29.000 får nå mindre stønad til glutenfritt kosthold

Regjeringen vedok i fjor å redusere stønaden til folk med cøliaki eller glutenintoleranse som lever på et glutenfritt kosthold. llustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Regjeringen vedok i fjor å redusere stønaden til folk med cøliaki eller glutenintoleranse som lever på et glutenfritt kosthold. llustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer med cøliaki eller glutenintoleranse får nå utbetalt 649 kroner eller 974 kroner mindre per måned fra Nav. Cøliakiforeningen er fornøyd med at kuttet ble mindre enn regjeringen først foreslo. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2019 i fjor høst foreslo et stort kutt i støtten til cøliakere og folk med ikke-cøliakisk glutenintoleranse, var det mange som reagerte.

– Folk er mer eller mindre sjokkerte og fortvila, uttalte generalsekretær i Norsk cøliakiforening Knut H. Peterson til ABC Nyheter i oktober i fjor.

Endringene som ble mindre dramatiske enn det regjeringen opprinnelig foreslo, trådte i kraft 1. mars. Altså får de som har rett til denne stønaden, første reduserte utbetaling i disse dager.

Ifølge ytelsesavdelingen i Nav ble stønaden fra 1. mars redusert fra sats 4 til sats 3 av grunnstønad for cirka 12.600 personer i alderen 5-30 år, mens øvrige aldersgrupper, cirka 16.500 personer, fikk stønaden redusert til sats 2.

For den første gruppen utgjør endringen en reduksjon i utbetaling fra Nav på 649 kroner per måned, mens den andre gruppen får 974 kroner mindre utbetalt sammenlignet med årets første måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Overlege: – Test deg for cøliaki før du begynner med glutenfri diett

Fikk redusert kuttet

Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) er fornøyd med at kuttet i stønad ble mindre enn det regjeringen først foreslo. Foto: NCF
Generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening (NCF) er fornøyd med at kuttet i stønad ble mindre enn det regjeringen først foreslo. Foto: NCF

Det opprinnelige forslaget fra regjeringen gikk ut på å kutte all støtte til dem som ikke har en cøliakidiagnose, men som får stønad på grunn av glutensensitivitet.

Grunnstønaden til alle med cøliaki skulle reduseres fra cirka 2.000 kroner i måneden (sats 4) til 686 kroner i måneden (sats 1).

Til sammen skulle det gi en innsparing på 410 millioner kroner på budsjettet for 2019, ifølge regjeringen. Etter budsjettforhandlinger med KrF ble imidlertid kuttet redusert med 200 millioner totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er altså at grunnstønaden til glutenfri diett er redusert fra sats 4 til sats 3 for personer i aldersgruppen 5-30 år, mens de under 5 år og de fra 31 år og oppover får sats 2.

I 2019 vil sats 3 gi en utbetaling på 1372 kroner i måneden, totalt 16.464 kroner per år. Sats 2 utgjør 1047 kroner per måned og 12.564 kroner per år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om stønaden ikke hadde blitt endret, hadde begge grupper fått utbetalt 24.525 kroner per år med sats 4.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

– Fornøyd med resultatet

Generalsekretær Peterson i Cøliakiforeningen forteller at resultatet har gitt blandede reaksjoner blant deres medlemmer. Noen mener det er feil å redusere stønaden i det hele tatt, fordi referansebudsjettet som er lagt til grunn er stramt og magert, mens andre aksepterer endringen.

Selv er Peterson fornøyd med resultatet.

– Ut fra det som lå i det første forslaget fra regjeringen, mener vi har klart å få ut det som var mulig i første omgang, sier han til ABC Nyheter.

– Det vi klarte å begrunne på en grundig og god måte ble tatt til følge. Det vi vil gjøre nå er å bygge opp hva vi mener er et reelt sammenligningsbudsjett, som gir en mer riktig sammenligning. Det er det vi jobber med videre fremover, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere får fremdeles «gammel» sats

Selv om endringen etter planen skulle ha trådd i kraft 1. mars for samtlige som får utbetalt grunnstønad for glutenfritt kosthold, er det en del som har fått utbetalt sats 4 også denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peterson i Cøliakiforeningen forteller at de har gjort flere henvendelser til Nav om dette, men ingen kan svare på hvorfor det er slik.

– Det er en del som ikke har fått den nye satsen. I de tilfellene vi kjenner til har de det gjelder heller ikke mottatt brev om nytt vedtak. Slik vi forstår det kan Nav da ikke gjøre endringer i utbetalingen. Da ligger det heller ikke i systemet at utbetalingen skal endres.

Han forklarer videre at Cøliakiforeningen har fått en muntlig bekreftelse fra Nav på at man ikke blir skyldig noen penger om man fremdeles får sats 4.

*Fredag morgen bekrefter Nav dette overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brukere som ikke har fått redusert sats fra 1. mars 2019, må ikke tilbakebetale for mye utbetalt stønad. Stønaden vil bli redusert fremover i tid. Disse brukerne plikter imidlertid å melde fra til Nav slik at vi kan fatte korrekt vedtak, opplyser ytelsesavdelingen i en epost.

– Alle brukere skal varsles før endring. Dersom brukere ikke er varslet er det heller ikke foretatt endring, forklarer Nav videre.

* Oppdatert med kommentar fra Nav om feilutbetalinger.

Les også: – Ved å forebygge delirium vil man kunne forebygge mye lidelse

Stønaden revurderes hvert tredje år for dem som ikke har cøliaki

Ingen brukere mister grunnstønaden knyttet til endringen fra 1. mars. Det er heller ingen endring knyttet til dokumentasjonskravet for brukere med glutenintoleranse, opplyser Navs ytelsesavdeling og viser til et rundskriv:

«Diagnosen non-cøliaki glutenintoleranse kan kun stilles klinisk, det finnes p.t. ingen gode blodprøver som bekrefter tilstanden. Vurdering hosspesialist, samtet gjennomført provokasjonsopplegg er nødvendig for å stille diagnosen.Dersom det er fastslått at det foreligger non-cøliaki glutenintoleranse, vil behandlingen være den samme som ved cøliaki, en glutenfri diett.Grunnstønad innvilges, uten individuell vurdering av utgiftene, etter de samme satser som følger av tabellen for cøliaki».

Som tidligere skal stønad knyttet til non-cøliaki glutenintoleranse revurderes hvert tredje år, opplyser Nav videre.

«Som ved matallergier kan pasienter også ved matintoleranser etter år tåle den maten de tidligere reagerte på. Det er viktig at diagnosen følges opp med regelmessighet. Da tilstanden ikke nødvendigvis er varig, må behovet for grunnstønad revurderes hvert 3. år. Ved denne revurderingen skal det foreligge uttalelse fra relevant spesialist. Det skal det ikke rutinemessig kreves provokasjon men fremgå en begrunnelse for at både tilstanden fortsatt er tilstede og for hvorfor provokasjon ikke utføres», heter det i rundskrivet.

Nav opplyser at de ikke har statistikk som skiller mellom dem med cøliaki og de som har non-cøliaki glutenintoleranse.