Autisme:

– Folk må forstå at det er en enorm variasjon i autismediagnosen. Enorm!

<p>«Det var som å få en stor gave, den største gaven jeg kunne få.» … «Det var som om alt jeg har lurt på om meg selv falt på plass.» Det sier Karla (17) som er et av flere barn som forteller sin historie om autisme i boka «Den største gaven». Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix</p>
«Det var som å få en stor gave, den største gaven jeg kunne få.» … «Det var som om alt jeg har lurt på om meg selv falt på plass.» Det sier Karla (17) som er et av flere barn som forteller sin historie om autisme i boka «Den største gaven». Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Uansett hva den enkeltes autismediagnose innebærer, må man aldri slutte å fremheve barnets evner, mener psykolog Mia Tuft som har skrevet bok om temaet.

– Jeg tror det har betydd alt, svarte den svensk klimaaktivisten Greta Thunberg (16) tidligere i år på spørsmål fra Fredrik Skavlan om hva hennes autismediagnose har betydd for hennes rolle i klimasaken.

– For hvis jeg ikke hadde hatt Asperger og vært så rar, så hadde jeg sittet fast i dette i det sosiale spillet som alle andre virker så betatt av. Det gjør at jeg fungerer litt annerledes, at jeg ser verden på en annen måte, i et annet perspektiv. Om jeg ikke hadde hatt det, så hadde jeg ikke kunnet se det utenfra, fortsatte hun.

En autismediagnose kan gjøre at man tenker litt utenfor boksen, forklarer nevropsykolog og forfatter Mia Tuft med henvisning til Thunberg.

Greta Thunberg har blitt verdenskjent for sine skolestreiker for klimaet, som har spredd seg til mange land. Hun mener autismediagnosen hennes har vært viktig for at hun har engasjert seg på denne måten i klimasaken. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix
Greta Thunberg har blitt verdenskjent for sine skolestreiker for klimaet, som har spredd seg til mange land. Hun mener autismediagnosen hennes har vært viktig for at hun har engasjert seg på denne måten i klimasaken. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix

Psykologen forklarer videre at en autismediagnose kan innebære at man har mange ressurser. For eksempel ekstra god hukommelse, sans for presise detaljer, økt forståelse for systemer og økt sanseopplevelse, som kan være plagsomt, men som også kan være en ressurs.

– Det er noe man kan sette stor pris på i stedet for å tenke negativt om. Da handler det om å hjelpe barn å finne sine styrker og bygge dem opp, sier Tuft som jobber ved Nasjonalt kompetansesenter for sjeldne epilepsirelaterte diagnoser, Oslo universitetssykehus, til ABC Nyheter.

– Det er mange psykologer som snakker om «neurodiversity», eller nevrovariasjon, at man heller bør anerkjenne variasjoner i hvordan hjernene fungerer og se på verdiene i forskjeller, i at man har ulike styrker og ressurser. Og at man skal legge vekt på at personer med autisme finner en plass i samfunnet, der styrkene deres blir verdsatt, fortsetter hun.

– Se ressursene, ikke begrensningene

– Jeg synes det er en vekker hvor utrolig forskjellig barn som lever i samme familie, kan oppleve verden. Det kommer klart til syne gjennom hvordan de forteller sine historier, sier nevropsykolog Mia Tuft. Foto: Privat
– Jeg synes det er en vekker hvor utrolig forskjellig barn som lever i samme familie, kan oppleve verden. Det kommer klart til syne gjennom hvordan de forteller sine historier, sier nevropsykolog Mia Tuft. Foto: Privat

En autismediagnose kan også være ledsaget av tilleggsvansker og utviklingshemming, forklarer psykologen.

Tuft understreker at det likevel er svært viktig at omgivelsene ser ressursene og ikke begrensningene når barnet skal følges opp gjennom livet. Og at barnet, etter en god faglig kartlegging, får den individuelle oppfølgingen som kreves.

– Selv om barn med autisme i sjeldne tilfeller mister ferdigheter og språk, må en aldri slutte å fremheve barnets evner, i kartlegging og oppfølging, sier hun og fortsetter:

– Folk må forstå at det er en enorm variasjon i autismediagnosen. Enorm!

De store forskjellene i diagnoser på autismespekteret kommer også frem i boka «Den største gaven – min historie om autisme» som Tuft ga ut i fjor. Her forteller barn og unge i alderen 7-18 år om hvordan det er å leve med autisme.

– Når man snakker med mange, så ser man at det er veldig forskjellig situasjon i ulike familier. Variasjonen er stor, sier hun.

Aktuelt: Ervin mistet språket i løpet av måneder: – Mange tror at de med autisme er som Rain Man

– Alt jeg har lurt på om meg selv falt på plass

Noen av dem som forteller historien sin i boka, har hatt diagnosen siden de var ganske små. Andre har fått diagnosen så sent som i tenårene.

– De som får en diagnose sent, kan oppleve at de forstår seg selv bedre etter at de har fått diagnosen, sier Tuft.

Dette var tilfellet for Karla (17) som har bidratt med den første historien i boka. Tittelen «Den største gaven» er hentet fra hennes fortelling om hvordan det var å diagnosen Asperger sent i ungdommen.

«Det var som å få en stor gave, den største gaven jeg kunne få.» … «Det var som om alt jeg har lurt på om meg selv falt på plass.»

Hun forteller at festene på ungdomsskolen var noe av det verste for henne. Hvordan hun øvde seg på forhånd foran speilet, forsøkte å trene på å oppføre seg som de andre jentene. Men at det aldri fungerte så godt.

«Hva skjer nå? Hvordan forventes det at jeg skal oppføre meg nå? Jeg har blitt helt utslitt av det.»

– Slik kan det være for noen av dem som har gått og hatt det vanskelig i barne- og ungdomstiden, som ikke har forstått sosiale koder, ikke klart å henge med når det kommer til for eksempel det å sminke seg som de andre. Plutselig hadde det som var in endret seg, og de skjønte ikke hva som skjedde.

Karla sier i boka at hun slapper av mer etter at hun har fått en diagnose.

«Jeg er annerledes, men det finnes også andre jenter som har det akkurat som meg. Det visste jeg ikke før.»

– Da tenker jeg at det er betydningsfullt at personer som Greta Thunberg kan være tydelige forbilder både for personer som har autisme, men også for andre. Det har hun blitt. Hun er jo verdensberømt for sin klimainnsats. Det gjør godt å se hvis man har diagnosen selv, sier Tuft.

Annerledeshet som preger familien

Boka inneholder 15 ulike fortellinger og er hovedsakelig basert på intervjuer med barn og unge som enten har en autismediagnose selv eller har et søsken med en slik diagnose.

– Jeg har alltid vært opptatt av at barn og ungdom skal få fortelle sin egen historie som den er. Det å høre ut deres historie er verdifullt, både de som har en autismediagnose og deres søsken, for å forstå søskenperspektivet.

Begge deler er viktig i en familie der det er en autismediagnose. I mange tilfeller blir det en annerledeshet som preger hele familien, forklarer Tuft.

– Når noen som har en autismediagnose eller et søsken forteller sin historie, vil det alltid være litt forskjellig fra hvordan noen andre i samme situasjon har det.

– Men når en søster eller bror eller en som har diagnosen selv leser dette, vil de likevel kunne kjenne seg igjen eller relatere seg til det på et vis, slik at man også kan lage sin egen historie. Det tror jeg at har en verdi. Det kan bidra til at man forstår seg selv bedre når man har det litt ekstra tøft. Det er en god ting å oppleve at man ikke er alene om å ha det sånn som man har det, sier psykologen.

Tuft forteller at hun har fått veldig mange fine tilbakemeldinger etter at boka kom i fjor.

– Blant annet har noen sagt at det å lese historiene endret livet deres, fordi de nettopp fikk en større forståelse av seg selv.

– Det betyr selvsagt mye hvis boka kan gjøre en forskjell for dem som lever med diagnosen. Hvis den kan gi håp.

«Den største gaven» har blitt kjøpt inn både av biblioteker og skoler, forteller hun.

– Det er nesten alltid en som har en autismediagnose og deres søsken på en skole, så dette angår mange.

– Søsken skal alltid følges opp

Det å slippe til søsken av barn med autisme var viktig for Tuft, fordi denne gruppen lenge har blitt glemt. I fjor kom en lovendring i Helsepersonelloven som skal sikre «barn som er pårørende til søsken til alvorlig somatisk eller psykisk syke» sterkere rettigheter og ivaretakelse.

– Men dette kan være tabubelagt også. Har man en bror eller søster som krever mer oppfølgning, kan man ende opp med å føle at man ikke kan ta plass selv. Her må personer i helsevesenet hjelpe til. Søsken skal alltid følges opp, involveres og få informasjon, sier psykologen.

Even (18) som har en seks år yngre søster som har autisme, epilepsi og mangler språk, forteller at da søsteren var rundt fire år og fikk mange anfall, fikk han selv også noen anfall.

«Jeg ble nok veldig redd, tenker jeg etterpå. Samtidig tror jeg at jeg skjøv meg selv helt til side, så mye at jeg ble syk av det … Jeg fikk en forklaring på anfallene mine av en flink lege. Det viste seg at de var en slags reaksjon på at jeg hadde vært mye redd, og alene om å takle det.»

Psykologen mener det er viktig at det kommer frem hvordan søsken har det, nettopp fordi det ofte er mye tilrettelegging rundt barn som har autisme.

– Da blir det jo ofte at de tar mer plass enn sine søsken. Ikke fordi de eller foreldrene ønsker det, men det tvinger seg frem og blir sånn. Foreldrene er like glad i alle barna sine, men sliter med dilemmaer der den ene får mer oppmerksomhet uten at noen kan noe for det, sier Tuft.

I boka forteller Martine (11) om da hun noen år tidligere, etter en slitsom dag, fikk vite at søsterens autisme ikke kommer til å gå over.

«Endelig hjemme måtte jeg spørre mamma når dette her skulle gå over. Jeg visste at utviklingen gikk tregere for Aurora, men hvor gammel skulle hun bli før vi ble mer like? Det var liksom innebygget i meg å tro det, jeg kunne ikke forestille meg noe annet. Ved kjøkkenbordet sa mamma at dette kommer til å vare for alltid. Autismen blir ikke borte.»

Les også: – Barn av syke foreldre får ikke nok hjelp

Viktig å vite at man ikke er alene

Psykologen forklarer at søsken av barn med en autismediagnose gjerne blir veldig aksepterende, men likevel kan ha det vondt fordi de kommer ut som nummer to.

Når man for eksempel skal bestemme aktiviteter for familien kan man ikke bare velge å dra på hvilken som helst tur uten å tenke på den med diagnosen. Da blir det ikke like vellykket som om man legger til rette.

– I boka er det for eksempel to søsken, der en har autisme, som begge er glad i Lego og har lyst til å dra til Legoland i Danmark. Men turen blir helt mislykket fordi er et nytt språk, annerledes mat og altfor mange mennesker. De må dra hjem igjen uten å ha opplevd stedet, sier Tuft.

Søsken av barn med autisme opplever gjerne noen nedturer underveis i oppveksten. Det er viktig å sørge for å finne plass for dem i en utfordrende hverdag, og det er viktig for dem å vite at de ikke er alene om å ha det slik, forklarer psykologen.

– Det å se sin egen historie er verdifullt både for søsken og de som har diagnosen. Ved å høre om andre, kan det kanskje tenkes å være en hjelp. Det har vært håpet mitt rundt prosjektet.

– En vekker hvor forskjellig man kan oppleve verden

– Lærte du noe av å jobbe med denne boka?

– Jeg synes det er en vekker hvor utrolig forskjellig barn som lever i samme familie, kan oppleve verden. Det kommer klart til syne gjennom hvordan de forteller sine historier, sier Tuft.

I boka møter vi blant andre Johan (10) som har autisme og lillebror Lars (7). Historiene deres kommer etter hverandre og er vidt forskjellige.

– Lars forteller hvordan han må ta hensyn til Johan fra morgen til kveld, og at han føler seg mer som storebror enn lillebror, fordi han får til så mye mer enn Johan. Han er også opptatt av å beskrive relasjonene i hjemmet.

«Johan spiser i stua, for han liker ikke å spise sammen med andre folk. Det syntes jeg var urettferdig før. Men nå skjønner jeg det. Jeg tror nok det er best for alle.»

– Johan forteller mer ut fra seg selv: hvordan han selv har det, hva han liker og ikke liker.

«Jeg har så sterke smaksløker og luktesans. Jeg liker ikke sjokolade. Det er alltid sjokolade i bursdager, og det merker jeg med en gang! Hvis jeg kommer i nærheten av sjokolade så er det som om det er en gjørme som kommer over meg og tar over hele meg.»

Og at det er vanskelig for ham å forstå andre mennesker.

«Hvis noen jeg ikke kjenner sier noe til meg, kan jeg bli provosert og sint. Selv om de sier hyggelige ting.»

– Når man leser historiene etter hverandre blir forskjellene så tydelige. På grunn av jobben min vet jeg jo at er slik, men likevel er det sterkt å få innblikk i hvor forskjellig man kan se på helt vanlig hverdag.

– Det fantest ikke noe ord for Aspergers syndrom

Selv om boka hovedsakelig er basert på intervjuer med barn og unge, har to voksne har også bidratt med sine historier.

Den ene er forfatter Gro Dale som oppdaget i voksen alder at hun har asperger. Hun forteller om barndommen for 50 år siden.

«Da jeg var barn, fantes det ikke noe ord for Aspergers syndrom eller autismespekter. Da var det veldig liten forståelse for det å være atypisk og annerledes. Det var bare mormor. Og hun var litt rar selv. Jeg måtte derfor prøve å tilpasse meg så godt jeg kunne og smile som om alt var i orden, som om jeg var i orden jeg også, som om det ikke var noe som helst som var forferdelig.»

Den andre er Marit, som er voksen søster av tre år eldre Nina som har utviklingshemming og autistiske trekk.

I boka forteller hun hvordan det var viktig for henne å skjule annerledesheten i familien, og at hennes store skrekk var å bli sammenlignet med søsteren.

«Jeg har alltid hatt en følelse av å måtte bevise at jeg var en helt annen enn søsteren min. Det er litt vondt å se tilbake på nå … I dag har jeg inntrykk av at det er lettere å være åpen. Jeg håper og tror at synet på annerledeshet har endret seg, at det er mer toleranse», forteller Marit.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger
Siste nytt
00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger
Populært