Sju av ti unge boligkjøpere får hjelp av foreldre

Stadig flere unge boligkjøpere får økonomisk hjelp av foreldre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Stadig flere unge boligkjøpere får økonomisk hjelp av foreldre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju av ti av DNBs unge boliglånskunder får hjelp av foreldrene, og andelen er økende. Privatøkonom Endre Jo Reite advarer mot bjørnetjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av landets banker forteller Dagens Næringsliv at foreldrehjelpen er økende. DNB opplyser at andelen unge boligkjøpere som trenger økonomisk hjelp fra mor og far, er nå på 70 prosent.

Finansiell rådgiver Anne Motzfeldt i Danske Bank sier foreldrene ofte stiller opp med realkausjon i form av pant i eiendom som bolig eller hytte når barna deres mangler egenkapital. I 20 prosent av boliglånssakene Danske Bank behandler, stiller foreldrene som enten medlåntakere eller kausjonister for egne barn.

Privatøkonom: Kan bli ganske ille

– Dette er veldig mye. De fleste foreldre vi snakker med, er positive til å hjelpe fordi det nesten er umulig for barna å komme seg inn på markedet, sier Motzfeldt.

Privatøkonom Reite sier at foreldre må tørre å stille krav til egne barn så de er rustet til forpliktelsen de tar på seg. Utfallet hvis ikke, kan bli ganske ille, advarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den beste investeringen foreldre kan gjøre, er å la barna spare så mye som mulig selv, slik at de kan vise at de ønsker å prioritere å eie egen bolig, sier Reite, som er direktør for personmarked i BN Bank.

Les også: Spår boligkrakk i nær fremtid

– Bolig er det siste jeg anbefaler som investering

Boligpriser: – Må eie bolig i 4-5 år for å unngå å tape penger

Norges Bank: Høy gjeld og boligpriser gjør systemet sårbart