Stemmer
Hundre dager i Det hvite hus:
Tre gode ting med Trump
Er det ingenting positivt å si om USAs 47. president? Joda.

Da Donald Trump inntok Det hvite hus for andre gang 20. januar, startet han umiddelbart nedbyggingen av sentrale institusjoner i USA og den bebudede utsendelsen av innvandrere.
Han har siden kuttet i livsviktig bistand til verdens fattigste og pålagt transpersoner kjønnet de er født med.
Fortløpende har han også tollbelagt varer fra venner og uvenner (mest venner) over hele verden, forhandlet fred i Ukraina uten Ukraina, æreskjelt den ukrainske krigspresidenten, truet med å ta Grønland og fablet om å innlemme Canada i USA. Han har skapt ytterligere usikkerhet rundt Nato, tippet hele den vestlige verden og mer over i en historisk økonomisk og militær usikkerhet – og snudd verdensordenen på hodet.
Sånn sett har har de første hundre dagene vært cirka halvt som forventet – og halvt mye, mye verre.
Ved hundredagersmerket er Trumps popularitet på hjemmebane dalende, og ligger på et lavere nivå enn tidligere presidenter like langt ut i sine perioder, viser en oppsummering fra NBC. I resten av Vesten kunne han knapt vært mer upopulær.
Vi kunne stoppet oppsummeringen der, men er det ingenting positivt å si om USAs 47. president?
Vel. Jo.
- Ikke krigersk: Som USAs 45. president, fra 2016 til 2020, ble Trump den første presidenten siden Jimmy Carter (1977–1981) til ikke å starte en krig eller involvere USA inn i en internasjonal væpnet konflikt. Hundre dager inn i sin andre periode har Trump fortsatt ikke startet noen krig (bare et ørlite tokt i Jemen).
- Liker Norge: Trump har ved flere anledninger skrytt av Norge, spesielt skolevesenet. Under møtet med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i Det hvite hus i forrige uke, var prisingen uhemmet. Trump respekterer kongen vår, hele verden respekterer Støre, vi har dyktige forretningsfolk, og USA og Norge er de beste venner.
- Evner å ombestemme seg: Donald Trump lanserte nye tollsatser mot en rekke handelspartnere 2. april, møtte umiddelbart massive reaksjoner og satte de fleste av dem på pause en uke etter.
Dette er vesentlige punkter. For verdensfreden (1) og for Norge (2).
Og egentlig for nesten alt annet, det tredje punktet om evnen til å endre mening.
For selv om vi aller helst skulle hatt en amerikansk president med verdier nærmere den europeiske humanismen:
Med alle de fascistiske, empatiløse, stupide og ekstremt egosentriske trekkene i Trumps regjeringsdynamikk, er ingenting viktigere enn evnen og viljen til å endre dårlige beslutninger.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.