Unngå å bli blant 1 million nordmenn som får skattesmell

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unngå å bli blant 1 million nordmenn som får skattesmell Les mer Lukk

Spareekspert råder deg til å ta en titt på skattekortet ditt hver gang det har vært større endringer i livet ditt for å unngå å ødelegge ferieplanene med baksmell.

Da skattemeldingen kom i 2018, fikk cirka fire millioner nordmenn den glade meldingen om at de fikk penger tilbake på skatten, i snitt 12.000 kroner hver. Men for nesten én million nordmenn endte det med skattesmell. Snittbeløpet hver femte nordmann måtte betale, var på solide 25.000 kroner.

– Alle som har fått baksmell på skatten, vet at det er en utrolig kjedelig start på sommerferien. For de aller fleste er det bedre at inntekten settes for høyt og at man får igjen på skatten, fremfor å ende med baksmell, forteller konserndirektør og spareekspert i Storebrand, Wenche Martinussen, til ABC Nyheter.

– En tommelfingerregel er at hver gang det har vært større endringer i livet ditt så bør du ta en titt skattekortet ditt. Det er jo sånn at alle små og store begivenheter i livet vårt påvirker skattekortet - alt fra at du har byttet jobb til at barnet ditt har fått barnehageplass. Endringer du kanskje ikke har tenkt over kan få påvirkning på hva du skal betale i skatt, fortsetter hun.

(Saken fortsetter under)

Alle små og store begivenheter i livet vårt påvirker skattekortet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Les mer Lukk

Slik gjør du endringer

Vi er nå inne i et nytt år, og med det er tiden inne for å se over og endre skattekortet for 2019. De to vanligste årsakene til at vi pådrar oss skattesmell, skyldes ifølge Skatteetaten inntekter fra eiendom og utenlandsforhold.

Blir ikke restskatten betalt ved forfall, påløper forsinkelsesrenter. Skatteoppkreverne vil sette i verk tiltak for å kreve inn skatten.

Cirka 600.000 av cirka fire millioner skatteytere søker årlig om endring.

Endringene gjør du enkelt ved å logge deg inn på skatteetaten.no, der finner du alle opplysningene dine og kan enkelt gjøre endringer. Det er en logisk inndeling i temaer som bank og lån, arbeid, trygd og pensjon.

Når du gjør endringer , vil du automatisk se hvordan dette påvirker skattekortet ditt. Arbeidsgiver henter skattekortet elektronisk, og du slipper å levere det. Hvis du senere endrer skattekortet, vil arbeidsgiver dessuten automatisk få beskjed om det, slik at det nye skattekortet kan hentes ut.

Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen

Ikke glem rentefradraget

I år anbefaler spareekspert Wenche Martinussen alle til å særlig sjekke at opplysningene på skattekortet er riktig ettersom det er blitt gjort endringer i hvordan skattetrekket regnes ut. Du kan lese mer om dette lengre ned i saken.

Wenche A. Martinussen er konserndirektør for personmarkedet i Storebrand. Foto: CF Wesenberg Les mer Lukk

– Også når du begynner å ta ut pensjon er det viktig at du endrer skattekortet ditt så du unngår baksmell på skatten, som kan gi store utslag i en allerede trang økonomi, forklarer hun.

– Husk at spareavtaler som BSU og IPS utsetter skatt, og vil dra ned skatteregningen din. Husk at på alle renter du betaler - enten det er boliglån, forbrukslån, studielån, kredittkort eller andre kredittkjøp - så gjelder rentefradraget på 22 prosent.

Martinussen gir et regneksempel på fradrag på boliglån.

– La oss si at du har 4.000.000 kroner i boliglån med en rente på 2,5 prosent. Da har du gjeldsrenter hvert år på 100.000 kroner, hvorav 22.000 kroner kan skrives av på skatten. Det er i overkant av 1800 kroner i måneden, hvilket er en betydelig sum for de aller fleste.

Advarer mot «bjørnetjenester»: Sju av ti unge boligkjøpere får hjelp av foreldre

Situasjoner som krever ekstra sjekk av skattekort  
  • Begynner å jobbe eller bytter jobb
  • har fått lengre eller kortere vei mellom hjem og arbeidssted
  • blir ufør
  • er blitt pensjonist
  • har begynt å ta ut hel eller delvis alderspensjon, eller AFP
  • endrer pensjonsgrad
  • har sluttet i lønnet stilling og bare har pensjon
  • endrer pensjon fra uførepensjon eller etterlattepensjon til alderspensjon
  • får en endring i andre skattepliktige trygdeytelser
  • blir enke eller enkemann
  • har barn som begynner i barnehage, eller som slutter på skolefritidsordning (SFO)/ aktivitetsskole (AKS)
  • har kjøpt/solgt bolig eller bil og tatt opp lån
  • har endringer i renteutgifter
  • blir aleneforsørger
  • har overgangsstønad som opphører
  • ser at opplysningene i skattekortet ikke er riktig
  • Hvis du har arvet større beløp (kan gi høyere renteinntekter/avkastning og formue).
  • Hvis du har store endringer i lønnsinntekt, kombinert med overtid eller bonus (prosenttrekket kan bli feil).
  • Dersom du har tatt opp eller innfridd ett lån, må du huske å føre opp dette.
  • Dersom du betaler tilbake på studielånet fører du opp det du betaler i renter i år (på punkt 3.3 Gjeldsrenter.)
Kilde: Storebrand

«Ta grepet-dagen»

Du kan endre skattekortet gjennom hele året, men Wenche Martinussen anbefaler alle å sette av tid en dag for å forhindre å bli blant de én millioner nordmenn som får sommerferien ødelagt med en skattesmell.

– Og når du først er i gang bør du ta en gjennomgang av utgiftene dine og se om det er rom for å spare litt mer eller betale ned mer gjeld enn du gjorde i fjor.

I løpet av det hun kaller «Ta grep-dagen» anbefaler Martinussenå starte med å identifisere «lommetyvene» i hverdagen din ved å skaffe deg oversikt over forbruket ditt, noe du enkelt kan gjøre i nettbanken. Se samtidig gjennom e-fakturaer og andre faste utgifter, og sett opp fast trekk til sparing.

– Poenget er ikke å droppe kosen i hverdagen, men å skape en bevissthet rundt hva du faktisk bruker lønnen din på, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Sentralbanksjefen ber finansministeren om lovendring for kontanter

Endringer for 2019

I år har det kommet noen skattekortendringer som kan gi deg for høyt skattetrekk i 2019. Tidligere la skatteetaten siste skatteoppgjør til grunn når skattetrekket for det kommende året skulle beregnes. Nå bruker de nyere opplysninger fra a-meldingen som arbeidsgiveren og/eller pensjonsutbetaler rapporterer hver måned.

Forventet lønn i skattekortet for 2019 tar utgangspunkt i lønnen arbeidsgiver har rapportert for i oktober 2018, eller opplysningene fra januar til oktober 2018. Det alternativet som gir høyest inntekt av disse to alternativene, legges til grunn. Dermed kan tilfeldige inntekter som bonusutbetalinger, honorarer, bi-inntekter eller andre skattepliktige ytelser medføre at du får helt feil skattetrekk.

Jobbet du for eksempel uvanlig mye overtid i oktober, vil Skatteetaten ta utgangspunkt i det for beregningen av skatt for neste år. Dermed blir ditt skattetrekk uvanlig og unødvendig høyt. Du kan se hva som er rapportert om deg i a-meldingen i innsynstjenesten Mine inntekter og arbeidsforhold.