Stemmer

Frps skole hører hjemme i fortiden

I en tid der flere elever faller fra i videregående opplæring og læringsresultatene faller, velger Sylvi Listhaug å gå baklengs inn i framtiden.

Listhaug overser fullstendig de egentlige årsakene til uro i klasserommene, skriver Martine Løkken Svendsen.
Publisert Sist oppdatert

I et intervju til VG i går uttalte Listhaug at «Frp vil for første gang i historien ha kunnskapsministeren. Rett og slett fordi norsk skole må endres». Elevene i landet er derimot svært kritisk til FrPs oppskrift på en ny og bedre skole.

De siste tiårene har skolen blitt stadig mer teoretisk. Resultatet har ikke vært bedre læring – tvert imot ser vi økende forskjeller, flere elever som mistrives, og flere som ikke fullfører. Å møte disse utfordringene med enda mer disiplin og å dele elever inn etter hvor godt de presterer, er å overse alt vi vet om hvordan barn og unge lærer best.

Hun overser fullstendig de egentlige årsakene til uro i klasserommene.

Vi kan ikke bygge fremtidens skole på fortidens mislykkede oppskrifter. Hvis vi vil ha en skole som løfter alle, må vi tørre å satse på en mer praktisk, variert og inkluderende undervisning. Ikke tro at vi løser morgendagens problemer, med fortidens disiplinskole.

Listhaug skylder på enkeltelever for bråket i skolen, som om elever våkner opp om morgenen og bestemmer seg for å ødelegge undervisningen. Hun overser fullstendig de egentlige årsakene til uro i klasserommene. Ofte handler det om mangel på tilpasset undervisning, for lite støtte, psykiske utfordringer eller et skolemiljø som ikke rommer elevenes ulikheter. Løsningen er ikke å ta disse elevene ut av klassefellesskapet og samle dem i egne «bråkmakerklasser».

Det bidrar bare til å skyve problemet unna, i stedet for å løse det.

Se video: «Svarene vi fikk, sjokkerte oss»

Politikk Listhaug fronter i VG er oppskriften på større frafall og mindre læring. Hvis vi virkelig ønsker en skole med mer ro og læring, må vi begynne med å gi elevene det de trenger. Når Sylvi Listhaug foreslår at «urokråkene» skal tas ut av klasserommet for å skape mer ro, viser hun en grunnleggende misforståelse av hva skolen skal være.

Skolen er ikke bare et sted for kunnskapsoverføring – det er stedet hvor man skal lære at man er en del av et fellesskap. Og i et ekte fellesskap løser vi utfordringer sammen, vi skyver ikke problemene ut i et nytt rom.

Hvis vi virkelig ønsker ro, læring og utvikling i klasserommene våre, må vi investere i fellesskapet. Vi må ha flere lærere, mer tid til oppfølging, mer praktisk undervisning og sterkere lag rundt eleven. Ikke inndeling i hvem som får det til og ikke, sanksjoner eller kortsiktige løsninger som skyver elever bort.

Skolen skal være et sted hvor alle elever opplever at de hører til, også når de strever. Det er viktig for den enkelte elev, men også for felleskapet Norge.

Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.