Britene vurderer "massesterilisering" av gråekorn

Ekornet er truet av det amerikanske gråekornet i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Ekornet er truet av det amerikanske gråekornet i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Britiske myndigheter erklærer krig mot nordamerikanske gråekorn i kampen for å berge Storbritannias røde ekorn. Sterilisering er blant tiltakene som vurderes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksdepartementets direktorat for dyre- og plantehelse sier fredag at myndighetene undersøker om det er gjennomførbart å fôre de smittebærende gråekornene med prevensjonsmidler. I første omgang skal de nå utvikle et "passende åte", heter deti en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

Avisa The Times hevder at prevensjonsmiddelet kan komme til å bli skjult i sjokoladepålegg og at metoden kan redusere gråekornbestanden med over 90 prosent fra dagens 3,5 millioner.

Nedgangen i bestanden av det røde ekornet, har vært en bekymring i Storbritannia i mange år. Ekornet finnes nesten bare igjen i nordlige England, Skottland og Irland og teller bare anslagsvis 140.000 dyr.

Gråekronet, som opprinnelig hører hjemmet i Nord-Amerika, ble første gang innført i Victoriatiden, men bestanden vokste raskt og fortrenger de vanlige ekornene. Gråekorn utgjør en konkret fare fordi de sprer en sykdom som ikke rammer dem selv, men tar livet av andre ekorn.

Personvernpolicy