Meny

Sykepleiere uten utdannelse avslørt i Sverige

Kravet for sykepleierutdanning er 4600 timer med undervisning. Flere svenske sykepleiere mangler det. Foto: Shutterstock
Helsedirektoratet kan ikke utelukke at det samme er tilfellet i Norge. – Vi har ingen gode verktøy for å stoppe dem.

27 personer på svenske sykehus har blitt ansatt som sykepleiere på falske premisser. Flere har oppgitt at de har studert til sykepleier i land som Romania og Polen, mens de faktisk ikke har deltatt i undervisningen. I stedet har de brukt tiden mens studieløpet pågikk til å jobbe i Sverige, blant annet som lastebilsjåfører eller butikkmedarbeidere. Det avslører den svenske TV-kanalen SVT i programmet «Uppdrag granskning».

– Dokumentaren fremstiller personer som hadde ekte og gyldig dokumentasjon på en sykepleierutdanning fra et EU-land. De ville blitt behandlet på samme måte etter det samme regelverket i Norge som i Sverige, forteller avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Farseth, til ABC Nyheter.

– Ser svært alvorlig på dette

Til sammen har 27 personer lurt seg inn i det svenske helsevesenet. I tillegg til ikke å være til stede under undervisning og kun ha avlagt eksamen, har enkelte også forfalsket vitnemålene sine.

«Uppdrag granskning» avslørte også at 335 leger og sykepleiere er ansatt uten kontroll og uten godkjennelse fra de svenske helsemyndighetene.

Anne Farseth fra Helsedirektoratet ser alvorlig på avsløringen om falske sykepleire fra SVT. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

– Vi ser svært alvorlig på dette, forteller Farseth.

Hun understreker at det er en trussel mot pasientsikkerheten dersom det er helsepersonell ute i aktiv tjeneste som ikke har kompetanse til å gjøre det de er autorisert til. 

– Når autorisasjonen blir gitt på grunnlag av ekte dokumenter som noen har skaffet seg med bestikkelser, har vi som autorisasjonsmyndighet ingen gode verktøy for å stoppe dem. Men mangler de kompetanse kan de bli avslørt ute i arbeid, sier Farseth.

Jobbet nesten ti år før jukset ble oppdaget

SVT skriver at en av de avslørte sykepleierne hadde jobbet i helsevesenet i nesten ti år før en pasient fattet mistanke og varslet videre. 

I Skåne forfalsket en mann sykepleierbeviset sitt, og jobbet i nesten ett år som hjemmesykepleier før han ble oppdaget. Han forklarte at han mestret jobben fordi han hadde gått helsefag på videregående skole, «forstod sjargongen» og jobbet mye alene. Han ble avslørt da han stjal medisiner. 

– Vi vil oppfordre helsetjenesten til å være oppmerksomme på alt de får rapportert av avvik på sykepleiere som har utdanningsbakgrunn fra steder der slik korrupsjon kan forekomme, råder Farseth.

Helse og livsstil
Populært