Åpen for alle - alltid

Studie: Vikinger kan ha gitt briter spedalskhet – via ekorn

Illustrasjonsfoto av ekorn. Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto av ekorn. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

På deres mange tokt over Nordsjøen var ekorn populære kjæledyr for vikingene. Men de søte gnagerne kan ha vært kilde for mer enn bare kjøtt- og pelshandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden oldtidens dager er det få sykdommer som har vært like fryktet som Hansens sykdom, bedre kjent som spedalskhet eller lepra. Spedalskhet er en kronisk infeksjonssykdom forårsaket av lepra-basillen som angriper hud og nerver, og det kan ta flere år fra man smittes til sykdommen viser seg.

Fra slutten av 1600-tallet var Skandinavia og Island - samnen med Iberiahalvøya, Hellas og Balkan - hardt rammet av lepra. Det første kjente tilfellet i England er fra en kirkegård i Dorchester fra 300-tallet, men nå hevder forskere ved Universitetet i Cambridge at det var vikingene som var ansvarlig for å spre bakterien som skulle komme til å herje England gjennom flere århundrer.

Eller mer korrekt; de hevder det er «viking-ekorn» som er synderne.

Handlet med ekornpels

Konklusjonen, som er publisert i Journal of Medical Microbiology, ble gjort etter forskerne studerte hodeskallen til en middelalderkvinne som begravd opp i Suffolk. Hodeskallen, som stammer fra mellom år 885 og 1015, hadde spor etter spedalskhet. Analyser viste at kvinnen var blitt rammet av den samme sykdomdsformen som er blitt påvist på skjelletter fra middelalderens Danmark og Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mulig at denne formen for spedalskhet ble spredt i Sørøst-England gjennom kontakt med ekornpels og -kjøtt, som ble regnet som luksusprodukter og utgjorde en viktig del av handelen med vikingene på den tida da denne kvinnen levde, forteller forskningsassistent Sarah Inskip til TheTelegraph.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sterke handelsforbindelser med Danmark og Sverige var i full flyt i middelalderen, med Kings Lynn og Yarmouth som viktige havner for pelsimport, fortsetter hun.

Smittes via beltedyr

Inskip forklarer at forskning allerede har påvist at overførinbg av spedalskhet kan skje fra beltedyr til mennesker, og at det derfor er en interessant tanke at det også kan være tilfellet med ekorn.

Sykdommen påvirker ekorn på omtrent samme måte som mennesker - noe som i deres tilfelle resulterer i lesjoner på muskler, ører og poter.

– Det er tvilsomt hvor lenge bakterien kan overleve i kjøtt eller pels, men det er verdt å notere seg at vikingene også holdt ekorn som kjæledyr, sier Inskip som mener utvidet forskning på vikingenes pelshandel kan gi svært interessante resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er lepra forlengst utryddet i Norge, men ifølge Store Medisinske Leksikon ser vi noen få tilfeller av sykdommen blant personer som kommer hit fra endemiske områder i Asia og Afrika. På verdensbasis har forekomsten av lepra sunket dramatisk de siste 30-40 år. Det er kun i noen få land at lepra representerer et helseproblem.

Les også:

– Vi kommer til å måtte omskrive menneskets historie

Britene vurderer «massesterilisering» av gråekorn

Løsningen på sommerens insektplager har pels og vinger