Stemmer
Støre-regjeringen får lov å ignorere Stortingets vilje
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) gir blaffen i Stortingets bestemmelse om bruk av bemanningsbyråer. Og får lov til det.

Torsdag demonstrerte stortingsflertallet med Arbeiderpartiet i spissen at en arbeidsminister gjerne kan bryte det parlamentariske grunnprinsippet: At Stortinget står over regjeringen.
Hva dreide saken seg om, og hvordan i all verden kunne det skje?
Stridens kjerne er hva som skal til for å tillate bedrifter å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyråer, etter at lovverket ble kraftig strammet inn av de rødgrønne partiene. Heretter skulle hovedprinsippet være faste ansettelser i produksjonsbedriftene.
Det er fortsatt greit å leie inn vikarer. Bortsett fra det, ble det bare gitt ett eneste unntak for innleie fra bemanningsbyråer. Det kan kun skje i virksomheter der det er inngått tariffavtale med en fagforening med «innstillingsrett», altså en seriøs landsomfattende fagorganisasjon. Betingelsen er ifølge Arbeidsmiljølovens paragraf 14.12.2 at en tillitsvalgt inngår avtale om det for en tidsavgrenset periode. Se gjerne paragrafen i faktaboksen.
Det kraftige sjokket
Før det nye lovverket ble innført, advarte Senterpartiets arbeidspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen om at unntaksbestemmelsen ville åpne et hull stort som en låvedør i begrensningen av innleie.
Lundteigen, som var saksordfører for lovendringen den gang, forventet heller ikke full kraft i oppfølgingen fra regjeringen, advarte han om i et intervju i Frifagbevegelse høsten 2018.
Men sjokket som den daværende arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen (Ap) kom med i 2023, hadde verken Lundteigen eller fagbevegelsen ventet seg.
På spørsmål fra Høyre-politikeren Anna Molberg slo Mjøs Persen fast at en aksept av innleie kunne signeres av hvilken som helst representant for et flertall av de ansatte. Vedkommende trengte slett ikke å være fagorganisert eller tilhøre en fagforening med «innstillingsrett».
En husforening eller en «tilfeldig» talsmann dugde – altså akkurat det lovgiverne ville ha has på. LO rykket ut og forlangte at arbeidsministeren skulle rydde opp.
Satte skapet på plass. Tilsynelatende
Få dager etter at Marte Mjøs Persen i oktober 2023 ble erstattet av Tonje Brenna i jobben som arbeidsminister, forsikret Brenna på landsmøtet til Fellesforbundet at hun skulle rydde opp i dette. Noe hun ikke har gjort.
Torsdag fikk parlamentarikerne en sjanse til å gjøre oppryddingen Støre-regjeringen nekter å gjøre.
Tvert imot. Da Stortinget nå fikk på sitt bord et forslag fra Rødt om forbud mot innleie, skrev hun til komiteen:
«Forslaget om å innsnevre tillitsvalgtbegrepet til kun å omfatte tillitsvalgte som er valgt av og blant de organiserte, vil slå uheldig ut i virksomheter uten eller med få organiserte.»
Torsdag fikk parlamentarikerne en sjanse til å gjøre oppryddingen Støre-regjeringen nekter å gjøre. Og rydde opp, gjorde de.
Tilsynelatende.
Flertallet i Stortingets arbeids- og sosialkomité (unntakene var Høyre og Frp), slo i sin innstilling fast at det «må være skriftlig avtale mellom tillitsvalgt i fagforening med innstillingsrett og innleievirksomhetens ledelse.» De minnet også om hva flertallet hadde sagt i 2023, også i en sak Rødt reiste:
«Det var aldri intensjonen å legge til rette for at fagforeningstillitvalgte bevisst skulle forbigås i tariffbundne bedrifter.»
Tause Arbeiderpartiet
Så langt kom Stortinget. Men ikke lenger.
Da Per Olaf Lundteigen med kirurgisk presisjon i debatten torsdag gjentatte ganger spurte arbeidsministeren om hun ville rette seg etter dette, møtte han veggen. Tonje Brenna vil ikke endre standpunkt.
– Kan du da bekrefte at ditt standpunkt er i strid med Stortingets flertallsvilje? ville Lundteigen vite.
– Når vi lager unntaksbestemmelser forutsetter vi god dialog med partene, hvem det gjelder og at ingen jukser, eller bruker lovverket til å komme utenom det loven er ment å sikre, var svaret han fikk.
Det fikk Lundteigen til to ganger å utfordre Arbeiderpartiets fraksjonsleder Per Vidar Kjølmoen til å ta ordet og rydde opp. Ingen Kjølmoen tok ordet.
Stortinget sa sitt, regjeringen er uenig og det er sistnevnte som får det som de vil.
Sånn går dagene i det norske parlamentet.
Thomas Vermes skriver i ABC Nyheter på søndager. Les flere av hans kommentarer her.
(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).
Justering av tekst kl. 16:10, 8.6.25: Lundteigen advarte om gap så stort som en låvedør før, ikke da unntaksbestemmelsen ble innført.