Hvorfor drikker oslofolk Hansa?

To halvlitere med Hansa øl blir tappet på Sagene Lunsjbar i Oslo.
To halvlitere med Hansa øl blir tappet på Sagene Lunsjbar i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i hvert fall ikke på grunn av smaken.

Stemmer: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sagene Lunsjbar er et av de mest osloske og tradisjonsrike serveringsstedene i byen. Den ligger rundt 800 meter nord for Sagene Bryggeri. Men det er ikke Sagene pilsner på fatene. Det er ikke Frydenlund heller. Ikke Schous. Ikke Ringnes.

Det er noe flatt sølevann fra Bergen. En av Oslos stolteste ølbuler serverer Hansa på tapp!

Og de er ikke alene. Det er Hansa overalt i hovedstaden. Til tross for at samtlige osloøl er mye bedre.

Hvorfor er det sånn? Eier ikke oslofolk stolthet? Er det ingenting i oss som protesterer?

Kanskje er vi for blaserte til å bry oss om noe så provinsielt som lokal stolthet.

Det er jo ikke slik at det florerer av Frydenlund eller Ringnes i bergenske barer og puber.

Nei, for bergenserne er bypatrioter. Så de drikker Hansa, selv om det smaker piss.

Akkurat som kristiansanderne drikker CB, det drikkes Tou i Stavanger, går mest i Dahls i Trondheim og nesten alt handler om Mack i Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den manglende stoltheten over eget øl i Norges største og viktigste by handler kanskje om at vi er en by av innflyttere. Kanskje er vi også for blaserte til å bry oss om noe så provinsielt som lokal stolthet.

Jeg er sikker på at det er noe der.

Men det er en enda mer plausibel årsak: Hansa er noe billig skvip.

Hør bare:

De tre utestedene med billigst øl i Oslo, som alle serverer i det irriterende formatet 0,4, er Mastermind Bar ved Bussterminalen, Alchemist Bar & Bakgård ved Youngstorget og kebabsjappa Döner Bros ved krysset Torggata-Osterhaus gate.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle tre har Hansa på tapp.

Det samme har billigfavoritten Los Tacos, med «restauranter» over hele byen.

Dessuten har flere bytypiske utesteder med halvlitere til under hundrelappen gitt tappekrana til bergensbryggeriet, deriblant Cafékontoret, London Pub og Dattera til Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dét er ikke greit.

Hva blir det neste. Hansa i krana på Vålerenga vertshus og Store Stå? Ekebergrestauranten og Grand Café?

En hovedstad uten ære og stolthet.

Da er det bare å drikke og glemme.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).