Forsker vil ha kampanjer mot aldersdiskriminering

Det er usikkert hvor mange som er rammet av demens i Norge. Tallet kan være så høyt som 104.000. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Det er usikkert hvor mange som er rammet av demens i Norge. Tallet kan være så høyt som 104.000. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Positive oppfatninger om alderdom kan beskytte eldre mot demens, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldre som tenker positivt om alderdommen kan ha lavere risiko for å utvikle demens, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Plos One.

– Dette taler for å gjennomføre folkehelsekampanjer mot aldersdiskriminering, som er én av hovedkildene til et negativt syn på alderdom, sier Becca Levy, hovedforfatter av studien og professor ved Yale, til nyhetsbyrået AFP Relaxnews

Demens er en kronisk og ofte gradvis forverrende sykdom i hjernen som fører til tap av intellektuelle funksjoner. Symptomene inkluderer svekket hukommelse og konsentrasjonsvansker, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Dette er den første studien som undersøker om kulturelle oppfatninger om alder kan påvirke risiko for å utvikle demens. Personer som var bærere av genet APOE som er knyttet til økt risiko for demens, deltok også i studien.

Forskerne ved Yale School of Public Health i USA fulgte 4.765 personer med en gjennomsnittsalder på 72 år i fire år. Ingen av deltagerne var diagnostisert med demens da studien startet.

Reduserte risiko også for de mest utsatte

Studien viser at et positivt syn på alderdom hadde en positiv effekt på hjernehelsen til alle deltagerne, helsen tatt i betraktning.

Også for de som var bærere av APOE-genet, som utgjorde 26 prosent av alle deltagerne, var effekten positiv:

Resultatene for denne gruppen viste at deltagerne med positive oppfatninger om alderdom, hadde 2,7 prosent risiko for å utvikle demens, sammenlignet med 6,1 prosent for gruppen som var negative til å bli eldre.

– Vi oppdaget at et positivt syn på alderdom kan redusere risiko for å utvikle demens hos de som har høyest risiko for å utvikle sykdommen, sier Levy til AFP.

En tidligere studie som ble publisert i 2015 viste at negative oppfatninger om alderdom, reduserte volumet på hippocampus - som blant annet styrer hukommelsen.

Aktuelt: Norsk studie: – Demente kjeder seg på sykehjem

104.000 kan være rammet i Norge

I rapporten «Forekomst av psykisk helse i Norge» skrevet på oppdrag fra Helse- og omsorgdepartementet, påpekte nylig Folkehelseinstituttet at forekomsten av demens i Norge er høyere enn tidligere antatt.

– Tallene vi har på demens er ikke gode og det er en utfordring at vi ikke har norske tall. Vi har nå økt anslaget fra 70.000 til mellom 84.000 og 104.000, sa avdelingsdirektør Anne Reneflot ved avdeling for psykisk helse ved FHI til NTB i januar.

Det er ventet en økning av antallet demenstilfeller både internasjonalt på grunn av befolkningsvekst og økt forventet levealder.

Les også:

Ny studie tror kunstig søtning øker risiko for demens og diabetes

Disse testene kan diagnostisere demens og Alzheimers

Høie vil satse mer på hjernehelse

Personvernpolicy