavskost ga en mer mangfoldig bakterieflora enn vestlig diett hos ape. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Et interessant innspill i debatten om hva vi bør spise for å ha en god helse, sier UiT-professor om en ny amerikansk studie.

Tarmen og bakteriefloraen som lever her, har de senere årene kommet i forskernes søkelys, fordi man har innsett at tarmbakteriene har stor betydning for helsa vår.

Kunnskapen på dette området er fremdeles svært begrenset, men man vet at bakterieflora som består av mange forskjellige arter, er positivt.

I en ny studie har forskere ved Wake Forest University i USA sett på hvilken effekt middelhavskost og vestlig kost har på tarmfloraen hos aper.

Resultatene viste at apene som fikk den plantebaserte middelhavskosten, hadde en mer variert bakterieflora enn apene som spiste den vestlige, kjøttrike dietten.

– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier førsteforfatter av studien Hariom Yadav i en pressemelding.

– Vår studie viste at det var en betydelig økning av de gode bakteriene, hovedsakelig Lactobacillus, i tarmfloraen til gruppen med aper som fikk middelhavskost, fortsetter Yadav.

Middelhavskosten kjennetegnes av at den inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og sunne planteoljer, bønner og linser, mye fisk og sjømat og lite kjøtt. Et slikt kosthold er også i tråd med Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd.

Yadav mener resultatene fra studien kan bidra til videre forskning for å få en bedre forståelse av sammenhengen mellom kosthold, tarmflora og helse hos mennesker.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

– Spiser du variert, får du en mer variert bakterieflora

– Det er mye snakk om hva man skal spise for å ha en god helse. Og dette er et interessant innspill i debatten. Vi vet at tarmfloraen betyr mye for mange sykdommer, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi, ved UiT, Norges arktiske universitet, til ABC Nyheter.

Han synes studien som ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Nutrition forrige uke, er interessant og god.

– Studien bekrefter det vi vet; spiser du mange forskjellige ting, så får du en mer variert bakterieflora, sier Olsvik.

Han forklarer at vi trenger tarmfloraen for å hjelpe fordøyelsen vår og for å beskytte oss mot bakterier som vi ikke er venner med.

– Og så trenger vi at tarmfloraen skal være heterogen, med mange forskjellige arter. Hvis den blir dominert av få arter er man mer sårbar.

– Derfor kan man kanskje si at en middelhavsdiett er litt tryggere, fordi man spiser variert og derfor får mange ulike bakteriearter i tarmfloraen, sier professoren.

Les også: Tarmbakterier kan stå bak slitasjegikt

– Vi mater bakteriene våre

Olsvik liker ikke å snakke om «gode» og «dårlige» bakterier. Han forklarer at tarmfloraen vår vil få flere av de bakteriene som klarer å bryte ned det vi spiser. Spiser man mye kjøtt får man flere bakterier som kan klippe proteiner. Spiser man mye plantekost vil man få mer av bakteriene som best håndterer det.

– Vi mater bakteriene våre. De artene som får mat overlever og blir flere. De som ikke får mat, forsvinner.

– Du får den typen tarmflora du har basert på hva du spiser. Spiser du bare kjøtt må de bakteriene som overlever kunne spise protein. Da mangler du kanskje de som skal spise opp grønnsaker og fiber og slikt, for disse får ikke mat.

Hentet bakterieprøver ut fra tarmen

Den ferske studien er gjennomført på 20 aper, som ble delt i to like store grupper. Gruppene fikk hver sin diett i 2,5 år. Den ene gruppen fikk middelhavskost, mens den andre gruppen fikk en kjøttrik vestlig kost.

Den ene gruppen fikk en vestlig diett, bestående av: flesk, smør, egg, talg fra oksekjøtt, kolesterol, glukose-fruktose sirup (high fructose corn syrup) og sukrose (vanlig husholdningssukker).

Den andre gruppen fikk middelhavskost, bestående av: fiskeolje, oliven olje, fiskemel, smør, egg, bønnemel, hvetemel, grønnsaksjuice, fruktpure og sukrose.

Da 2,5 år var gått ble apene avlivet og forskerne hentet ut bakterieprøver fra tarmene deres.

Bakterieprøvene viste altså at det var et mye større mangfold av bakteriearter i tarmene til apene som hadde spist middelhavskost, sammenlignet med apene som spiste vestlig diett.

Les også: Denne tabutilstanden rammer oftest kvinner

– Jegere/sankere ti ganger flere arter enn byfolk

Det at forskerne hentet bakterieprøver direkte fra tarmene, er en av styrkene til studien, ifølge professor Olsvik.

– Når forskere skal studere tarmbakterier har de en tendens til å dyrke bakterier i petriskåler i laboratoriet. Det man får frem da er bare om lag ti prosent av de bakterieartene vi har i tarmen. Vi har cirka 3000 forskjellige bakteriearter i tarmen, men ved dyrking får man bare frem en liten del av dem.

Det er heller ikke så bra å konkludere om bakteriefloraen basert på avføringsprøver, forklarer han.

– Det som kommer ut til slutt har gjerne blitt liggende i rektum i et døgn eller så, og gir heller ikke et riktig bilde av bakterieartene i tarmen. Men her har de avlivet dyrene og gått inn i tarmen og sett på bakteriefloraen der. Det er mer interessant, sier Olsvik.

Forskerne ved Wake Forest University har også brukt moderne DNA-teknologi for å identifisere de ulike bakteriene, forklarer han.

– Den viktigste konklusjonen, at de som spiser middelhavskost har mange flere bakteriearter i tarmen, stemmer godt overens med historikken, sier Olsvik og fortsetter:

– Vi har undersøkelser fra indianerstammer som er jegere/sankere, og går rundt og spiser det de finner. De kan uten problemer ha ti ganger flere bakteriearter i tarmen enn man finner hos vanlige bymennesker.

Olsvik mener den ferske studien er en utmerket studie av aper. Men den er ikke gjennomført på menneskeaper, som er våre nærmeste slektninger.

– Så det er ikke nødvendigvis absolutt overførbart til mennesker, men det gir gode innspill i diskusjonen, sier han.

– Vet mer om månens overflate enn om tarmfloraen vår

Olsvik understeker at man har et langt lerret å bleke når det kommer til å få en god forståelse av tarmfloraens betydning for helsa vår.

– Det sies at vi vet mer om månenes overflate enn vår egen tarmflora, og det stemmer nok.

– Det vi vet er at tarmfloraen er i konstans ubalanse. Den hopper opp og ned basert på hva vi mater den med. Spiser eller drikker du for eksempel mye sukker, får du masse bakterier som er gode sukkerspaltere.

Han oppsummerer at det synes klart at tarmfloraen vår påvirker oss på flere måter.

– Ikke bare vår fordøyelse, men også måten vi spiser på, om vi blir tykke eller tynne, og sannsynligvis også enkelte sykdommer som vi normalt ikke setter i forbindelse med tarmen, for eksempel enkelte former for mentale lidelser.

– Som å tenne på urskogen

Måten vi påvirker tarmen og bakteriefloraen aller mest er med antibiotika. Unødig bruk av antibiotika må derfor unngås, understeker han.

– Hvis man tar antibiotika ved en enkel øreinfeksjon er det som å starte en helt unødvendig «brann» i tarmen. Det kan sammenlignes med en brann i urskogen, masse arter dør. Spiser du antibiotika i mange dager er det bare noen få arter som overlever. De kan lage et giftstoff som kan gjøre at man får sår i tarmen, som er vanskelig å behandle, sier professor Ørjan Olsvik ved UiT til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:17 Mediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning fra VG07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Siste nytt
08:17SportMediemøte med landslaget for kvinner og menn om skiathlon07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49NorgeGiske krever unnskyldning fra VG07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet
Populært