Stemmer
Vi trenger tiltak på kvinnehelse NÅ
Kvinnehelse blir ikke prioritert. Vi må slutte å sløse penger på alt mulig tull, og begynne å bruke skattebetalernes penger på det som betyr noe for folk flest.

Som ung kvinne er jeg bekymret for egen helse. Vi har kommet til år 2025, og både forskningen og tiltakene rettet mot kvinnehelse er ikke i nærheten av der den burde ha vært. I NOU-rapporten om kvinnehelse fra 2023, slås det fast at kvinners helse fortsatt har lav status, og at det står langt dårligere til med kvinners helse sammenlignet med menns helse.
Selv om kvinnehelse er blitt en stor del av samfunnsdebatten, er det lite som blir gjort. Politikerne bruker gladelig penger på meningsløse kunstbidrag, bistand til korrupte land og finansiering av den store pengeslukeren, fylkeskommunen. Kvinnehelse derimot, virker ikke være like viktig.
Vi kan ikke kalle oss en velferdsstat om enkelte sykdommer ikke går under velferdsordningene vi har i Norge.
Jeg kjente jeg ble ekstra opprørt når jeg leste om 25 år gamle Lotte i Nordlys tidligere denne uka. Hun lider av den kroniske sykdommen, lipødem, og må ta opp lån for å få råd til nødvendige operasjoner. Lipødem er en sykdom som regel rammer kvinner. Sykdommen er ikke godkjent i diagnosekodeverket ICD-10, som Norge bruker. Den er dog godkjent som diagnose i ICD-11, men dette diagnosekodeverket er ikke oversatt til norsk.
Følgene av det er at kvinner som lider av denne sykdommen ikke har rett til kompensasjon fra staten. Dette er direkte pinlig for et av verdens rikeste land.
Se video: Sykepleiere hylles
Som ung kvinne er jeg bekymret for at kvinnehelse ikke blir tatt på alvor. Dårlige finansieringstiltak nå, sørger for at det på sikt fortsatt vil være lite forskning på kvinnesykdommer, og at de beste medisinene ikke blir tilbudt. Lite forskning på diverse kvinnesykdommer gjør at medisiner som kan fungere bra, ikke blir foreskrevet av leger på grunn av lite kunnskap.
Stoffskiftesykdom er et godt eksempel på dette. Stoffskifte er en sykdom som i større grad rammer kvinner, og sykdommen har en lavere status i helsevesenet. Det forskes ikke mer på sykdommen på grunn av manglende finansieringstiltak, selv om det er flere fagmiljøer i Norge som står klare til å forske mer på sykdommen. I Norge gis det kun én medisin for stoffskifte, til tross for at det finnes flere. Men disse må folk betale for selv. Hva slags land er det vi lever i?
Vi kan ikke kalle oss en velferdsstat om enkelte sykdommer ikke går under velferdsordningene vi har i Norge.
Jeg er lei av snakk og fine ord.
Det er på tide å virkelig satse på kvinnehelse, og gi kvinnene i Norge den verdigheten vi fortjener i helsevesenet. Vi må slutte med sløsingen av skattebetalernes penger, og bruke pengene på tjenester som utgjør en forskjell for folk flest.
Å styrke kvinnehelse er et godt sted å begynne dersom vi virkelig vil bruke fellesskapets ressurser på en klok og rettferdig måte.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.