Spør psykologen: Hvordan kan jeg få bukt med spilleavhengigheten min?

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann omtaler seg selv som økonomisk vrak på grunn av spilleavhengighet. Han spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg er spilleavhengig. Jeg spiller lotto, vikinglotto, Eurojackpot Keno, men det stopper ikke der. Jeg kjøper også mange mobilspill, som jeg ikke klarer å legge fra meg. Jeg har forsøkt å sperre meg selv, både en uke og to måneder, men så fort perioden er over er det full gass på spilling igjen. Jeg har lånt penger for å spille. Jeg skulle gjerne klart å ha kontroll over spillingen, og ikke hatt det sånn som nå. Etter at jeg har betalt regninger, går nesten alle mine penger til spilling og «gaming». Jeg hadde noen lunde kontroll fram til 2014. Da var jeg gjeldfri, men så vant jeg 100.000 kroner. Det ga avhengigheten en boost og jeg begynte å spille enda mer. Hva skal jeg gjøre?

Spilleavhengigheten har gjort meg til et økonomisk vrak som ikke hadde klart meg om jeg ikke kunne bo på gutterommet. Hva slags behandlinger finnes det? Kan hypnose være en ide?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sokrates ( 30-39)

ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei!

Takk for ditt spørsmål.

Du bruker selv begrepet spilleavhengighet om din atferd og hyppighet av denne når det gjelder spill. Spillavhengighet er en diagnose, og rammer i underkant av 35.000 nordmenn.

Du skriver at du spiller på ulike type spill, at du har lånt penger for å spille, forsøkt å slutte uten å klare det, og at det i stor grad går utover dagliglivet ditt. Jeg vil dessuten tro at mye av tiden din går til dette når du beskriver det såpass omfattende. Jeg undrer meg umiddelbart over om du bruker spill for å regulere følelser (både glede og tristhet), og i hvor stor grad spenning og følelsen av risiko er et viktig komponent for deg i dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Dette er uansett symptomer du må ta på alvor, hvilket du virker til å gjøre. Du spør om hvordan typer behandling som finnes og om det finnes hypnosebehandling for spillavhengighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hva jeg kan finne kan hypnose i noen tilfeller bli brukt i tillegg til andre evidensbaserte behandlingsmetoder. Jeg ville imidlertid vært varsom med å kun gå i hypnosebehandling. Dette er fordi det enn så lenge ikke er regulert hvem som kan tilby hypnosebehandling, og at hypnose alene ikke kan avdekke sterke følelsesmessige årsaker til at man utvikler en avhengighet.

Spillavhengighet påvirker hjernen vår på samme måte som annen type avhengighet, og det er det svært klokt å oppsøke fagmiljøer som bygger på metoder med påvist effekt i forskning. Den gode nyheten er at behandling mot spilleavhengighet har vist seg å ha god effekt, og kan fås rundt om i hele landet. Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din som kan henvise deg til riktig instans.

Hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å gå via fastlegen eller det er lang ventetid, finnes det også et gratis fjernbasert behandlingstilbud over nett. Jeg vil på det varmeste anbefale deg å ringe Hjelpelinjen sitt nummer (800 800 40) for å høre mer om fjernbasert behandling, samt øvrige rettigheter du har som spilleavhengig.

Det er altså god hjelp å få, og jeg ønsker deg lykke til videre!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.