– Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund

Valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus kan være dødelige for hunder om ikke er vaksinert. Foto: AniCura
Valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus kan være dødelige for hunder om ikke er vaksinert. Foto: AniCura
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veterinærer mener hunde- og katteeiere har et kollektivt ansvar for å vaksinere kjæledyrene sine. Dessverre er det mange av oss om glemmer det, noe som kan få katastrofale følger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årlig dør flere hundevalper og kattunger av smittsomme sykdommer. Dødsfallene kunne ifølge veterinær Inge Vogt Engeland i AniCura vært unngått hvis eierne ikke hadde droppet eller glemt å vaksinere sine firbente familiemedlemmer.

– Flere sykdommer kan være dødelige for katt og hund. Spesielt valpene og kattungene er forsvarsløse hvis de blir smittet, sier Vogt Engeland som er spesialist i hunde- og kattesykdommer.

Han trekker blant annet frem valpesyke som kan være livsfarlig for uvaksinert valp.

– Valpesyke er en svært smittsom virussykdom. Hvis hunden blir smittet, vil den få symptomer som høy feber, diaré og oppkast, og noen ganger kramper. De dør som regel av dehydrering, forklarer Vogt Engeland i en pressemelding.

Kan redusere smitte mellom dyr

Vogt Engeland antar at rundt 60 prosent av hundene, og rundt 40 prosent av kattene i Norge vaksineres. Han mener tallet burde vært langt høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den vanligste, og mest dødelige sykdommen hos katter er kattepest. Men også katteinfluensa kan få fatale følger dersom ikke sykdommen blir behandlet tidlig nok, sier han.

Vogt Engeland får støtte av veterinær og fagansvarlig for vaksiner ved Veterinærinstituttet, Kari Lybeck. Hun mener hunde- og katteeiere har et kollektivt ansvar for å vaksinere kjæledyrene sine.

– Ved at flest mulig dyr vaksineres, reduseres risikoen for smitte mellom dyr. Det hindrer sykdommer i å etablere seg, sier Lybeck.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sommerværet gir økt hoggormfare

Antistoffer via morsmelken

Grunnvaksinasjon av hund består av vaksinasjon mot valpesyke, leverbetennelse og parvovirus. I tillegg gis det en årlig vaksine mot kennelhoste. Katter må vaksineres mot katteinfluensa og kattepest. Tidspunktet for når vaksinene skal settes, er ifølge Vogt Engeland ikke tilfeldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler at valper vaksineres første gang når de er åtte uker, deretter når de er 16 uker, og så én gang i året. Katter vaksineres ved 11-12 ukers alder, og så tre til fire uker etter det.

I dag vet vi at mange valper har antistoffer fra moren helt opp i mot 15 uker. Antistoffene gjør at valpens immunforsvar ikke reagerer tilstrekkelig på vaksinen. Dermed produserer den ikke antistoffer mot sykdommen den skal beskyttes mot.

– Det er derfor ikke nok å vaksinere siste gang ved 12 ukers alder. I fjor døde en valp i østlandsområdet av smittsom leverbetennelse. Valpen var vaksinert ved 12 ukers alder, men ble likevel smittet, sier han.

Les også: Kryssallergi: – Ikke kutt ut alt

Viktig å huske før ferien

Nå som sommerferien nærmer seg med stormskritt, er det viktig å ikke glemme å sørge for vaksine mot rabies og bakterien leptospirose hos hunder og katter som skal ut på reise. I tillegg er det anbefalt ekstra beskyttelse mot flått og sandfluer som begge kan ha med seg farlige smittestoffer. Sist, men ikke minst, skal de firbente ha en tablett mot innvollsorm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste årene har det blitt vanlig å benytte en vaksine som gis som nesespray. Den har vist seg å beskytte godt mot influensa og luftveisinfeksjoner hos hund, sier Vogt Engeland.

Når valpen eller kattungen kommer for å få sin første vaksine, settes det opp en plan for videre oppfølging.

– Kjæledyret får også en grundig helsekontroll før vaksinen settes. En årlig helsekontroll gir oss muligheten til å plukke opp eventuelle problemer tidlig. Tidlig behandling av sykdom og skader kan gi en bedre prognose, og kan spare eier for både frustrasjoner og utgifter, sier han.

Les også: Katt ble vasket på ullprogram – overlevde

Kan unngå tilbakefall

I Norge finnes det mange villkatter i Norge som aldri vaksineres. Ettersom en del eiere ikke kjenner sin besøksrett hos dyrlegen for å vaksinere sine hunder og katter, mener Kari Lybeck det er ekstra viktig at alle som anskaffer et kjæledyr sørger for at dyret blir grundig vaksinert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat som hos mennesker kan sykdommer komme tilbake dersom dyrene ikke beskyttes. Når valpen eller kattungen blir vaksinert, får den en injeksjon med et smittestoff, for eksempel et virus, som er ufarliggjort, sier hun og fortsetter:

– Kroppen danner så blant annet antistoffer mot sykdommen, og disse antistoffene bidrar til å forhindre at dyret blir sykt om det møter det samme smittestoffet senere.

Les også: Hunder kan lukte hva du føler