Stemmer

Jeg velger meg effektene av politikk

Hvert år bidrar næringslivet inn i regjeringens ekspertgrupper, strategier og utredninger med viktige anbefalinger. Rapportene mottas med entusiasme og løfter om handling. Så blir det stille.

Digitaliseringsminister Karianne Tung møtte viseadministrerende direktør i NHO, Anniken Hauglie, og Digital Norway-sjef Liv Dingsør for å få innspill til regjeringens digitaliseringsstrategi høsten 2023. Dingsør etterspør nå resultater fra strategien.
Publisert Sist oppdatert

(Denne kronikken ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samarbeid med).

Mens myndighetene krever at næringslivet må bli stadig tydeligere på å måle effekt og rapportere fremdrift, preges offentlig sektor fortsatt av usammenhengende oppfølging. Riksrevisjonen kritiserer gang på gang at uklarhet om roller og ansvar svekker gjennomføringen, og at strategier ikke konkretiseres i form av politikk, lovverk og budsjetter.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Uten en tydelig plassering av ansvaret for sammenheng og samordning, får vi et fragmentert landskap av departementer og etater som ikke trekker i samme retning.

Bruker tusenvis av timer for regjeringsapparatet

Bred involvering er et viktig premiss og gir tillit til demokratiske prosesser. Metoder som høringsrunder, konseptvalgutredninger (KVU), NOUer og ekspertutvalg er nødvendige, men jeg har selv erfart hvordan utvalgsarbeid ender i taushet.

Når statsbudsjettet blir lagt frem og budsjettforlik oppnås, erklæres ofte problemet som «løst» i mediene, selv om arbeidet knapt har begynt.

Resultatet er strategitretthet. Våre beste hoder, som er travelt opptatt med egne virksomheters veivalg, bruker tusenvis av timer for regjeringsapparatet. De fortjener tydeligere tilbakemelding på hvordan deres bidrag vurderes og følges opp.

Det må ikke bli slik at næringslivet opplever det å delta i offentlige utvalg som meningsløst og uforpliktende.

Men når for lite av innspillene blir til praktisk virkelighet, fører det ikke bare til at næringslivet mister tillit eller blir desillusjonert – det skaper også et fremdriftsvakuum som rammer bedriftenes evne til å innovere og vokse.

Ingen har ansvar for gjennomføringen

Bedriftene må løpende tilpasse seg markedsendringer, ny teknologi og regulatoriske krav. Uklare ansvarsforhold i staten rammer bedriftenes beslutninger om innovasjon, teknologiutvikling og investeringer direkte. Over tid svekker dette ikke bare bedriftene direkte, men Norges samlede konkurransekraft.

Vi trenger bedre løsninger for oppfølging av politikk, spesielt når mange av regjeringens tiltak i strategier og stortingsmeldinger handler om å «utrede» eller «vurdere å utrede».

Et konkret eksempel er det nasjonale arbeidet med kunstig intelligens. 80 prosent av offentlig sektor forventes å bruke KI, men det er ingen instans som har helhetlig ansvar for å sikre kompetansehevingen som trengs. Resultatet er et digitalt klasseskille, der noen offentlige virksomheter og kommuner er langt fremme, mens andre mangler både verktøy og støtte. Det påvirker evnen til å levere helhetlige tjenester til innbyggere og samfunn.

Stort gap mellom strategi og praksis

Når verden endres raskt, kreves kortere beslutningstid og handlekraft.

I dag finnes ingen systematisk rapportering på effekten av digitaliseringsstrategien – utover det forvaltningen selv velger å dele. NHO, Abelia og Digital Norway har etterlyst rapportering i statsbudsjette på målene i strategien. Fordi selv om data og innsikt publiseres, mangler det krav om oppfølging eller mekanismer for justering når målene ikke nås. Det svekker læring, ansvarlighet og fremdrift i offentlige satsinger.

Riksrevisjonen kan påpeke mangelfull gjennomføringskraft flere år senere – men ville det ikke vært bedre om politisk og administrativ ledelse selv fulgte opp med løpende måling og åpen kommunikasjon av fremdrift og verdiskaping?

Gapet mellom strategi og praksis, og overvekt av «hva» fremfor «hvordan», skyldes at politisk oppmerksomhet stort sett rettes mot selve beslutningene - om planer og budsjetter - fremfor gjennomføringen og resultatene. Når statsbudsjettet blir lagt frem og budsjettforlik oppnås, erklæres ofte problemet som «løst» i mediene, selv om arbeidet knapt har begynt.

Tid for å revurdere hvordan vi iverksetter politikk

Problemet er sjelden manglende vilje, men at det for digitalisering ikke finnes en hierarkisk linje som kan instruere andre til å følge felles digitaliseringsprinsipper.

Hvert departement og sektor har sitt eget regelverk, budsjett og tempo.

Digitaliseringsdepartementet kan lansere veikart og strategier, men har ikke myndighet til å instruere Justisdepartementet om samordning av cybersikkerhet, Kommunaldepartementet om deling av data i kommunesektoren, Kunnskapsdepartementet om bruk av KI i skolen, Næringsdepartementet om støtteordninger for bedrifters digitalisering eller Helsedepartementet om deling av data i helsesektoren.

På digitaliseringsfeltet må næringslivet forholde seg til et stadig mer uoversiktlig myndighetsapparat. Det er ikke oppskriften på et konkurransedyktig næringsliv.

Politikerne på sin side må håndtere økt kompleksitet, hvor teknologi, sikkerhet, geopolitikk og samfunnsutvikling smelter sammen. Dette er spesielt kritisk for digitaliseringspolitikken som i sin natur er tverrgående og sektorovergripende – og som krever samarbeid gjennom hele styringskjeden.

Kanskje er tiden inne for å revurdere hvordan vi arbeider med innsikt og iverksetter politikk – i stedet for stadig å lansere nye strategier og nedsette flere utvalg?

Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.