Stemmer

Nå har borgerlig side kniven på strupen

Hadde det vært valg i dag, ville Støre fortsatt som statsminister med et klart rødgrønt stortingsflertall i ryggen.

Hva skal til for at høyresiden kommer ovenpå igjen? Det virker vanskelig, men de må kanskje slutte med kjeklingen, mener ABC Nyheters redaktør David Stenerud. Bildet er fra høsten 2022.
Publisert Sist oppdatert

På ABC Nyheter og Altingets juni-måling går Arbeiderpartiet kraftig frem, på bekostning av både Frp og Høyre. Ap går frem fem prosentpoeng til en oppslutning på 30,9 prosent, mens Frp faller 4,3 til 19,6 og Høyre, enda mer dramatisk, deiser ned 4,6 og lander på på tunge 13,9.

Om denne målingen fra Opinion hadde vært valgresultatet ville mandatfordelingen vært 90 til rødgrønn side, mot 79 tilsammen til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Det er et klart rødgrønt flertall. Fem representanter flere enn det som trengs, til tross for at borgerlige KrF karrer seg over sperregrensen og rødgrønne MDG havner under.

Nå virker det vanskelig for høyresiden å komme ovenpå igjen. De kan håpe på skandaler i Ap-leiren, men de trenger en plan.

Men plan er det lite som minner om i Høyre-leder Erna Solbergs kommentar til målingen.

«Det er nå vi starter vår valgkamp for fullt, og dette skal vi snu», hun til ABC Nyheter.

Så viser hun til historien:

«I 2009 drev jeg valgkamp med et Høyre som hadde målinger helt nede på 10-tallet på denne siden av sommeren. Da kunne vi valgt å legge oss ned og gi opp. I stedet brukte vi det som motivasjon til å sette inn det ekstra giret. På et par måneder økte vi oppslutningen om Høyre med syv prosentpoeng».

Flott det, men den gangen var Erna Solberg en annen enn den hun er i dag. Den gang bar hun fortsatt med seg Jern-Erna-personaen fra perioden som knallhard kommunalminister. Den gang hadde hun vært Høyre-leder i bare fem år og hadde aldri vært statsminister. Den gang var hun gift med en mann ingen visste noe særlig om.

Når Ine Eriksen Søreide tar de tunge debattene om verden, forsterkes bare inntrykket av at Høyre ikke har en statsministerkandidat som er i stand til det.

Nå er hun Høyre-leder på 22. året, hun har vært statsminister i to perioder, hun har noen tabber i beltet (det er lov, altså) og hun er den tilgivende og velmenende kona til gutteroms-fuck-up-en Sindre. Hun er godt likt, men etter hvert litt på samme måte som Olaug Bollestad. Man kan liksom ikke stole på Olaug Bollestad til å styre landet med krig i Europa.

Det er vanskelig å se for seg at Erna skal finne tilbake til jernet, men hun må steppe opp gamet. Hun må melde seg på i den politiske debatten. Være med å definere den. Det er vanskelig når alt dreier seg om utenriks. Ingen om bryr seg om skatteletter og debatten om private helsetjenester nå. Og det hjelper ingenting at Høyre har Ine Eriksen Søreide. Når den tidligere forsvars- og utenriksministeren tar de tunge debattene om verden, forsterkes bare inntrykket av at Høyre ikke har en statsministerkandidat som er i stand til det.

Dessuten må kjeklingen mellom Høyre og Frp opphøre. Det er åpenbart at Frp opplever at det gavner dem å sparke mot Høyre, farge dem som trauste og kanskje litt feige, småtrue med å gå for statsministerposten. Men Høyre-Frp-kjeklingen står i veien for tiltroen til borgerlig side.

For hele borgerlig side må gjøre det bra. Venstre og KrF må begge over sperregrensen, og Frp må holde seg høyt og Høyre må heve seg.

Arbeiderpartiet trenger bare å tenke på seg selv. Sp og Rødt og SV kan være på typ fem prosent, MDG kan godt havne under sperregrensa, bare Arbeiderpartiet er store.

Dét er en gullposisjon for Jonas Gahr Støre å være i tre måneder før valget.

Dessuten har han Jens Stoltenberg og Espen Barth-Eide med seg på broa. Den båten krenger ikke.

Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.