Stemmer
Psykisk helsehjelp er en rettighet, ikke markedsvare
Når unge sliter psykisk, trenger de trygg støtte og raskere hjelp – ikke å overlates til markedet.

Fabian Wahl Sandvold svarer på Sondre Normann Scheide Vartdals debattinnlegg.
Alle har rett til god psykisk helse, uavhengig av bakgrunn og lommebok. Likevel vet vi at mange som sliter ikke får hjelp når de trenger det. Det er et alvorlig samfunnsproblem.
Hvilken oppvekst du har hatt og foreldrenes inntekt, påvirker fortsatt hva slags hjelp du får. I dag har barn fra familier med lavest inntekt 3–4 ganger høyere forekomst av psykiske lidelser enn barn fra familier med høyest inntekt.
Det er grunnleggende urettferdig.
Det er ikke frihet – det er privatisering.
Vi mener alle skal få lik tilgang til god utredning, møtes av kompetente fagfolk, få påvirke egen behandling og trygg oppfølging – uavhengig av økonomi eller bosted.
Derfor la Arbeiderpartiet i 2023 frem den største satsingen på psykisk helse noen gang. Over tre milliarder kroner skal styrke feltet i årene som kommer. Opptrappingsplanen skal sikre raskere hjelp og lavterskeltilbud i hele landet. Det redder liv.
En tapt ungdomstid, der psykiske plager fører til at du faller ut av både skole og sosiale nettverk, kan få store og varige konsekvenser.
Se video: «Svarene vi fikk, sjokkerte oss»
Derfor må vi gjøre det enklere å be om hjelp. I år har vi satt av en halv milliard kroner til å styrke skolehelsetjenesten og helsestasjonene for ungdom. AUF forventer en enda tydeligere satsing framover, slik at døra til helsesykepleier alltid er åpen.
Økonomi mener vi aldri skal være en hindring. Derfor fjerner vi egenandelene for psykisk helsehjelp for alle under 25 år.
Å overlate unge med psykiske helseplager til en jungel av private klinikker er en dårlig idé.
Psykiske helseplager forsvinner ikke den dagen du fyller 18. Derfor skal unge som har fått hjelp av BUP, få et godt og trygt tilbud videre – også etter myndighetsalder.
Mens Arbeiderpartiet styrker det offentlige helsevesenet og investerer i kvalitet, vil FpU gjeninnføre «fritt behandlingsvalg». Det er ikke frihet – det er privatisering. Evalueringen FrP og Høyre selv bestilte, viste at reformen var dyr, byråkratisk og hadde minimal effekt på ventetidene. I stedet tappet den det offentlige helsevesenet for penger.
Å overlate unge med psykiske helseplager til en jungel av private klinikker er en dårlig idé. Det er ingen som er imot at det offentlige samarbeider med private om pasienter når det trengs, men å sette unges psykiske helse på anbud er ingen garanti for verken bedre kvalitet eller raskere hjelp.
Vi i AUF er stolte av at Arbeiderpartiet lytter til oss unge og leverer et kraftig løft for psykisk helse, fra tidlig forebygging til spesialisert behandling. Det må bli lettere å få hjelp, både med og uten en diagnose.

Og satsingen virker: Etter snart fire år der vi styrker helsetjenesten, ser vi resultater. Til tross for hva FpU påstår, viser tallene at ventetidene faller. I april 2025 var ventetiden i psykisk helsevern for unge på litt over 31 dager – den laveste registrert i april noen gang. Flere dager kortere enn under noen aprilmåned i Erna Solbergs regjeringstid.
Men vi er langt ifra i mål. Koronapandemien rammet vår generasjon hardt, og har fått konsekvenser vi ennå ikke ser alle følgene av. Hvordan vi har det inni oss er ikke frikoblet fra verden rundt oss. Valgene politikere tar – og ikke tar – får konsekvenser for den psykiske helsa. Krig, klimakrise, boligkrise og framtidspessimisme setter spor, spesielt hos oss unge.
Politikk påvirker hvordan vi har det. Ingen skal møte stengte dører når livet er på sitt vanskeligste. Derfor skal vi fortsette å satse på vår felles helsetjeneste. FpU kaller det ideologi. Vi kaller det å redde liv.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.