Meny

Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

Oppblåsthet er et symptom på en rekke sykdommer, blant annet eggstokkreft. Foto: COLOURBOX

De færreste er klar over at konstant oppblåsthet kan være et symptom på eggstokkreft, viser en ny spørreundersøkelse. Laura Everly var én av dem.

Kun én av tre britiske kvinner som opplever å være konstant oppblåste går til legen, til tross for at dette er et symptom på eggstokkreft. Det viser en ny spørreundersøkelse.

Omtrent halvparten av kvinnene som deltok i spørreundersøkelsen ville heller ha forsøkt å endre kostholdet ved for eksempel å kutte ut gluten eller spise mer melkesyrebakterier, melder BBC.

Det er Target Ovarian Cancer, en veldedig organisasjon, som står bak undersøkelsen, og de mener funnene er alarmerende.

Organisasjonen har gjennomført lignende undersøkelser tidligere som viste at kun en av fem kvinner visste at oppblåsthet var et symptom på eggstokkreft.

Les også: Forskning: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

– Bør ikke la seg stoppe av en yoghurt

I Storbritannia har to av tre kvinner som får eggstokkreft spredning på diagnosetidspunktet. Også i Norge oppdages sykdommen ofte sent. Det gjør den vanskeligere å behandle.

Laura trodde oppblåstheten var et symptom på matintoleranse - helt til hun leste om symptomer på eggstokkreft på Facebook. Foto: Privat

– En yoghurt burde ikke stanse en kvinne fra å gå til legen om hun er bekymret for helsen sin. Kvinner burde ikke risikere sin egen helse på grunn av manglende kunnskap om symptomer på kreft, sier Annwen Jones i Target Ovarian Cancer.

– Om kvinner bare hadde visst at oppblåsthet er et symptom på eggstokkreft, og gikk til legen på et tidlig tidspunkt, kunne mange flere liv ha blitt reddet, legger hun til.

Britiske helsemyndigheter anbefaler alle som har følt seg oppblåst mesteparten av tiden i en treukersperiode å ta kontakt med fastlegen sin.

Les også : – Å kutte ut gluten kan være skadelig

Hadde alle symptomene

Laura Everly (38) ble diagnostisert med eggstokkreft i 2014.

– Før jeg ble diagnostisert opplevde jeg alle symptomene på eggstokkreft, inkludert oppblåsthet. Jeg trodde det kunne skyldes irritabel tarm, symptomene er jo tross alt ganske like. Jeg prøvde til og med å spise glutenfritt, men det hjalp ikke, sier hun i et innlegg på Target Ovarian Cancers nettsider og legger til:

– Tanken om at jeg kunne ha kreft slo meg ikke en gang. Man klarer ikke å forestille seg at noe sånt kan skje.

I dag er Laura takknemlig for at hun tilfeldigvis så et innlegg om eggstokkreft på Facebook. Her kunne hun lese om alle symptomene, som stemte skremmende godt med hennes egne.

Laura tok kontakt med legen, og fikk raskt påvist eggstokkreft.

– Hadde jeg ikke lest om eggstokkreft på Facebook, kunne det ha gått noen måneder til før jeg fikk diagnosen. Da kunne det ha vært for sent.

Les hele historien til Laura her.

Laura og sønnen Harry.

Vanskelig å oppdage

I 2016 fikk 488 norske kvinner påvist eggstokkreft. Risiko stiger inntil 60 års alderen, men også unge kvinner og barn kan bli rammet.

Fem år etter diagnose lever nå 48,7 prosent av kvinnene, ifølge tall fra Kreftregisteret. Eggstokkreft er vanskelig å oppdage siden symptomene ofte kommer sent.

Dette er symptomene på eggstokkreft, ifølge Kreftforeningen:

  • ukarakteristiske mageplager
  • trykk, full mage og økt mageområde (bukomfang)
  • endret avførings eller vannlatningsmønster
  • redusert allmenntilstand
  • blødning fra skjeden
  • kortpustethet
  • akutte smerter

Oppblåsthet kan være et symptom på en rekke tilstander, som er mindre alvorlig enn livmorhalskreft, som irritabel tarmsyndrom og cøliaki, men også disse bør utredes av lege.

Les også:

Frykter ny kreftstudie kan skade friske kvinner

Mindre risiko for å dø av folkesykdommer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært