Ølstolthet i Oslo

Bartenderen tapper en halvliter øl på nabolagspuben Tiffany´s på Bjølsen i Oslo.
Bartenderen tapper en halvliter øl på nabolagspuben Tiffany´s på Bjølsen i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om kontraktsbrygging utenbys er å regne som lokalt, så lener jeg meg på alle måter mot å heller støtte de lokale småbryggeriene som iallefall har et operativt bryggeri i Tigerstaden.

Stemmer
Lasse Lukacs
Ølskribent for Ølportalen, Magasinet Vin & Brennevin og LasseL.blogg.no

Lag en Folkets stemmer-profil

Reager på innleggene
Svar på andres innlegg
Start en ny debatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redaktør i ABC Nyheter, David Stenerud, skriver et innlegg og lager en video i egen nettside om at Oslo-folk ikke har stolthet eller protesterer mot at det er Hansa-øl i tappekranene på flere utesteder i hovedstaden.

Stenerud påstår at han er glad i øl, men ølhistorie kan han minimalt om. For i avsmaken til utenbysølet fra Bergen, som de serverer på Sagene lunsjbar – et establissement mest kjent for flytende lunsj – gjør at han kommer med et forslag til erstatningsøl fra Sagene bryggeri.

Sagene bryggeri som ligger 800 meter fra puben, er kun et utsalg for ølet de får brygget i Arendal, ikke et bryggeri. Og pilsen har aldri vært brygget i Oslo, men kun hos Arendals bryggeri. Arendal vekker ikke akkurat bypatriotisme i denne oslokaren, som er født og oppvokst bare et par ølbokskast fra Sagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansa Borg har også et utsalg i Oslo, som gjør bergensølet like mye lokalpils som Arendals sin, for mange ølentusiaster som faktisk bryr seg om sånn triviell fakta.

Og selv om Arendal er 20 mil nærmere Oslo, enn Bergen, så er Gjelleråsen bare 15 kilometer unna Sagene lunsjbar, som betyr at Arendals pilsner faktisk er et mer lokalt Oslo-øl, enn Sagene sin pils.

Det er mange steder som har Ringnes i Bergen. Ja, Ringnes har faktisk utsalg og distribusjonssenter i Bergen, så da er vel det lokaløl, det også da. Stavanger, Trondheim, Drammen og Kristiansund har også masse tappelinjer med Ringnes eller Hansa, selv om Tou, Dahls, Aass og CB er dominerende, slik som Ringnes/Frydenlund er i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og siden stolthet og protest er viktig, så er det vel ennå mer flaut for ikke-innflyttere i de byene å helle innpå med «lokalt øl» når det er Ringnes som brygger Tou på Gjelleråsen og Hansa som brygger CB enten på Kokstad eller i Sarpsborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Det er riktig at de tre billigste stedene i Oslo serverer Hansa, men 9 av de 13 billigste serverer Ringnes/Frydenlund.

Det er fortsatt dominerende Ringnes/Frydenlund/Schous i Oslo, men Hansa Borg som den nest største aktøren i landet, har midler til å gi gode kontrakter til utestedene. Slik Ringnes og Hansa gjør i alle norske byer, om det er bybryggeri der eller ei. Det er kanskje det mest essensielle her.

Ekte oslobryggerier som Grünerløkka Brygghus, Ølsmia, Amundsen, Schouskjelleren eller Oslo Mikrobryggeri lager nydelige pilsnere, men har hverken kapasitet eller økonomi til å levere de mengdene eller gi de avtalene som de store aktørene kan gi på pris og bonuser til utelivsmarkedet.

Så om kontraktsbrygging utenbys er å regne som lokalt, så lener jeg meg på alle måter mot å heller støtte de lokale småbryggeriene som iallefall har et operativt bryggeri i Tigerstaden.

Det er riktig at de tre billigste stedene i Oslo serverer Hansa, men 9 av de 13 billigste serverer Ringnes/Frydenlund (og den siste serverer 1489 fra Arendals og ikke den «lokale» pilsneren fra samme bryggeri). Og tar vi med topp ti serveringssteder med happy hour, er det sju av dem som har Ringnes/Frydenlund, inkludert topp fem. Så kunnskapen om pris er også tilspisset til redaktøren sin agenda. Han liker ikke Hansa. Greit nok, men litt stolthet for journalistikken burde det være mulig å be om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler ikke kun om hva som er i glasset, men stedet man er på, folka man er med, hvilke avtaler stedet har og for noen er prisen viktigere, enn hvor noen har kontorlokaler.

Det er stolthet og det er noen som protesterer, men de fleste setter seg i det minste inn i materien og vet hvordan økonomien for hardt prøvet HoReCa-bransje (hotell, restaurant og catering, red.anm) fungerer, hvordan industribryggeriene opererer i de største byene, hvike øl som serveres for en billig penge eller hva som faktisk er lokalt øl, i stedet for å rope ulv på et grunnlag tynnere enn ølskum.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).

Se video: «Hansa er bergensk skvip»