Stemmer

Jakt er ikke bra for helsen

Jakt oppfattes av mange som en sunn fritidsaktivitet. Det må settes et spørsmåltegn ved dette, da jakt også kan ha negative konsekvenser.

Kronikkforfastteren går i rette med oppfatningen av jakt som noe sunt og helsebringende.
Publisert Sist oppdatert

En rapport fra Statistisk sentralbyrå viser at det er positive sammenhenger mellom deltakelse i friluftsliv og opplevd helse og livskvalitet. En slik sammenheng kan riktignok skyldes korrelasjoner med andre helsebringende faktorer, men det er neppe kontroversielt å hevde at det er sunt å være fysisk aktiv, og at det å være ute i naturen er noe som gjør oss glade.

I formålsparagrafen til Norges Jeger- og Fiskerforbund står det blant annet: «NJFFs arbeid skal bidra til god livskvalitet og helse i befolkningen», og det kan forstås som at NJFF mener at jakt er sunt. Man kan hevde at jakt er en god motivasjon for å komme seg ut i naturen og dermed få vært fysisk aktiv, og hvis man har jakthund vil man få mosjon hele året, ikke bare de dagene jakten varer. Man kan også hevde at jakt gir glede og spenning, fine naturopplevelser og kameratskap. Men skal det gi mening å spørre om jakt er sunt, må man spørre om det å skyte ville dyr gir noen ekstra helsegevinst i forhold til bare friluftsliv, hundehold og kameratskap. Det finnes ingen vitenskapelige studier som kan slå fast at jakt er bra for helsen.

Er viltkjøtt sunt?

Viltkjøtt er noe som i hovedsak er tilgjengelig for jegere, og i liten grad for resten av befolkningen. Viltkjøtt er magrere, og er rikere på omega-3 og B-vitaminer (B1, B2 og B12) enn kjøtt fra husdyr. Dette vil neppe veie opp de mulige farene ved at storviltkjøtt som er felt med blyammunisjon inneholder bly.

Man får ikke mer mosjon eller sunnere friluftsliv om man jakter enn om man bare går i naturen.

Det er anbefalt å renskjære kjøttet rundt skuddkanalen, men forstøvet bly kan likevel finnes i resten av kjøttet, og en norsk studie viste at det i gjennomsnitt var 1,79 mg bly per kilo elgkjøttdeig . Mattilsynet fraråder gravide, ammende og barn under syv år å spise viltkjøtt som kan inneholde bly.

Farene

Skyting gir hørselsskader og ulykker: Omfanget av hørselstap som følge av jakt- og sportsskyting har gått ned som følge av forebyggende tiltak fra 4,5 dB i 1998 til 2,8 dB i 2018, men det er fortsatt betydelig.

Det omkommer i snitt rundt én jeger under jakt per år i Norge, og halvparten av disse er skuddulykker.

Selvmord og skytevåpen: Det er 720.000 registrerte skytevåpen i Norge, og i tillegg regner man med at det er 500-600.000 uregistrerte haglgevær. Et skytevåpen i huset betyr at det er en enkel, rask og smertefri selvmordsmåte tilgjengelig. Rundt 650 mennesker tar livet sitt i Norge hvert år, og skytevåpen er den nest vanligste selvmordsmåten.

Jaktens konsekvenser

Jakt på elg, hjort og rådyr er nødvendig. Hjorteviltbestander må reguleres, da en overpopulasjon vil resultere i flere viltpåkjørsler så vel som overbeiting av landskapet. Jakt på bever, hare, ekorn og fugler er forvaltningsmessig unødvendig, og fører til at det blir mindre mat til småviltets predatorer, og dermed færre dyr i naturen. All jakt gjør at dyr blir redde for mennesker. Dette betyr at småviltjakt gjør at det blir mye mindre dyreliv å se i naturen enn om man ikke hadde jaktet på småviltet. Det som kanskje er en glede for jegerne fører til fattigere naturopplevelser for de andre 97% av befolkningen som ikke er jegere. At det er lite liv å se i naturen kan gjøre det mindre attraktivt for folk flest å være i naturen enn det ellers ville vært. Det er lite hyggelig for dem som ikke jegere å gå i naturen mens det foregår jakt.

Altså: Man får ikke mer mosjon eller sunnere friluftsliv om man jakter enn om man bare går i naturen. Viltkjøtt som er felt med blyammunisjon er ikke sunt. Hørselsskader og ulykker i forbindelse med jakt er betydelige problemer. Mange selvmord kunne nok vært unngått om det ikke hadde vært skytevåpen i en stor del av norske hjem. Småviltjakten reduserer naturopplevelsene for resten av befolkningen.

Jakt er ikke positivt for folkehelsen.

Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.