Norske politikere har alvorlige kunnskapshull om KI

Vi frykter KI-fartsblinde politikere, og ser alvorlige kunnskapshull blant norske politikere om hvordan kunstig intelligens vil forme samfunnet. Vi blir bekymret når vi ser hvor lite KI preger partiprogrammene frem mot 2030.

Sigri Sevaldsen, bransjedirektør Teknologi i Hovedorganisasjonen Virke, og Bram Timmermans, professor ved NHH, mener norske politikere ikke evner å se hvordan kunstig intelligens vil påvirke samfunnsutviklingen.
Publisert Sist oppdatert

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

NHH har for første gang kartlagt KI-teknologiselskaper i Norge. Rapporten kårer de 100 beste KI-verktøyene her i landet. Øverst troner Cognite, en norsk teknologistolthet. Tidligere i år flyttet de hovedkontoret til USA. Årsaken var at de ønsker å vokse raskere i fremtiden, og gire opp med 100 flere ansatte.

Tech ut av landet

Noe av årsaken til at teknologiselskaper velger å flagge ut, tror vi, er at Norge ikke har de rette betingelsene for å gjøre det attraktivt nok å være her. Våre beslutningstakere forstår ikke hvor omfattende og reformerende KI-bølgen vil være over tid.

Internasjonalt faller vi på innovasjonsindekser. Sammenlignet med andre nordiske land har vi den laveste verdien på oppstartsselskaper, og vi har få enhjørninger å vise til. Cognite er en av få norske enhjørninger, altså blant de raskest voksende privateide teknologiselskapene med minst én milliard dollar i markedsverdi.

Våre beslutningstakere forstår ikke hvor omfattende og reformerende KI-bølgen vil være over tid.

Vår bekymring er at norske politikere ikke har forutsetning for å legge til rette for KI-selskapene vi har kartlagt i rapporten. Det er en manglende forståelse for hva som faktisk må til for at norsk teknologi skal være konkurransedyktig mot internasjonale selskaper med stor markedsmakt.

Ifølge Draghi-rapporten har 30 prosent av europeisk enhjørninger flyttet hovedkvarteret ut av Europa og til USA i perioden 2008-2021, på grunn av finansiering og at det var lettere å oppskalere der.

Skremmende utvikling

Vi har sett nærmere på alle partienes forslag til ny politikk i partiprogrammene som er vedtatt denne våren, der de staker ut kursen for Norge frem mot 2030. KI nevnes generelt svært få antall ganger.

Det er skremmende at de politiske programmene for årene fremover ikke synes å se de store endringene som kommer, og ikke minst mulighetene som ligger der. I stedet er fokuset på enkeltsaker som eksamen og effektivisering av byggesøknader. Det er selvsagt også viktige saker, men den store samfunnsutfordringen blir oversett.

Det er en manglende forståelse for hva som faktisk må til for at norsk teknologi skal være konkurransedyktig mot internasjonale selskaper med stor markedsmakt.

Hvordan tilrettelegge for norsk teknologi i en ny KI-tidsalder?

Og hvordan sørge for at det norske samfunnet henger med i det pågående teknologikappløpet vi er vitne til mellom de internasjonale teknologi-gigantene?

Vi må ha en grundig debatt om hva slags samfunn vi ønsker å ha i en ny tid der KI dominerer, og den synes vi ikke at politikerne tar ordentlig seriøst nå.

Som et første minimum trenger vi politikere som raskt tilegner seg nødvendig kunnskap og kompetanse om KI. Hvis ikke risikerer vi at resten av den norske teknologibransjen følger etter Cognite, og at færre tror det er mulig å skape arbeidsplasser eller bygge gode teksnologi-suksess på norsk jord.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.