Meny

Grepene som reduserer faren for hjerneslag

FOREBYGGING: Siden risikofaktorene for hjerneslag er de samme som for mange andre alvorlige sykdommer, vil det du gjør for å forebygge virke også på disse. Illustrasjonsfoto: Puwadol Jaturawutthichai / Shutterstock / NTB scanpix

Det er flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for hjerneslag, noen av dem gir rask effekt.

Hvert år får tusenvis hjerneslag i Norge. Slag kan ramme både unge og gamle, men risikoen øker med alderen.

Hjerneslag er den viktigste årsaken til uførhet og innleggelse i sykehjem, og en av de viktigste dødsårsaken i Norge. Det er også en viktig årsak til eller medvirkende årsak til demens.

Det er flere grep du kan gjøre selv, eller i samarbeid med fastlegen din, for å redusere risikoen for at du rammes av hjerneslag.

Visste du for eksempel at om du har høyt blodtrykk og får kontroll på det, kan det gi redusert risiko allerede etter en måned? Eller at det å stumpe røyken gir effekt allerede etter et døgn? Mer om det senere.

Siden risikofaktorene er de samme som for mange andre alvorlige sykdommer, som andre hjerte- og karsykdommer, demens og noen kreftformer, vil innsatsen virke forebyggende også på disse.

Les også: Hjerneslagkampanje gir resultater: – Hvis alle lærer dette er det mange liv å redde

– Kosthold trenger ikke være komplisert

Tine Sundfør mener fagfolk som ønsker å selge sin kur eller sin bok, har bidratt til å gjøre fornuftig kosthold mer komplisert enn det burde være. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Forebygging var ett av temaene under den 7. nasjonale konferansen om hjerneslag i Oslo denne uken.

Her var noen av landets fremste eksperter samlet for å snakke om hvordan risikoen for slag kan påvirkes av kosthold, livsstil og ulike medisinske tilstander.

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus (OUS), snakket om hvordan man kan forebygge gjennom kostholdet.

– Vi er nå i en situasjon der mange av oss vet hva vi burde velge. Men vi utsettes for uendelig mange fristelser, sa Sundfør.

Samtidig er det flere som er forvirret over hva som faktisk er gode valg, fordi det stadig skrives om ulike dietter i mediene. Skal det være lavkarbo, «supermat», middelhavsdiett ...?

Et fornuftig kosthold trenger ikke være komplisert, understreket ernæringsfysiologen.

– Mange er ute etter å selge en kur eller en bok de har skrevet. Dette har bidratt til å skape forvirring, sa Sundfør til ABC Nyheter etter foredraget.

– Ta ett og ett måltid av gangen, råder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. For eksempel vil mye være gjort ved å bytte frokostbrødskivene med ost og salami til fordel for havregrøt med frukt og nøtter. Foto: Oleksiy Rezin / Shutterstock / NTB scanpix

Hun mener fagpersoner bør spørre seg om det er egen økonomisk vinning eller folks helse de tenker på når de uttaler seg om kosthold.

– Spis mer plantebasert kost

Mange av de gode, gamle rådene er fremdeles gode, men nå har man mye mer vitenskapelig dokumentasjon og bedre forståelse av for eksempel hvorfor et hovedsakelig plantebasert kosthold er bra for helsa, ifølge Sundfør.

– Thorbjørn Egner hadde skjønt mye da han skrev «Grønnsaksspisersang» i 1952. Men det er ikke bare ekorn som bør spise nøtter og vi burde ha inn litt olivenolje i tillegg, sa ernæringsfysiologen.

Forskning viser at det har god forebyggende effekt å erstatte usunt fett med sunt fett, forklarte ernæringsfysiologen.

– I stedet for bare å tenke at man bør kutte ut usunt fett, bør man passe på å bytte det ut med sunt fett fra for eksempel olivenolje og usaltede nøtter, sa hun til ABC Nyheter.

– Det gir også mulighet for et mer fargerikt kosthold. Nøtter er et godt alternativ som snacks. Og skal man kose seg med noe, kan det for eksempel være en nøttekake med mørk sjokolade, råder hun.

I tillegg har nordmenn mye å hente på å bruke belgfrukter, som bønner, kikerter og linser, som et alternativ til kjøtt.

– En mer plantebasert kost er gunstig med tanke på risikoen for hjerneslag, men virker forebyggende på en rekke andre sykdommer også, og det er bærekraftig, sa Sundfør.

Sørg også for at kornproduktene du velger er grove, ikke bare brødet, men også ting som knekkebrød, pasta, pizzabunn, lefser og pitabrød.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Helsedirektoratet: Slik oppdager du et hjerneslag:

– Bytt ut brødskivene med havregrøt

Sundfør råder folk til ikke å tenke at de må legge om hele kostholdet på en gang.

– Ta ett og ett måltid av gangen.

For eksempel kan man bytte ut frokostbrødskivene med ost og salami til fordel for havregrøt med frukt eller bær.

– Bare ved ett slikt bytte har man gjort mye. Havre har kolesterolsenkende effekt. Og man kvitter seg med mettet fett og salt, sier hun og legger til at brød er den viktigste saltkilden i det norske kostholdet.

– Topper man grøten med kanel, frukt og litt nøtter smaker den godt og man får i seg flere gode ting. I tillegg er det billig og enkelt.

Et annet enkelt og effektivt grep er å tenke at man skal fylle halve lunsj- og middagstallerkenen med salat med olivenolje.

– Selv hvis du spiser frossenpizza, som ikke er et godt valg, vil summen av måltidet være mye bedre.

– Mindre endringer over tid gir en reduksjon i risikoen. Det trenger ikke være vanskelig, sa Sundfør.

Saken fortsetter under bildet

Bare en til fire sigaretter om dagen dobler risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt og det er svært effektivt å slutte. Illustrasjonsbilder av røyker og røykeslutt. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Etter ett røykfritt døgn er risikoen redusert

Et annet viktig grep man kan gjøre om man ønsker å redusere risikoen for hjerneslag, og en rekke andre sykdommer, er å stumpe røyken.

Selv om det er færre som røyker enn tidligere, er det fremdeles 12 prosent dagligrøykere i Norge og 10 prosent som røyker av og til.

– Bare en til fire sigaretter om dagen dobler risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Det fortalte Eli Heggen som er overlege ved Seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus (OUS), under hjerneslagkonferansen.

– Det er svært effektivt å slutte, etter bare et døgn er risikoen for hjerte- og karsykdom redusert. Og etter ett år er tilleggsrisikoen halvert.

Hun minnet samtidig tilhørerne i salen om at alt helsepersonell bør benytte enhver egnet anledning til å ta opp røykeslutt med pasienten og tilby veiledning og støtte.

For den som ønsker å slutte finnes det en rekke hjelpemidler, både i form av for eksempel nikotintyggis og plaster, legemidler, Slutta-appen, kurs på Frisklivssentraler og skadereduserende produkter som snus og e-sigaretter.

– Mange som slutter å røyke, gjør det ved å gå over til snus. Og nylig kom det en oppløftende metaanalyse som viste at svensk snus ikke øker risikoen for slag eller hjertesykdom, sa Heggen.

– Livsstilsendringer generelt tar tid, men når det gjelder røykeslutt viser forskning at det går like bra med dem som hopper i det, sa Heggen.

Les mer: – Det gir stor helsegevinst for mange å bytte fra røyk til snus

– God blodtrykkskontroll gir reduksjon i risiko etter en måned

Professor Sverre Kjeldsen snakket om viktigheten av å behandle høyt blodtrykk, og om hvordan det å være i god fysisk form reduserer slagrisikoen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Det å måle blodtrykket hos legen jevnlig og få behandling hvis det er for høyt, er også viktig for å forebygge både hjerneslag og annen sykdom.

– Høyt blodtrykk er ifølge Verdens helseorganisasjon den viktigste faktoren for sykdom og død på verdensbasis, forklarte UiO-professor og overlege Sverre E. Kjeldsen ved Hjertemedisinsk avdeling, OUS Ullevål, under sitt foredrag.

Den positive effekten ved å behandle høyt blodtrykk er usedvanlig godt dokumentert. Samtidig er det mange pasienter som får skrevet ut medisiner, som ikke tar dem, forklarte han.

– Vi vet ikke så mye om hvorfor det er slik, men frykt for bivirkninger er nok en forklaring.

Han understreket viktigheten av at leger skriver ut medisiner til alle som bør ta dem, og at de overbeviser pasientene om faktisk å ta dem.

– Vi har gode, billige, generiske legemidler som ingen tjener seg rike på. Og de tåles godt av pasientene når de tas i riktig dose.

– Dette handler om å redusere sykelighet og dødelighet ved å forebygge de alvorlige komplikasjonene, sa Kjeldsen og la til at god og tidlig blodtrykkskontroll gir reduksjon i risiko allerede etter en måned.

Også andre tilstander som pre-diabetes, diabetes og høyt kolesterol er viktig å følge opp sammen med legen.

Les også: Skal du måle blodtrykket ditt? Unngå disse tabbene

– God fysisk form gir lavere slagrisiko

Dette kan du gjøre for å redusere risikoen for hjerneslag:

Mål blodtrykket hos legen din jevnlig og få behandling hvis det er for høyt.

Stump røyken hvis du røyker.

Følg kostrådene og pass særlig på å spise mer grønnsaker og mindre salt.

Husk Dine30 hver dag. Litt jevnlig trim er godt for det meste, og du trenger ikke trene systematisk.

Vær forsiktig med alkohol – særlig mange enheter på en gang.

Pass godt på og følg opp om du har diabetes, hjerteflimmer eller andre sykdommer du får behandling for.

Kilde: helsenorge.no

Professor Kjeldsen viste også til en norsk studie, der han er en av medforfatterne, som nylig ble publisert i tidsskriftet Stroke.

I studien har forskerne undersøkt fysisk form hos friske middelaldrende menn to ganger, med syv års mellomrom. Dette ble undersøkt med en test på ergometersykkel, samt måling av blodtrykk og puls. Mennene ble rekruttert på 1970-tallet og forskerne fulgte med på helsa deres i opptil 35 år (median cirka 24 år).

Når det gjaldt fysisk form delte de mennene i fire grupper: De som ble i dårligere form , de som var i dårlig form og holdt seg der, de som ble i bedre form og de som var i god form og hold seg der.

Etter å ha korrigert for alle andre faktorer, inkludert høyt blodtrykk, viste resultatene at de som ble i dårligere form i løpet av perioden hadde høyest slagrisiko.

Mens de som ble i bedre form, hadde betydelig lavere risiko enn de som var i dårlig form og holdt seg der.

– At det å holde seg i god fysisk form gir redusert risiko for hjerneslag, og at det å forbedre formen hjelper, er et viktig budskap, sa professor Kjeldsen.

SE VIDEO: Her filmer Stacey at hun får et slag:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land
Siste nytt
21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land
Populært