Meny

Sykepleier fikk sparken: – Tenk om eg kunne få smørja deg

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En sykepleier i psykiatrien har mistet autorisasjonen etter å ha gjort seksuelle tilnærmelser mot en pasient.

Sykepleieren tok kontakt med pasienten på et nettsted og tilbød pasienten å flytte inn hos seg.

I meldinger til pasienten skrev sykepleieren blant annet om hva som skulle skje om de to kom i seng sammen.

«Tenk om eg kunne få smørja deg, setje sprøyte osv. », skrev mannen i en tekstmelding ifølge Helsetilsynet.

Tilsynsmyndigheten opprettet sak etter at en ruskonsulent i en kommune ringte til sykepleierens arbeidsgiver og gjenga hva pasienten hadde fortalt om kontakten.

Det er ikke kjent hvor i Norge mannen arbeidet.

– Ubehagelig og ekkelt

I en annen melding skrev sykepleieren at han ønsket å være en trygg voksenperson for pasienten.

«Du kan ha meg som trygg voksen om du vil. Og stol masse på meg. Om det kom så langt at du kom i seng med meg så hadde eg gitt deg klem og varme og respekt og ikke hatt fokus på sex Og nå ble vi kjent der og da må eg på alle måter vise deg støtte og respekt» , sto det i meldingen ifølge Helsetilsynet.

I en anmeldelse levert til politiet skrev pasienten at sykepleieren insisterte på å smøre en krem på ryggen hans.

«Da han smurte kremen på, merket fornærmede at (sykepleieren) gikk lenger og lenger ned fra korsryggen, og at han begynte og beveget seg under bokseren og ned på rumpa på bar hud. Dette var ett område fornærmede ikke kjente til at han skulle smøre, og han syns det var ubehagelig og ekkelt. Fornærmede sa at han følte seg utnyttet, ved at(sykepleieren)tok han under trusen, på bar hud på rumpa, står det i anmeldelsen.

«Fornærmede sa at han ble helt paff da det skjedd, og at det var sammen dagen dette skjedde at han valgte å skrive seg ut av sykehuset», heter det videre.

– Uforenlig atferd

Statens helsetilsyn har nå kommet til at sykepleieren hadde krenket pasientens integritet og intimgrenser, og at pasienten risikerte å få alvorlige psykiske belastninger som følge av hendelsene.

Sykepleieren hadde i liten grad vurdert konsekvensene av handlingene og viste grov mangel på faglig innsikt, skriver Helsetilsynet.

Handlingene er egnet til å svekke tilliten til sykepleieren vesentlig og er en atferd som er uforenlig med yrkesutøvelsen.

«Statens helsetilsyn finner at du ved dine handlinger har utvist en atferd som er uforenlig med yrkesutøvelsen, og at dette gjør deg uegnet til å utøve virksomhet som sykepleier», skriver Statens Helsetilsyn i vedtaket om tilbakekallingen av autorisasjonen.

Populært