Meny

Matgledekorpset skal øke fokuset på sykehjemsmat

Illustrasjonsbilde: Nå skal sykehjem i Innlandet få bedre måltidsopplevelser, takket være Matgledekorpset. Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB scanpix

Med dekor på tallerkenen, farger og musikk i spiserommet og regjeringen i ryggen skal Matgledekorpset bidra til å bedre måltidsopplevelsen til pleietrengende eldre.

– Jeg har stor tro på Matgledekorpset. Det er et viktig tiltak som skal bidra til å få enda mer fart på vår satsing på god mat, ernæringsrik mat og gode måltidsopplevelser for eldre, sier landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad til ABC Nyheter.

Målet med prosjektet er å bidra til flere gode måltider på sykehjem, redusere underernæring hos den eldre befolkningen og gi dem som jobber i eldreomsorgen faglig påfyll, heter det i en pressemelding om tiltaket.

Nå har pilotprosjektet begynt sin startfase i Innlandet, hvor korpset skal reise rundt til forskjellige institusjoner i Hedmark og Oppland for å inspirere til økt innsats for matglede blant eldre.

Det skal ikke så mye til for å bedre opplevelsen, forteller Turid Windjusveen Olsen til ABC Nyheter.

Hun er lederen av prosjektet, og jobber i avdelingen for miljøvern, landbruk og næringsutvikling hos Fylkesmannen i Innlandet.

Matgledekorpset ble iverksatt av daværende landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) i november i fjor. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Dekor på tallerkenen og farger på spiserommet

Hun trekker frem enkle tiltak som bedrer måltidsopplevelsen:

Vi vil inspirere kjøkkenverten til å dekorere maten på tallerkenen og hvordan man kan få spiserommet til å se koseligere ut med enkle grep. Blant annet ved å bruke farger, få inn frisk luft, sette på koselig musikk, slå av TV-er og oppvaskmaskiner. Det skal ikke så mye til for å bedre opplevelsen.

Olsen understreker at korpset ikke ønsker å irettesette eller påpeke feil, men ønsker å bidra til inspirasjon og økt fokus.

Les også: Endelig får Sissel (73) hjelp

Variert korps

– Vi vil ikke drive med tilsyn, men spre inspirasjon, sier Turid Windjusveen Olsen, leder av Matgledekorpset. Foto: Grim Berge

Korpset består av tre kokker, en fagsykepleier med master i ernæring og en hotellsjef med fagbrev fra servering: Hans Brimi, Hai Hang, Charlotte Mohn Gaustad, Marit Toverud og Mona Smestad. Minst to medlemmer kommer til å bidra på de forskjellige besøkene.

Korpsets første besøk ble gjennomført tidligere i januar, da til sykehjemmet Moen i Elverum.

I forkant av besøket fyller sykehjemmet ut et skjema over hva de trenger hjelp til, og hva de ønsker seg av Matgledekorpset. Olsen forteller at det vektlegges å gjøre endringer som egentlig ikke koster noe, så tiltaket ikke blir en byrde for kommunen.

– Etter vi fikk Matgledekorpset har vi allerede fått henvendelser fra ti kommuner som ønsker besøk. Det er gledelig, sier Olsen.

Les også: Jobbet skjult i helseomsorgen, advarer Norge

Økt fokus på sykehjemsmat

Mat for pleietrengende kom igjen i fokus tidligere i år da det ble kjent at hjemmeboende eldre fikk servert fiskeboller på julaften. I tillegg til ikke å være julemat, er det heller ikke spesielt næringsrik mat, og underernæring er noe eldre på sykhjem ofte står i fare for.

Ifølge Dagbladet er 3 av 10 eldre i Oslo enten moderat eller alvorlig underernærte.

– Man ser jo på sykehjem at pasienter står i fare for underernæring. Man har gode eksempler på at man trodde pasienten hadde en begynnende demens, men så viste det seg å være underernæring, forteller Olsen.

På grunn av Innlandets langvarige fokus på sykehjemsmat ble de arenaen for prøveprosjektet i 2019.

– Foreløpig er det bare Hedmark og Oppland som er med, og responsen har vært overveldende, sier landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad.

Dersom prøveprosjektet går bra er det muligheter for at ordningen iverksettes i hele landet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært