Forskning: – Middelhavskost gir mer variert tarmflora enn vestlig kost

<p>– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier forsker bak ny studie som viser at middelhavskost ga en mer mangfoldig bakterieflora enn vestlig diett hos ape. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier forsker bak ny studie som viser at middelhavskost ga en mer mangfoldig bakterieflora enn vestlig diett hos ape. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Et interessant innspill i debatten om hva vi bør spise for å ha en god helse, sier UiT-professor om en ny amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tarmen og bakteriefloraen som lever her, har de senere årene kommet i forskernes søkelys, fordi man har innsett at tarmbakteriene har stor betydning for helsa vår.

Kunnskapen på dette området er fremdeles svært begrenset, men man vet at bakterieflora som består av mange forskjellige arter, er positivt.

I en ny studie har forskere ved Wake Forest University i USA sett på hvilken effekt middelhavskost og vestlig kost har på tarmfloraen hos aper.

Resultatene viste at apene som fikk den plantebaserte middelhavskosten, hadde en mer variert bakterieflora enn apene som spiste den vestlige, kjøttrike dietten.

– Hvis enkelte bakteriearter dominerer og det ikke er en god balanse, kan det gå ut over helsa vår, sier førsteforfatter av studien Hariom Yadav i en pressemelding.

– Vår studie viste at det var en betydelig økning av de gode bakteriene, hovedsakelig Lactobacillus, i tarmfloraen til gruppen med aper som fikk middelhavskost, fortsetter Yadav.

Middelhavskosten kjennetegnes av at den inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, nøtter, frø og sunne planteoljer, bønner og linser, mye fisk og sjømat og lite kjøtt. Et slikt kosthold er også i tråd med Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd.

Yadav mener resultatene fra studien kan bidra til videre forskning for å få en bedre forståelse av sammenhengen mellom kosthold, tarmflora og helse hos mennesker.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

– Spiser du variert, får du en mer variert bakterieflora

– Det er mye snakk om hva man skal spise for å ha en god helse. Og dette er et interessant innspill i debatten. Vi vet at tarmfloraen betyr mye for mange sykdommer, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi, ved UiT, Norges arktiske universitet, til ABC Nyheter.

Han synes studien som ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Nutrition forrige uke, er interessant og god.

– Studien bekrefter det vi vet; spiser du mange forskjellige ting, så får du en mer variert bakterieflora, sier Olsvik.

Han forklarer at vi trenger tarmfloraen for å hjelpe fordøyelsen vår og for å beskytte oss mot bakterier som vi ikke er venner med.

– Og så trenger vi at tarmfloraen skal være heterogen, med mange forskjellige arter. Hvis den blir dominert av få arter er man mer sårbar.

– Derfor kan man kanskje si at en middelhavsdiett er litt tryggere, fordi man spiser variert og derfor får mange ulike bakteriearter i tarmfloraen, sier professoren.

Les også: Tarmbakterier kan stå bak slitasjegikt

– Vi mater bakteriene våre

Olsvik liker ikke å snakke om «gode» og «dårlige» bakterier. Han forklarer at tarmfloraen vår vil få flere av de bakteriene som klarer å bryte ned det vi spiser. Spiser man mye kjøtt får man flere bakterier som kan klippe proteiner. Spiser man mye plantekost vil man få mer av bakteriene som best håndterer det.

– Vi mater bakteriene våre. De artene som får mat overlever og blir flere. De som ikke får mat, forsvinner.

– Du får den typen tarmflora du har basert på hva du spiser. Spiser du bare kjøtt må de bakteriene som overlever kunne spise protein. Da mangler du kanskje de som skal spise opp grønnsaker og fiber og slikt, for disse får ikke mat.

Hentet bakterieprøver ut fra tarmen

Den ferske studien er gjennomført på 20 aper, som ble delt i to like store grupper. Gruppene fikk hver sin diett i 2,5 år. Den ene gruppen fikk middelhavskost, mens den andre gruppen fikk en kjøttrik vestlig kost.

Den ene gruppen fikk en vestlig diett, bestående av: flesk, smør, egg, talg fra oksekjøtt, kolesterol, glukose-fruktose sirup (high fructose corn syrup) og sukrose (vanlig husholdningssukker).

Den andre gruppen fikk middelhavskost, bestående av: fiskeolje, oliven olje, fiskemel, smør, egg, bønnemel, hvetemel, grønnsaksjuice, fruktpure og sukrose.

Da 2,5 år var gått ble apene avlivet og forskerne hentet ut bakterieprøver fra tarmene deres.

Bakterieprøvene viste altså at det var et mye større mangfold av bakteriearter i tarmene til apene som hadde spist middelhavskost, sammenlignet med apene som spiste vestlig diett.

Les også: Denne tabutilstanden rammer oftest kvinner

– Jegere/sankere ti ganger flere arter enn byfolk

Det at forskerne hentet bakterieprøver direkte fra tarmene, er en av styrkene til studien, ifølge professor Olsvik.

– Når forskere skal studere tarmbakterier har de en tendens til å dyrke bakterier i petriskåler i laboratoriet. Det man får frem da er bare om lag ti prosent av de bakterieartene vi har i tarmen. Vi har cirka 3000 forskjellige bakteriearter i tarmen, men ved dyrking får man bare frem en liten del av dem.

Det er heller ikke så bra å konkludere om bakteriefloraen basert på avføringsprøver, forklarer han.

– Det som kommer ut til slutt har gjerne blitt liggende i rektum i et døgn eller så, og gir heller ikke et riktig bilde av bakterieartene i tarmen. Men her har de avlivet dyrene og gått inn i tarmen og sett på bakteriefloraen der. Det er mer interessant, sier Olsvik.

Forskerne ved Wake Forest University har også brukt moderne DNA-teknologi for å identifisere de ulike bakteriene, forklarer han.

– Den viktigste konklusjonen, at de som spiser middelhavskost har mange flere bakteriearter i tarmen, stemmer godt overens med historikken, sier Olsvik og fortsetter:

– Vi har undersøkelser fra indianerstammer som er jegere/sankere, og går rundt og spiser det de finner. De kan uten problemer ha ti ganger flere bakteriearter i tarmen enn man finner hos vanlige bymennesker.

Olsvik mener den ferske studien er en utmerket studie av aper. Men den er ikke gjennomført på menneskeaper, som er våre nærmeste slektninger.

– Så det er ikke nødvendigvis absolutt overførbart til mennesker, men det gir gode innspill i diskusjonen, sier han.

– Vet mer om månens overflate enn om tarmfloraen vår

Olsvik understeker at man har et langt lerret å bleke når det kommer til å få en god forståelse av tarmfloraens betydning for helsa vår.

– Det sies at vi vet mer om månenes overflate enn vår egen tarmflora, og det stemmer nok.

– Det vi vet er at tarmfloraen er i konstans ubalanse. Den hopper opp og ned basert på hva vi mater den med. Spiser eller drikker du for eksempel mye sukker, får du masse bakterier som er gode sukkerspaltere.

Han oppsummerer at det synes klart at tarmfloraen vår påvirker oss på flere måter.

– Ikke bare vår fordøyelse, men også måten vi spiser på, om vi blir tykke eller tynne, og sannsynligvis også enkelte sykdommer som vi normalt ikke setter i forbindelse med tarmen, for eksempel enkelte former for mentale lidelser.

– Som å tenne på urskogen

Måten vi påvirker tarmen og bakteriefloraen aller mest er med antibiotika. Unødig bruk av antibiotika må derfor unngås, understeker han.

– Hvis man tar antibiotika ved en enkel øreinfeksjon er det som å starte en helt unødvendig «brann» i tarmen. Det kan sammenlignes med en brann i urskogen, masse arter dør. Spiser du antibiotika i mange dager er det bare noen få arter som overlever. De kan lage et giftstoff som kan gjøre at man får sår i tarmen, som er vanskelig å behandle, sier professor Ørjan Olsvik ved UiT til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:57 Medier: Flere drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over
Siste nytt
17:57VerdenMedier: Flere drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over
Populært