Grepene som reduserer faren for hjerneslag

<p>FOREBYGGING: Siden risikofaktorene for hjerneslag er de samme som for mange andre alvorlige sykdommer, vil det du gjør for å forebygge virke også på disse. Illustrasjonsfoto: Puwadol Jaturawutthichai / Shutterstock / NTB scanpix</p>
FOREBYGGING: Siden risikofaktorene for hjerneslag er de samme som for mange andre alvorlige sykdommer, vil det du gjør for å forebygge virke også på disse. Illustrasjonsfoto: Puwadol Jaturawutthichai / Shutterstock / NTB scanpix

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for hjerneslag, noen av dem gir rask effekt.

Hvert år får tusenvis hjerneslag i Norge. Slag kan ramme både unge og gamle, men risikoen øker med alderen.

Hjerneslag er den viktigste årsaken til uførhet og innleggelse i sykehjem, og en av de viktigste dødsårsaken i Norge. Det er også en viktig årsak til eller medvirkende årsak til demens.

Det er flere grep du kan gjøre selv, eller i samarbeid med fastlegen din, for å redusere risikoen for at du rammes av hjerneslag.

Visste du for eksempel at om du har høyt blodtrykk og får kontroll på det, kan det gi redusert risiko allerede etter en måned? Eller at det å stumpe røyken gir effekt allerede etter et døgn? Mer om det senere.

Siden risikofaktorene er de samme som for mange andre alvorlige sykdommer, som andre hjerte- og karsykdommer, demens og noen kreftformer, vil innsatsen virke forebyggende også på disse.

Les også: Hjerneslagkampanje gir resultater: – Hvis alle lærer dette er det mange liv å redde

– Kosthold trenger ikke være komplisert

Tine Sundfør mener fagfolk som ønsker å selge sin kur eller sin bok, har bidratt til å gjøre fornuftig kosthold mer komplisert enn det burde være. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Tine Sundfør mener fagfolk som ønsker å selge sin kur eller sin bok, har bidratt til å gjøre fornuftig kosthold mer komplisert enn det burde være. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Forebygging var ett av temaene under den 7. nasjonale konferansen om hjerneslag i Oslo denne uken.

Her var noen av landets fremste eksperter samlet for å snakke om hvordan risikoen for slag kan påvirkes av kosthold, livsstil og ulike medisinske tilstander.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus (OUS), snakket om hvordan man kan forebygge gjennom kostholdet.

– Vi er nå i en situasjon der mange av oss vet hva vi burde velge. Men vi utsettes for uendelig mange fristelser, sa Sundfør.

Samtidig er det flere som er forvirret over hva som faktisk er gode valg, fordi det stadig skrives om ulike dietter i mediene. Skal det være lavkarbo, «supermat», middelhavsdiett ...?

Et fornuftig kosthold trenger ikke være komplisert, understreket ernæringsfysiologen.

– Mange er ute etter å selge en kur eller en bok de har skrevet. Dette har bidratt til å skape forvirring, sa Sundfør til ABC Nyheter etter foredraget.

– Ta ett og ett måltid av gangen, råder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. For eksempel vil mye være gjort ved å bytte frokostbrødskivene med ost og salami til fordel for havregrøt med frukt og nøtter. Foto: Oleksiy Rezin / Shutterstock / NTB scanpix
– Ta ett og ett måltid av gangen, råder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. For eksempel vil mye være gjort ved å bytte frokostbrødskivene med ost og salami til fordel for havregrøt med frukt og nøtter. Foto: Oleksiy Rezin / Shutterstock / NTB scanpix

Hun mener fagpersoner bør spørre seg om det er egen økonomisk vinning eller folks helse de tenker på når de uttaler seg om kosthold.

– Spis mer plantebasert kost

Mange av de gode, gamle rådene er fremdeles gode, men nå har man mye mer vitenskapelig dokumentasjon og bedre forståelse av for eksempel hvorfor et hovedsakelig plantebasert kosthold er bra for helsa, ifølge Sundfør.

– Thorbjørn Egner hadde skjønt mye da han skrev «Grønnsaksspisersang» i 1952. Men det er ikke bare ekorn som bør spise nøtter og vi burde ha inn litt olivenolje i tillegg, sa ernæringsfysiologen.

Forskning viser at det har god forebyggende effekt å erstatte usunt fett med sunt fett, forklarte ernæringsfysiologen.

– I stedet for bare å tenke at man bør kutte ut usunt fett, bør man passe på å bytte det ut med sunt fett fra for eksempel olivenolje og usaltede nøtter, sa hun til ABC Nyheter.

– Det gir også mulighet for et mer fargerikt kosthold. Nøtter er et godt alternativ som snacks. Og skal man kose seg med noe, kan det for eksempel være en nøttekake med mørk sjokolade, råder hun.

I tillegg har nordmenn mye å hente på å bruke belgfrukter, som bønner, kikerter og linser, som et alternativ til kjøtt.

– En mer plantebasert kost er gunstig med tanke på risikoen for hjerneslag, men virker forebyggende på en rekke andre sykdommer også, og det er bærekraftig, sa Sundfør.

Sørg også for at kornproduktene du velger er grove, ikke bare brødet, men også ting som knekkebrød, pasta, pizzabunn, lefser og pitabrød.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Helsedirektoratet: Slik oppdager du et hjerneslag:

– Bytt ut brødskivene med havregrøt

Sundfør råder folk til ikke å tenke at de må legge om hele kostholdet på en gang.

– Ta ett og ett måltid av gangen.

For eksempel kan man bytte ut frokostbrødskivene med ost og salami til fordel for havregrøt med frukt eller bær.

– Bare ved ett slikt bytte har man gjort mye. Havre har kolesterolsenkende effekt. Og man kvitter seg med mettet fett og salt, sier hun og legger til at brød er den viktigste saltkilden i det norske kostholdet.

– Topper man grøten med kanel, frukt og litt nøtter smaker den godt og man får i seg flere gode ting. I tillegg er det billig og enkelt.

Et annet enkelt og effektivt grep er å tenke at man skal fylle halve lunsj- og middagstallerkenen med salat med olivenolje.

– Selv hvis du spiser frossenpizza, som ikke er et godt valg, vil summen av måltidet være mye bedre.

– Mindre endringer over tid gir en reduksjon i risikoen. Det trenger ikke være vanskelig, sa Sundfør.

Saken fortsetter under bildet

Bare en til fire sigaretter om dagen dobler risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt og det er svært effektivt å slutte. Illustrasjonsbilder av røyker og røykeslutt. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Bare en til fire sigaretter om dagen dobler risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt og det er svært effektivt å slutte. Illustrasjonsbilder av røyker og røykeslutt. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Etter ett røykfritt døgn er risikoen redusert

Et annet viktig grep man kan gjøre om man ønsker å redusere risikoen for hjerneslag, og en rekke andre sykdommer, er å stumpe røyken.

Selv om det er færre som røyker enn tidligere, er det fremdeles 12 prosent dagligrøykere i Norge og 10 prosent som røyker av og til.

– Bare en til fire sigaretter om dagen dobler risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Det fortalte Eli Heggen som er overlege ved Seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus (OUS), under hjerneslagkonferansen.

– Det er svært effektivt å slutte, etter bare et døgn er risikoen for hjerte- og karsykdom redusert. Og etter ett år er tilleggsrisikoen halvert.

Hun minnet samtidig tilhørerne i salen om at alt helsepersonell bør benytte enhver egnet anledning til å ta opp røykeslutt med pasienten og tilby veiledning og støtte.

For den som ønsker å slutte finnes det en rekke hjelpemidler, både i form av for eksempel nikotintyggis og plaster, legemidler, Slutta-appen, kurs på Frisklivssentraler og skadereduserende produkter som snus og e-sigaretter.

– Mange som slutter å røyke, gjør det ved å gå over til snus. Og nylig kom det en oppløftende metaanalyse som viste at svensk snus ikke øker risikoen for slag eller hjertesykdom, sa Heggen.

– Livsstilsendringer generelt tar tid, men når det gjelder røykeslutt viser forskning at det går like bra med dem som hopper i det, sa Heggen.

Les mer: – Det gir stor helsegevinst for mange å bytte fra røyk til snus

– God blodtrykkskontroll gir reduksjon i risiko etter en måned

Professor Sverre Kjeldsen snakket om viktigheten av å behandle høyt blodtrykk, og om hvordan det å være i god fysisk form reduserer slagrisikoen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Professor Sverre Kjeldsen snakket om viktigheten av å behandle høyt blodtrykk, og om hvordan det å være i god fysisk form reduserer slagrisikoen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Det å måle blodtrykket hos legen jevnlig og få behandling hvis det er for høyt, er også viktig for å forebygge både hjerneslag og annen sykdom.

– Høyt blodtrykk er ifølge Verdens helseorganisasjon den viktigste faktoren for sykdom og død på verdensbasis, forklarte UiO-professor og overlege Sverre E. Kjeldsen ved Hjertemedisinsk avdeling, OUS Ullevål, under sitt foredrag.

Den positive effekten ved å behandle høyt blodtrykk er usedvanlig godt dokumentert. Samtidig er det mange pasienter som får skrevet ut medisiner, som ikke tar dem, forklarte han.

– Vi vet ikke så mye om hvorfor det er slik, men frykt for bivirkninger er nok en forklaring.

Han understreket viktigheten av at leger skriver ut medisiner til alle som bør ta dem, og at de overbeviser pasientene om faktisk å ta dem.

– Vi har gode, billige, generiske legemidler som ingen tjener seg rike på. Og de tåles godt av pasientene når de tas i riktig dose.

– Dette handler om å redusere sykelighet og dødelighet ved å forebygge de alvorlige komplikasjonene, sa Kjeldsen og la til at god og tidlig blodtrykkskontroll gir reduksjon i risiko allerede etter en måned.

Også andre tilstander som pre-diabetes, diabetes og høyt kolesterol er viktig å følge opp sammen med legen.

Les også: Skal du måle blodtrykket ditt? Unngå disse tabbene

– God fysisk form gir lavere slagrisiko

Dette kan du gjøre for å redusere risikoen for hjerneslag:

Mål blodtrykket hos legen din jevnlig og få behandling hvis det er for høyt.

Stump røyken hvis du røyker.

Følg kostrådene og pass særlig på å spise mer grønnsaker og mindre salt.

Husk Dine30 hver dag. Litt jevnlig trim er godt for det meste, og du trenger ikke trene systematisk.

Vær forsiktig med alkohol – særlig mange enheter på en gang.

Pass godt på og følg opp om du har diabetes, hjerteflimmer eller andre sykdommer du får behandling for.

Kilde: helsenorge.no

Professor Kjeldsen viste også til en norsk studie, der han er en av medforfatterne, som nylig ble publisert i tidsskriftet Stroke.

I studien har forskerne undersøkt fysisk form hos friske middelaldrende menn to ganger, med syv års mellomrom. Dette ble undersøkt med en test på ergometersykkel, samt måling av blodtrykk og puls. Mennene ble rekruttert på 1970-tallet og forskerne fulgte med på helsa deres i opptil 35 år (median cirka 24 år).

Når det gjaldt fysisk form delte de mennene i fire grupper: De som ble i dårligere form , de som var i dårlig form og holdt seg der, de som ble i bedre form og de som var i god form og hold seg der.

Etter å ha korrigert for alle andre faktorer, inkludert høyt blodtrykk, viste resultatene at de som ble i dårligere form i løpet av perioden hadde høyest slagrisiko.

Mens de som ble i bedre form, hadde betydelig lavere risiko enn de som var i dårlig form og holdt seg der.

– At det å holde seg i god fysisk form gir redusert risiko for hjerneslag, og at det å forbedre formen hjelper, er et viktig budskap, sa professor Kjeldsen.

SE VIDEO: Her filmer Stacey at hun får et slag:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering
Siste nytt
22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering
Populært